15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement

“Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar als ze eenmaal binnen zijn, dan gaat het er om dat je er het maximale uit haalt. De haan bepaalt uiteindelijk jouw inkomen”, zegt specialist vleeskuikenouderdieren Harold Wouters van den Oudenweijer van Voergroep Zuid. Lees hier de praktische tips van Harold en hoe hij zijn klanten helpt om met goed hanenmanagement topresultaten te realiseren.

Meestal wordt er gewerkt met plus minus 9% hanen in de stal. “Om goed te kunnen sturen is het mooi om een aparte ruimte voor hanen in te richten”, vertelt Harold. Heb je actieve hanen, dan behaal je volgens hem al met 4 tot 5% hanen een prima bevruchting. Dit wordt ook bevestigd door recent onderzoek. Door een aparte plek in te richten kun je afwisselen en steeds de beste en frisse hanen selecteren en inzetten. Een goed hanen-selectiebeleid is volgens Harold cruciaal voor het behalen van topresultaat in de stal. “Dit kan op verschillende manieren: Zo kun je, indien mogelijk, bij opleg direct een groep hanen apart zetten. Maar het is ook mogelijk om eerst alle hanen in te zetten en daarna een groep uit te selecteren die achter blijft in ontwikkeling, prestatie of die even een herstelperiode nodig hebben.”

Lichtintensiteit sturen

Direct na opstart is het belangrijk om de hanen goed te monitoren. Harold: “Zeker in de eerste dagen wil je controleren of de voer- en wateropname voldoende is. Voor de hanen verandert er namelijk veel in de omgeving. Het is belangrijk dat ze de eerste weken goed settelen en niet op achterstand raken door een achterblijvende voer- of wateropname. Eén van de knoppen om aan te draaien is de lichtintensiteit. Dit is zowel voor hennen als hanen erg belangrijk. Maar pas wel op dat je niet te veel op en neer gaat.”

Naast lichtintensiteit is het belangrijk om goed in beeld te hebben hoe er met knoeivoer wordt omgegaan. Harold: “Iedere stal is anders, maar voor iedere stal geldt dat je goed in beeld moet hebben hoeveel er met de hennen wordt meegegeten. Daar moet je op sturen.”

Een goede haan

De paar procent goed bevruchtende hanen in de stal bepalen uiteindelijk jouw inkomen als pluimveehouder. Een goede haan kunnen herkennen is dus onmisbaar. Harold: “Ook een hen beoordeelt een haan. Als eerste op uiterlijk. Een haan moet mooi zijn, maar mag ook geen ‘stuntelaar’ zijn. Wanneer een hen goed getreden wordt, zie je dit direct aan de hen, doordat ze zich goed uitschudt.” Harold beoordeelt een goede haan op de volgende punten:

  1. Een goede haan heeft een rode onderkant. Hoe roder de onderkant van de haan, hoe actiever deze is!
  2. Heeft een haan een nagenoeg perfect verendek, dan is de haan niet actief genoeg.
  3. Weeg je hanen. Tijdens het wegen meet je de vleugelspanning, de groei, of de haan afvalt en de reactie op voeraanpassingen. Zorg dat je hier een vaste structuur voor aanhoudt.
  4. Schakel indien mogelijk rond 27 weken over naar hanenvoer. Doet dit wel pas als de kans op mee eten bij de hennen nihil is. Hanenvoer heeft speciale nutriënten geschikt voor hanen, is minder calciumrijk en heeft minder energie en ruweiwit.

 Succesfactoren

Uiteraard zijn er naast de haan meer factoren die bijdragen aan een stabiel en voorspelbaar uitkomstpercentage:

  1. Een optimaal ontwikkelde premix met focus op uitkomstpercentage en kuikenkwaliteit.
  2. Optimale lichtintensiteit. Dit draagt bij aan de hormonen en activiteit van de kippen, maar teveel licht zorgt ervoor dat kippen té actief worden.
  3. Een goede eischaalkwaliteit. Hier focussen we op door met voer te sturen op niet al te hoge eigewichten en een optimaal calciummetabolisme. Lichtere eieren hebben meestal een betere schaalkwaliteit. Dit komt het uitkomstpercentage ten goede.
  4. Optimale hygiëne en bewaaromstandigheden. Door de broedeieren onder de beste hygiënische omstandigheden te koelen en bij een optimale temperatuur, die overal gelijk is, te bewaren bij een minimale luchtvochtigheid van 50% behaal je een zo hoog mogelijk uitkomstpercentage. Dit is belangrijk voor de reputatie van jouw kipnummer.
Afbeelding: Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar
19 maart 2025

Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar

Vleesvee, loonwerk, grondverzet en een boerderijwinkel: het ondernemen zit de familie Grooten uit het Limburgse Bocholtz in het bloed. Dat houdt ook in...

Afbeelding: ‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’
17 maart 2025

‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’

Een koe met kalfziekte. Elke boer heeft hier wel eens mee te maken. Met voeding zijn de meeste gevallen te voorkomen, ervaart melkveehouder Leo Janssen...

Afbeelding: 'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'
14 maart 2025

'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'

Knijpen op de krachtvoergift doen Marco en Angela Smulders niet. “Als je aan het begin van de lactatie te laag inzet en het wil niet lopen met de...

Afbeelding: Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!
06 maart 2025

Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!

Twee weken geleden keken we samen met 400 varkenshouders vooruit naar de kansen die onze prachtige sector te bieden heeft. De samenwerking in de keten...

Afbeelding: Met jong talent naar de toekomst
05 maart 2025

Met jong talent naar de toekomst

In 2024 heeft Voergroep Zuid ingezet op jong talent. Om deze kersverse collega’s te begeleiden, is het ‘jong professional programma’...

Afbeelding: Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!
21 februari 2025

Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!

Rijd je naast een vrachtwagen van Voergroep Zuid? Dan is de kans groot dat het eerstvolgende verkeerslicht nét wat eerder op groen springt. Voergroep...

Afbeelding: De Voergroep verduurzaamt
18 februari 2025

De Voergroep verduurzaamt

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook bij Voergroep Zuid. In het afgelopen jaar werden er opnieuw mooie stappen gezet in het verder verduurzamen...

Afbeelding: ‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’
13 februari 2025

‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’

Kees en Eva Intven hebben een varkensbedrijf in Biest-Houtakker. Hun zeugen, biggen en vleesvarkens houden ze volgens het één ster Beter...

Afbeelding: Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers
04 februari 2025

Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers

14.037 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,50 procent eiwit. En dat met een prachtige gezonde veestapel. Met deze resultaten behoort familie Evers...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
22 januari 2025

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid is in 2024 opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De mengvoerafzet groeide met 3 procent naar 730.000 ton. De afzet...

Afbeelding: Een digitaal varken?!
20 januari 2025

Een digitaal varken?!

De genetica staat niet stil en blijft vernieuwen. Dit leidt tot stijgende voeropnamecapaciteit en hogere groei. Vleesvarkensspecialist Jan Beekmans merkt...

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Afbeelding: 'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'
19 november 2024

'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'

De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname...

Afbeelding: Een goede start maakt de ronde
15 november 2024

Een goede start maakt de ronde

Een veilige en vlotte start, direct vanaf de eerste dag. Voor Martin Meulendijks is dat de crux van een goed resultaat: “Een goede start maakt de ronde.”...

Afbeelding: Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’
14 november 2024

Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’

Wederom een geslaagde lunchbijeenkomst ‘’Start Vitaal’’, onze vernieuwde droogstand- en transitieaanpak. Samen met de Herkauwerspraktijk...

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Stel je vraag

 
* verplichte velden