23 september 2021

Maatschappelijk verantwoord produceren in de keten

Voergroep Zuid wil actief bijdragen aan een duurzame veehouderij en daarmee een eerlijk en transparant beeld geven van de sector. De varkenshouderij heeft door de jaren heen enorme stappen gemaakt en dat is iets waar de sector trots op mag zijn. Als coöperatie dragen we graag een steentje bij aan het vertellen van het eerlijke verhaal. Reden om voor een aantal bedrijven samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants de carbon footprint door te rekenen. Eén daarvan is het varkensbedrijf van Frans Snelders in Maarheeze, waar een heel lage footprint wordt gerealiseerd. 

Duurzaamheidsaspecten 

De agenda voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties telt 17 ‘Sustainable Development Goals’. Eén van deze doelstellingen is het terug-dringen van de klimaatverandering, waarbij het verlagen van de carbon footprint (CO2-uitstoot) een belangrijk thema is. Als sector die zich bezig houdt met voedselproductie kunnen wij als Voergroep Zuid middels het verlagen van onze carbon footprint samen met onze klanten bijdragen aan het terugdringen van de klimaat-verandering. Bijvoorbeeld door bij het voeren van dieren gebruik te maken van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. 

Meer dan 80 procent van het grondstoffenpakket is inmiddels afkomstig uit Europa. Als lid van Nevedi neemt Voergroep Zuid ook haar verantwoordelijkheid in het verduurzamen van de aangekochte grondstoffen van verder weg. Bijvoorbeeld door alleen gecertificeerde soja in te kopen. Dit certificaat garandeert dat de soja niet geproduceerd is op grond welke recent is ontbost. Als bos en andere natuurlijke begroeiing wordt omgezet in landbouwgrond, komen er veel broeikasgassen vrij waarvan de koolstof soms al honderden jaren ligt opgeslagen. Bovendien komt bij het omzetten van bos naar landbouwgrond het plantaardig materiaal dat in de bodem zit in aanraking met zuurstof als de grond wordt omgewoeld. Dit materiaal gaat vervolgens rotten waarbij CO2 vrij komt.

Gezonde dieren groeien efficiënt

Voergroep Zuid werkt via haar integrale voeraanpakken continu aan het verder optimaliseren van de technische resultaten bij haar klanten. Ook dat heeft impact op het verlagen van de carbon footprint. Goed stalmanagement en een goed voerpakket zorgen voor gezonde dieren die goed groeien. Deze efficiëntere voerbenutting verlaagt de uitstoot van stikstof, fosfor en methaan per kg geproduceerde melk, vlees of eieren. 

Nergens in de wereld wordt varkensvlees zo efficiënt geproduceerd als in Nederland. Door de hoge voedingswaarde en de lage CO2-footprint is Nederlands varkensvlees een prima product om op een klimaatvriendelijke manier in je dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien. Nederlands varkensvlees heeft een gemiddelde CO2-footprint van ongeveer 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht van een vleesvarken (Blonk, 2021). Daarmee ligt de footprint beduidend lager dan de footprint van varkensvlees in de rest van de wereld (6,1 kg CO2-equivalenten per kg product). Door de goede eiwitkwaliteit van varkensvlees heeft dit product een hogere voedingswaarde ten opzichte van bijvoorbeeld het soja-product tofu. Dit komt door het hoge aandeel eiwit in vlees en de heel gunstige aminozuursamenstelling van vlees.

Lage footprint varkensbedrijf Snelders

Voor het gesloten varkensbedrijf van Frans Snelders (460 zeugen en 4000 vleesvarkens) hebben we samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants een CO2-footprint berekening uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar de gehele productieketen tot en met de poort van de varkenshouderij. De resultaten zijn vervolgens vergeleken met de meest recente data van de gemiddelde Nederlandse varkensvleesproductie uit het CBS, KWIN en Binternet van WUR. Hieruit blijkt dat Snelders met 2,8 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken ruim 20 procent lager scoort dan het Nederlandse gemiddelde van 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken (Blonk 2021).


Frans Snelders legt uit dat de lage footprint het resultaat is van het gebruik van relatief veel bijproducten in het rantsoen en de investering in duurzame energie middels zonnepanelen. “De 1760 zonnepanelen op de staldaken hebben een bruto capaciteit van 528.000 Wp”, rekent de varkenshouder voor. “Maar het is vooral de inzet van de bijproducten wat een forse verlaging van de CO2-footprint geeft.” Op het bedrijf krijgen zowel de vleesvarkens als de zeugen brijvoer. Voor de zeugen bestaat het uit een brijvoer-rantsoen met 95% droogvoer en 5% stoommoes. De vleesvarkens krijgen een groter aandeel natte bijproducten met onder andere tarwegistconcentraat, stoommoes en broodmelange. Tarwegistconcentraat is een stabiele eiwitbron en kan deels eiwitrijke producten vervangen zoals soja. De biggen krijgen droogvoer. Met droogvoer van Voergroep Zuid wordt de basis gelegd voor een gezonde big die als vleesvarken top kan presteren. Snelders: “Met mijn biggen wil ik graag aan de veilige kant zitten. Hier staat het aantal biggen, bigkwaliteit en biggezondheid centraal. Daarmee leggen we de basis voor een heel efficiënte vleesproductie met brijvoer. Dit zien we onder andere terug in een laag antibioticagebruik en een scherpe voederconversie. En iets als speendiarree? Dat komt hier eigenlijk niet voor.” 

Visitekaartje

Voor Frans Snelders zijn er, naast het streven naar efficiëntie en een zo laag mogelijke carbon footprint, ook andere zaken waarmee hij zich als varkenshouder positief wil onderscheiden. “Ik vind het belangrijk om aansluiting te houden met de omgeving. Daarvoor is het goed om je als ondernemer te realiseren dat de uitstraling van je bedrijf voor de omgeving je belangrijkste visitekaartje is. Dat moet er dus zowel aan de voor- als aan de achterkant keurig bij liggen.” Een blik over het erf bewijst dat dit bij de familie Snelders perfect voor elkaar is. Het verraadt ook de nauwkeurigheid waarmee deze varkenshouder het bedrijf runt. Snelders: “Voor dit footprint-project is dat heel plezierig. Doordat ik de zaken op orde heb koste het mij namelijk niet heel veel moeite om alle benodigde data goed aan te leveren.”

Redenen om aan de footprint-berekeningen mee te werken zijn voor Snelders: inzicht krijgen in de werkelijke footprint van zijn varkens, leren hoe je de footprint kunt beïnvloeden en laten zien dat de footprint van varkensvlees helemaal niet zo slecht is als dat sommige organisaties roepen. Zeker niet als je deze afzet tegen de hoge voedingswaarde van vlees. Snelders: “Ik vind het goed dat Voergroep Zuid zich hier actief mee bezighoudt. Het geeft nieuwe inzichten en helpt om het echte verhaal te vertellen. Dat is iets waar wij als sector veel sterker in moeten worden.” 

Ondanks de toenemende maatschappelijk druk op de veehouderij kijkt Snelders met vertrouwen naar de toekomst van de varkenshouderij. Door onze daken in te zetten voor energieproductie geven we een goed voorbeeld aan de maatschappij. Dat geldt ook voor het transparant zijn over onze footprint. Dat geeft vertrouwen. Bovendien zullen we mee moeten met de ontwikkelingen in de maatschappij. Natuurlijk moet dit wel in alle redelijkheid gebeuren en moet er voor duurzame producten een eerlijke prijs worden betaald.” Varkensbedrijf Snelders is een mooi voorbeeld van een modern varkensbedrijf dat streeft naar een goed rendement in combinatie met zo duurzaam mogelijk produceren. 


 

Duurzaamheidskengetallen op het label

Vanuit het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om voeding op een maatschappelijk verantwoorde manier te produceren en dit ook inzichtelijk te maken voor de consument. Bij de productie van vlees komen broeikasgassen vrij, zoals CO2, methaan (CH4) en lachgas (N2O). Al deze gassen worden omgerekend naar CO2-equivalenten per kg product. Dit is de carbon footprint. Voergroep Zuid heeft besloten om de carbon footprint van haar varkensvoeders op het label te vermelden. Hierin vormen de gebruikte grondstoffen de basis, aangevuld met het energieverbruik van de mengvoerfabriek en het transport van grondstoffen tot op het boerenerf. Hiermee vermelden we belangrijke informatie richting de consument, vlees verwerkers en retailers. Naast de carbon footprint worden ook het percentage circulaire en het percentage Europese grondstoffen in het voer op het label vermeld.

Figuur 1: De carbon footprint (in kg CO2 eq. per kg levend gewicht geleverd vleesvarken) met bijdrage vanuit verschillende posten, van de varkensproductie in 2020 bij Snelders in vergelij-king met de referentie (LUC = Land Use Change, oftewel landgebruiksverandering).

Disclaimer:  De studie is door Voergroep Zuid, Frans Snelders en Blonk Consultants in alle zorgvuldigheid uitgevoerd. De studie is niet nogmaals extern gevalideerd/gereviewd conform gangbare footprint standaarden zoals de ISO 14040/14044.

Afbeelding: Voergroep Zuid start een vleesvarkensproefbedrijf
03 augustus 2022

Voergroep Zuid start een vleesvarkensproefbedrijf

Voergroep Zuid heeft de ambitie om voor klanten en ketenpartners kartrekker te zijn op het gebied van voerinnovaties, duurzaamheid en circulariteit, met...

Afbeelding: Campagne 'Geef boeren toekomst' van start
26 juli 2022

Campagne 'Geef boeren toekomst' van start

Voergroep Zuid is samen met Vitelia, Fransen Gerrits en de ZLTO de landelijke publiekscampagne ‘Geef boeren toekomst’ gestart. Hierin vragen...

Afbeelding: Terugblik op boerenprotest in Stroe
24 juni 2022

Terugblik op boerenprotest in Stroe

Beste leden, klanten en alle andere boerenfamilies, Als algemeen directeur van Coöperatie Voergroep Zuid kijk ik met trots terug op de boerendemonstratie...

Afbeelding: Voergroep Zuid ondersteunt Klasseboeren
10 juni 2022

Voergroep Zuid ondersteunt Klasseboeren

Meer kinderen op bezoek bij de boer Voor steeds meer kinderen is het niet vanzelfsprekend dat zij een boerderij bezoeken. Dit terwijl het best belangrijk...

Afbeelding: “Werk aan de relatie en zorg dat je een goed verhaal hebt”
31 mei 2022

“Werk aan de relatie en zorg dat je een goed verhaal hebt”

17 mei waren we voor alweer het 6e seminar in de reeks van 8, van onze masterclass Agri-Business te gast op de prachtige locatie Lamperse hei in Wanroij....

Afbeelding: Boeren en burgers brunchen op het veld van PSV
11 mei 2022

Boeren en burgers brunchen op het veld van PSV

David Janssen levert eieren voor de AgriFriends Boer-Burger-Brunch Woensdag 11 mei speelt PSV haar laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De ochtend...

Afbeelding: Voergroep Zuid zet CO2-footprint pluimveevoer op het label
02 mei 2022

Voergroep Zuid zet CO2-footprint pluimveevoer op het label

In navolging op de CO2-footprint berekening van al haar varkensvoeders, berekent Voergroep Zuid nu ook de CO2-footprint voor een groot deel van haar pluimveevoeders...

Afbeelding: De Masterclass Agri-business draait door!
11 april 2022

De Masterclass Agri-business draait door!

Al jaren organiseert Voergroep Zuid jaarlijks de Masterclass Agri-business. Óók dit jaar startte de Masterclass met 15 enthousiaste jonge...

Afbeelding: ‘ Zorg dat je aan tafel zit en praat mee. Anders praten ze over je!’
10 maart 2022

‘ Zorg dat je aan tafel zit en praat mee. Anders praten ze over je!’

In een snel veranderende markt staat varkenshouder Theo Vernooij bekend als een ondernemer die altijd een stap vooruit denkt en niet bang is om daar voor...

Afbeelding: Voergroep Zuid meet als eerste automatisch fosfinegehalte van binnenkomende granen
04 maart 2022

Voergroep Zuid meet als eerste automatisch fosfinegehalte van binnenkomende granen

Voergroep Zuid meet als eerste Nederlandse mengvoerleverancier automatisch het fosfinegehalte van al haar binnenkomende granen. Via een systeem, gekoppeld...

Afbeelding: ‘Elke week de opname verdubbelen’
02 maart 2022

‘Elke week de opname verdubbelen’

In de afgelopen jaren zijn de toomgroottes flink toegenomen. De melkproductie van de zeugen stijgt mee, maar dit is niet altijd toereikend om alle biggen...

Afbeelding: ‘Bemest wijs met de huidige kunstmestprijs’
17 februari 2022

‘Bemest wijs met de huidige kunstmestprijs’

In samenwerking met Groeikracht organiseerde Voergroep Zuid een webinar over de juiste inzet van kunstmest in de huidige tijd. Met ruim 100 aanmeldingen...

Afbeelding: Een goede start is het halve werk!
15 februari 2022

Een goede start is het halve werk!

Een topkoppel leghennen valt of staat bij een goede opstart. Een stabiele voeropname is hierbij cruciaal. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Met name...

Afbeelding: ‘Ons team maakt van deze fabriek een toplocatie’
10 februari 2022

‘Ons team maakt van deze fabriek een toplocatie’

Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij Ruud Abrahams. De nieuwe fabrieksmanager van productielocatie Helmond heeft zijn draai na drie maanden Voergroep...

Afbeelding: Marktaandeel Voergroep Zuid groeit in alle sectoren
01 februari 2022

Marktaandeel Voergroep Zuid groeit in alle sectoren

In 2021, het jaar waarin Voergroep Zuid de mijlpaal van haar 125 jarig bestaan bereikte, leverde de coöperatie opnieuw een topprestatie. In alle sectoren...

Afbeelding: Agrifriends langer verbonden aan PSV
20 januari 2022

Agrifriends langer verbonden aan PSV

AgriFriends blijft zeker tot medio 2024 verbonden aan PSV. Het initiatief van bedrijven uit de Agrifoodsector heeft de samenwerking met de club verlengd....

Afbeelding:
11 januari 2022

"Plannen, om niet te hoeven rennen."

Masterclass Operationeel Management Wat is operationeel management eigenlijk? Dat zijn alle processen en informatie waarmee de operaties in een bedrijf...

Afbeelding: Meer dan alleen een boerderij
03 januari 2022

Meer dan alleen een boerderij

Wat drijft veehouders om naast hun drukke werkzaamheden op de boerderij een neventak te beginnen? Wij gingen het gesprek aan met Harold Kolsters, pluimveehouder...

Afbeelding: Een terugblik op 2021 in 4 hoogtepunten
31 december 2021

Een terugblik op 2021 in 4 hoogtepunten

2021 was het jaar van het 125-jarig bestaan van de oudste mengvoercoöperatie van Nederland! In 1896 werd Boerenbond Deurne opgericht en enkele fusies...

Afbeelding: Voergroep Zuid wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!
23 december 2021

Voergroep Zuid wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Tijdens de feestdagen pakken we even groots uit, maar de rest van het jaar gebruiken we gewoon ons BOERENVERSTAND!

Afbeelding: 15 ventilatietips voor de koude periode!
22 december 2021

15 ventilatietips voor de koude periode!

Deze week is de winter officieel begonnen met de eerste échte koude dagen. Bereid je daarom goed voor op de winter! Om ervoor te zorgen dat je varkens...

Afbeelding: ‘Goed ruwvoer is de basis voor gezonde geiten’
21 december 2021

‘Goed ruwvoer is de basis voor gezonde geiten’

De tweelingbroers Emmanuel en Jonathan Ennot (28) werden allebei boer. Waar Emmanuel in het melkveebedrijf van zijn ouders stapte, koos Jonathan Ennot...

Afbeelding: Bestellingen en leveringen rondom de feestdagen
14 december 2021

Bestellingen en leveringen rondom de feestdagen

Een tijdige levering rondom de kerstdagen en nieuwjaar vraagt om een goede planning. Daarbij is uw hulp ook dit jaar weer van groot belang.  

Afbeelding: ‘Van overall naar muis’
30 november 2021

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een...

Afbeelding: ‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’
02 november 2021

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius...

Stel je vraag

 
* verplichte velden