Door gericht vragen te stellen tijdens drie cruciale perioden, voorspelt de app of een koppel weinig, matig of extreem gevoelig is voor pikkerij. Deze drie periodes hebben betrekking op de opfok (gemeten rond vijftien weken), een nulmeting bij opzet op het legbedrijf en tot slot tijdens de piekproductie. Voor al deze drie periodes wordt een advies gegeven wat een leghennenhouder kan doen om pikkerij in het koppel te voorkomen, dan wel aan te pakken.
Door pikkerij inzichtelijk en voorspelbaar te maken, is tijdig ingrijpen bij potentieel gevoelige koppels mogelijk. Dit kan onder andere met alternatieve voer- en managementstrategieën. Daarentegen hoeven bij koppels die minder of niet gevoelig zijn geen grote additionele maatregelen genomen te worden. Het financiële rendement van elk koppel leghennen wordt zodoende geoptimaliseerd. Het is met de app ook mogelijk informatie van de opfokker te koppelen aan de eigen gegevens van de legpluimveehouder.
De app is samengesteld vanuit de resultaten van meer dan honderd wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp. Enkele externe en internationale kennispartners zijn: Wageningen University Research (WUR), Gezondheidsdienst (GD), Provimi Cargill, Trouw Nutrition, Twilmij en DSM.
Naast het voorspellen van pikkerij, biedt de app ook de mogelijkheid om op basis van de leeftijd van het koppel te attenderen op de diverse acties in het kader van IKB en KAT, zoals bloedtappen, Salmonella-onderzoek, enzovoort. Daarnaast bevat de app actuele tips en nieuwsberichten over de pluimveehouderij.
De Pluimvee-app is vanaf dinsdag 14 maart 2017 gratis te downloaden in de diverse app-stores, of via onze website.