30 november 2021

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een berg aan ervaring in alles wat met het fabrieksproces, inkoop van grondstoffen en logistiek te maken heeft. Enthousiast vertellen Frank van Kessel en Hans van den Elsen hoe de fabrieken in dertig jaar zijn ontwikkeld. 

Tijdens zijn studie levensmiddelentechnologie kwam Hans in aanraking met de mengvoerindustrie. Na 17 jaar bij een concullega, begon Hans in 2001 bij Boerenbond Deurne. Hans:  “Bij Boerenbond Deurne kon ik groeien naar bedrijfsleider van de fabriek in Helmond. Vervolgens heb ik dat twintig jaar lang met plezier gedaan. Sinds vorig jaar ben ik coördinator onderhoud, techniek en energie. Ook Frank is al jaren actief binnen de mengvoerindustrie. Hij is geboren en getogen in de fabriek van Van Kessel Mengvoeders. “Mijn wieg stond letterlijk in de fabriek van Oirschot”, legt Frank uit. “Van kinds af aan heb ik in deze fabriek gewerkt en in al die jaren binnen bijna alle facetten van het mengvoerbedrijf ervaring opgedaan.”

Van zakgoed naar bulk

De productie van mengvoer heeft flinke ontwikkelingen doorgemaakt. Frank: “Ruim dertig jaar geleden werd er nog veel zakgoed geleverd. Je had veel personeel nodig voor het afzakken, beladen en natuurlijk het transport. Laat staan het fysieke werk op de boerderij.” Door de groei van de veestapel ging het zakgoed over tot bulkproductie, waardoor de mengvoerproductie in een versnelling kwam. Hans: “Toen ik bij Boerenbond Deurne begon had Helmond net een verdubbeling in capaciteit achter de rug. Van 1995 tot 2000 is daar het hele hart van de fabriek vervangen om van 30 ton naar 60 ton voer per uur te gaan. Die groei zag je niet alleen terug in de fabriek, maar ook op de weg. De bulkwagens groeiden van acht, naar zestien, vierentwintig en nu zelfs tweeëndertig ton.”
Uitbreiding van het assortiment

De grote groei in bulk veranderde vanaf 2008. Dierziektes en quotering zorgde voor een afname van de voerproductie. En er kwamen steeds meer grondstoffen en bijproducten, wat meer mogelijkheden bood. Het voer werd steeds meer afgestemd op de behoefte van het dier en dieren groeiden en produceerden efficiënter. Met minder voer behaalden boeren hetzelfde resultaat. Frank: “Je moet je voorstellen dat varkenshouders twintig jaar geleden twintig biggen per zeug produ-ceerden. Dat zit nu al op ruim dertig biggen per zeug. Om de groei van de technische resultaten in de veehouderij te ondersteunen is het assortiment aan voeders de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Waar de productie eerst gericht was op voorraad, richten we ons nu veel meer op het order gestuurd produceren."

Op tijd bestellen

Deze uitbreiding had zeker effect op de productie in de fabriek. Hans: “Voorheen zorgden we ervoor dat we op rustige dagen onze silo’s vol maakten met voorraad. Tegenwoordig lukt dat niet meer. Door voer meer klantspecifiek te maken zijn we afhankelijk van de bestellingen die binnenkomen.” Frank: “Daarom is het voor ons zo belangrijk dat er op tijd besteld wordt, zodat we de productie zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten. In de ideale situatie draait de fabriek altijd met een constant tonnage. Silosensoren kunnen hierin een uitkomst zijn. Niet alleen handig voor de veehouder, want bestellingen worden automatisch geplaatst, maar qua economisch voordeel ook voor de fabriek. De besparing die dat oplevert kan uiteindelijk terugkomen in de voerprijs!” 

Automatisering

Opvallend is dat aan de basisinrichting van de fabriek in ruim twintig jaar tijd niet veel is veranderd. Het systeem is hetzelfde en Hans en Frank geloven beiden ook niet dat dit de komende tien jaar zal veranderen. In tegenstelling tot de aansturing. Die is wel degelijk veranderd. “Vroeger werkten we met handschoenen en een overall aan. Tegenwoordig werken we met een beeldscherm en muis”, lacht Frank. “Twee personen kunnen een volledige fabriek besturen. Het is niet dat er nu minder personeel is, maar het personeel is door de automatisering met alle nieuwe mogelijkheden, eisen en wensen verschoven naar het kantoor. Vijfentwintig jaar geleden hadden we twee telefoonnummers, twee faxen en vijf e-mail-adressen. Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen.”

Kwaliteit

Een andere grote ontwikkeling die de productie van mengvoer heeft doorgemaakt is de kwaliteit van het voer. Naast het uitgebreide assortiment zijn de voeders kwalitatief veel beter geworden. Hans: 
“Grondstoffen moeten voldoen aan allerlei (strenge) eisen volgens de verschillende keurmerken.” Hans vult aan: “En wat we zeker niet moeten vergeten is dat de mengvoerindustrie samen met de boeren en de rest van de keten een grote bijdrage heeft geleverd aan het terugdringen naar nul van medicijnen en koper in het voer. Waar dat vroeger preventief werd ingezet is het nu niet meer toegestaan. Niet alleen voor de gezondheid van de consument, maar ook voor de gezondheid van de medewerkers in de fabriek. Wat ons betreft is deze inzet echt onderbelicht en mag dat bewust zijn, vooral onder de consumenten, veel groter worden.” 

Toekomst

Wat de toekomst gaat brengen vinden beiden heren lastig. Frank: “Over tien jaar zien we je weer voor hetzelfde interview, en dan vertellen we het je.” Hij verwacht dat de ontwikkeling van op maat geproduceerde voeders blijft doorzetten.  Hans beaamt dat: “Er komen steeds meer keten-concepten. Kijk maar naar VLOG en de concepten vanuit de vleesindustrie. Automatisering speelt hierin een belangrijke rol. Daarmee kunnen we het hele proces nog transparanter maken en laten zien waar de meerwaarde van goed en eerlijk voer ligt.”

Afbeelding: Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit
19 april 2024

Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit

Familie Vermeersch uit het Belgische Beveren-Waas leert snel. Nog maar acht jaar hebben ze geiten en nu al staan ze bovenaan de ranglijst. Peter, Heidi...

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!’
29 maart 2024

We mogen trots zijn!’

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: ‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Afbeelding: Meer eieren!
26 maart 2024

Meer eieren!

Begin dit jaar is de Prominent-lijn toegevoegd aan ons Bruekers leg-assortiment. Met deze voerlijn, gericht op het optimaliseren van de ei-massa, heeft...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eischaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eischaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil je...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Stel je vraag

 
* verplichte velden