30 november 2021

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een berg aan ervaring in alles wat met het fabrieksproces, inkoop van grondstoffen en logistiek te maken heeft. Enthousiast vertellen Frank van Kessel en Hans van den Elsen hoe de fabrieken in dertig jaar zijn ontwikkeld. 

Tijdens zijn studie levensmiddelentechnologie kwam Hans in aanraking met de mengvoerindustrie. Na 17 jaar bij een concullega, begon Hans in 2001 bij Boerenbond Deurne. Hans:  “Bij Boerenbond Deurne kon ik groeien naar bedrijfsleider van de fabriek in Helmond. Vervolgens heb ik dat twintig jaar lang met plezier gedaan. Sinds vorig jaar ben ik coördinator onderhoud, techniek en energie. Ook Frank is al jaren actief binnen de mengvoerindustrie. Hij is geboren en getogen in de fabriek van Van Kessel Mengvoeders. “Mijn wieg stond letterlijk in de fabriek van Oirschot”, legt Frank uit. “Van kinds af aan heb ik in deze fabriek gewerkt en in al die jaren binnen bijna alle facetten van het mengvoerbedrijf ervaring opgedaan.”

Van zakgoed naar bulk

De productie van mengvoer heeft flinke ontwikkelingen doorgemaakt. Frank: “Ruim dertig jaar geleden werd er nog veel zakgoed geleverd. Je had veel personeel nodig voor het afzakken, beladen en natuurlijk het transport. Laat staan het fysieke werk op de boerderij.” Door de groei van de veestapel ging het zakgoed over tot bulkproductie, waardoor de mengvoerproductie in een versnelling kwam. Hans: “Toen ik bij Boerenbond Deurne begon had Helmond net een verdubbeling in capaciteit achter de rug. Van 1995 tot 2000 is daar het hele hart van de fabriek vervangen om van 30 ton naar 60 ton voer per uur te gaan. Die groei zag je niet alleen terug in de fabriek, maar ook op de weg. De bulkwagens groeiden van acht, naar zestien, vierentwintig en nu zelfs tweeëndertig ton.”
Uitbreiding van het assortiment

De grote groei in bulk veranderde vanaf 2008. Dierziektes en quotering zorgde voor een afname van de voerproductie. En er kwamen steeds meer grondstoffen en bijproducten, wat meer mogelijkheden bood. Het voer werd steeds meer afgestemd op de behoefte van het dier en dieren groeiden en produceerden efficiënter. Met minder voer behaalden boeren hetzelfde resultaat. Frank: “Je moet je voorstellen dat varkenshouders twintig jaar geleden twintig biggen per zeug produ-ceerden. Dat zit nu al op ruim dertig biggen per zeug. Om de groei van de technische resultaten in de veehouderij te ondersteunen is het assortiment aan voeders de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Waar de productie eerst gericht was op voorraad, richten we ons nu veel meer op het order gestuurd produceren."

Op tijd bestellen

Deze uitbreiding had zeker effect op de productie in de fabriek. Hans: “Voorheen zorgden we ervoor dat we op rustige dagen onze silo’s vol maakten met voorraad. Tegenwoordig lukt dat niet meer. Door voer meer klantspecifiek te maken zijn we afhankelijk van de bestellingen die binnenkomen.” Frank: “Daarom is het voor ons zo belangrijk dat er op tijd besteld wordt, zodat we de productie zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten. In de ideale situatie draait de fabriek altijd met een constant tonnage. Silosensoren kunnen hierin een uitkomst zijn. Niet alleen handig voor de veehouder, want bestellingen worden automatisch geplaatst, maar qua economisch voordeel ook voor de fabriek. De besparing die dat oplevert kan uiteindelijk terugkomen in de voerprijs!” 

Automatisering

Opvallend is dat aan de basisinrichting van de fabriek in ruim twintig jaar tijd niet veel is veranderd. Het systeem is hetzelfde en Hans en Frank geloven beiden ook niet dat dit de komende tien jaar zal veranderen. In tegenstelling tot de aansturing. Die is wel degelijk veranderd. “Vroeger werkten we met handschoenen en een overall aan. Tegenwoordig werken we met een beeldscherm en muis”, lacht Frank. “Twee personen kunnen een volledige fabriek besturen. Het is niet dat er nu minder personeel is, maar het personeel is door de automatisering met alle nieuwe mogelijkheden, eisen en wensen verschoven naar het kantoor. Vijfentwintig jaar geleden hadden we twee telefoonnummers, twee faxen en vijf e-mail-adressen. Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen.”

Kwaliteit

Een andere grote ontwikkeling die de productie van mengvoer heeft doorgemaakt is de kwaliteit van het voer. Naast het uitgebreide assortiment zijn de voeders kwalitatief veel beter geworden. Hans: 
“Grondstoffen moeten voldoen aan allerlei (strenge) eisen volgens de verschillende keurmerken.” Hans vult aan: “En wat we zeker niet moeten vergeten is dat de mengvoerindustrie samen met de boeren en de rest van de keten een grote bijdrage heeft geleverd aan het terugdringen naar nul van medicijnen en koper in het voer. Waar dat vroeger preventief werd ingezet is het nu niet meer toegestaan. Niet alleen voor de gezondheid van de consument, maar ook voor de gezondheid van de medewerkers in de fabriek. Wat ons betreft is deze inzet echt onderbelicht en mag dat bewust zijn, vooral onder de consumenten, veel groter worden.” 

Toekomst

Wat de toekomst gaat brengen vinden beiden heren lastig. Frank: “Over tien jaar zien we je weer voor hetzelfde interview, en dan vertellen we het je.” Hij verwacht dat de ontwikkeling van op maat geproduceerde voeders blijft doorzetten.  Hans beaamt dat: “Er komen steeds meer keten-concepten. Kijk maar naar VLOG en de concepten vanuit de vleesindustrie. Automatisering speelt hierin een belangrijke rol. Daarmee kunnen we het hele proces nog transparanter maken en laten zien waar de meerwaarde van goed en eerlijk voer ligt.”

Afbeelding: Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar
19 maart 2025

Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar

Vleesvee, loonwerk, grondverzet en een boerderijwinkel: het ondernemen zit de familie Grooten uit het Limburgse Bocholtz in het bloed. Dat houdt ook in...

Afbeelding: ‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’
17 maart 2025

‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’

Een koe met kalfziekte. Elke boer heeft hier wel eens mee te maken. Met voeding zijn de meeste gevallen te voorkomen, ervaart melkveehouder Leo Janssen...

Afbeelding: 'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'
14 maart 2025

'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'

Knijpen op de krachtvoergift doen Marco en Angela Smulders niet. “Als je aan het begin van de lactatie te laag inzet en het wil niet lopen met de...

Afbeelding: Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!
06 maart 2025

Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!

Twee weken geleden keken we samen met 400 varkenshouders vooruit naar de kansen die onze prachtige sector te bieden heeft. De samenwerking in de keten...

Afbeelding: Met jong talent naar de toekomst
05 maart 2025

Met jong talent naar de toekomst

In 2024 heeft Voergroep Zuid ingezet op jong talent. Om deze kersverse collega’s te begeleiden, is het ‘jong professional programma’...

Afbeelding: Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!
21 februari 2025

Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!

Rijd je naast een vrachtwagen van Voergroep Zuid? Dan is de kans groot dat het eerstvolgende verkeerslicht nét wat eerder op groen springt. Voergroep...

Afbeelding: De Voergroep verduurzaamt
18 februari 2025

De Voergroep verduurzaamt

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook bij Voergroep Zuid. In het afgelopen jaar werden er opnieuw mooie stappen gezet in het verder verduurzamen...

Afbeelding: ‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’
13 februari 2025

‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’

Kees en Eva Intven hebben een varkensbedrijf in Biest-Houtakker. Hun zeugen, biggen en vleesvarkens houden ze volgens het één ster Beter...

Afbeelding: Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers
04 februari 2025

Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers

14.037 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,50 procent eiwit. En dat met een prachtige gezonde veestapel. Met deze resultaten behoort familie Evers...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
22 januari 2025

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid is in 2024 opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De mengvoerafzet groeide met 3 procent naar 730.000 ton. De afzet...

Afbeelding: Een digitaal varken?!
20 januari 2025

Een digitaal varken?!

De genetica staat niet stil en blijft vernieuwen. Dit leidt tot stijgende voeropnamecapaciteit en hogere groei. Vleesvarkensspecialist Jan Beekmans merkt...

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Afbeelding: 'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'
19 november 2024

'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'

De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname...

Afbeelding: Een goede start maakt de ronde
15 november 2024

Een goede start maakt de ronde

Een veilige en vlotte start, direct vanaf de eerste dag. Voor Martin Meulendijks is dat de crux van een goed resultaat: “Een goede start maakt de ronde.”...

Afbeelding: Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’
14 november 2024

Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’

Wederom een geslaagde lunchbijeenkomst ‘’Start Vitaal’’, onze vernieuwde droogstand- en transitieaanpak. Samen met de Herkauwerspraktijk...

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Afbeelding: ‘De paar procent die je inkomen bepaalt’
15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...

Stel je vraag

 
* verplichte velden