03 augustus 2022

Voergroep Zuid start een vleesvarkensproefbedrijf

Voergroep Zuid heeft de ambitie om voor klanten en ketenpartners kartrekker te zijn op het gebied van voerinnovaties, duurzaamheid en circulariteit, met als doel: rendement op het boerenerf realiseren. Om hier een volgende stap in te zetten start Voergroep Zuid vanaf maart met een onderzoeksstal binnen het vleesvarkensbedrijf van familie Meulendijks in Kessel (L).

Maud van de Brand, nutritionist Varkens, valt met haar neus in de boter. Ze studeerde drie jaar geleden af aan Wageningen Universiteit in de richting Diervoeding en mag het onderzoek op het proefbedrijf begeleiden en coördineren. “Het is een wens die uitkomt”, zegt Maud. “Op dit moment voeren we al verschillende praktijkproeven uit om nieuwe producten te testen. Deze proeven dragen bij aan de onderbouwing van de meerwaarde die deze nieuwe producten hebben voor onze klanten. Door te starten met het proefbedrijf kunnen we theorieën uit fundamentele onderzoeken van bijvoorbeeld universiteiten, beter doorvertalen naar de dagelijkse praktijk op een varkensbedrijf.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

“De buitendienst heeft een grote rol gespeeld bij het zoeken naar een geschikt vleesvarkensbedrijf. Het bedrijf moet namelijk representatief zijn voor de Nederlandse situatie, stabiele technische resultaten draaien, toekomstbestendig zijn, beschikken over een automatisch voersysteem en een praktische indeling hebben. En natuurlijk speelt de varkenshouder zelf een grote rol. Hij voert veel metingen zelf uit en moet dat dus ook leuk vinden en geïnteresseerd zijn in het onderzoek dat wij samen doen”, aldus Maud.

Uiteindelijk heeft Voergroep Zuid gekozen voor het vleesvarkensbedrijf van Martin Meulendijks in het Limburgse Kessel. Martin Meulendijks, 52 jaar, is varkenshouder in hart en nieren. Hij houdt 650 vleesvarkens op zijn thuislocatie in Deurne en 1800 vleesvarkens in het Limburgse Kessel. Martin: “Ik heb altijd al veel affiniteit met data. Dat was voor mij ook de reden om in te stappen in het CCPS-programma van Topigs Norsvin. Toen dat in 2020 stopte ben ik door varkensspecialist Twan Rovers van Voergroep Zuid benaderd. Ik was al gewend om extra data bij te houden, accuraat te werken en resultaten te analyseren. Dat maakte de stap naar proefbedrijf voor Voergroep Zuid niet groot, bovendien houd ik wel van een extra uitdaging.”

'Alles draait om nauwkeurigheid en fingerspitzengefühl'

Om voerproeven te kunnen doen op het bedrijf van Meulendijks heeft Voergroep Zuid een aantal voorbereidingen getroffen. Maud legt uit: “Op het bedrijf zijn extra voersilo’s geplaatst en zijn de voerleidingen aangepast, zodat we binnen een afdeling verschillende voeders kunnen aanbieden.

Ook hebben we een weegschaal geplaatst, zodat we de verschillende groepen gemakkelijk kunnen wegen. Bij binnenkomst worden de dieren op gewicht geselecteerd om zo gelijkwaardige uitgangspunten tussen de proef- en controlegroepen te creëren. Dat is ook waarom we steeds proeven doen binnen één afdeling. Zo sluiten we eventuele variabelen tussen de proef- en controlegroepen zoveel mogelijk uit.” Voor de start van ieder onderzoek worden de dieren gewogen en vervolgens is er iedere vier weken een nieuw weegmoment. Maud ontvangt alle voer-, weeg- en slachtdata per groep en kan op basis daarvan de proefresultaten analyseren. Martin vult aan: “Dagelijks maak ik een controleronde in de groepen. Ik let dan extra goed op de voeropname en het gedrag van de dieren, ook houd ik bijzondere omstandigheden bij, zoals extreem weer. Het is belangrijk om dit heel accuraat te doen. Eten de dieren minder en ligt er restvoer in de bak, dan stel ik de voergift bij, zodat we de voeropname zo nauwkeurig mogelijk kunnen meten. Alles draait om nauwkeurigheid en fingerspitzengefühl.”

Drie thema’s

Erik Bruininx, manager Nutritie & Innovatie bij Voergroep Zuid, heeft bijna dertig jaar ervaring in fundamenteel en praktisch onderzoek in de varkenshouderij. Hij is één van de aanjagers van het werken met een eigen proefbedrijf. Volgens Erik gaat Voergroep Zuid zich de komende jaren in haar proeven richten op drie thema’s, namelijk:

  • Technologie en voederwaarde (denk aan hierbij aan nieuwe grondstoffen en eiwittransitie);
  • Voeding in relatie tot welzijn en gedrag;
  • CO2-footprint en circulariteit.

Deze thema’s moeten bijdragen aan een verdere verduurzaming van de varkenshouderij en een beter rendement op het boerenerf. Erik: “Goede dierprestaties bereik je alleen als de basis, en dan bedoel ik het welzijn en de gezondheid van dieren, op orde is. Alleen een dier dat gezond is en zich fijn voelt in de omgeving waarin het zich bevindt, kan efficiënt groeien. Daarnaast zijn een hoge efficiëntie en een lage CO2-footprint inherent met elkaar verbonden.”

Circulariteit

Volgens Erik geeft de varkenshouderij bij uitstek waarde aan restproducten uit de humane voedingsmiddelenindustrie. “Via het varken worden deze omgezet in hoogwaardig vlees met een lage CO2-footprint. Zo sluit de varkenshouderij kringlopen. Dat willen wij graag uitdragen en verder onderbouwen. Daarom hebben wij vorig jaar het duurzaamheidslabel ontwikkeld. Op ieder bulklabel kun je teruglezen wat de CO2-footprint van het voer is en welk percentage circulaire en Europese grondstoffen er in zijn verwerkt. Deze informatie is ook de basis voor bijvoorbeeld slachterijen die varkensvlees op de verpakking van een CO2-footprint willen voorzien.”

De buitendienst wordt nauw betrokken bij het onderzoek. Erik legt uit: “Zij horen in de markt wat er leeft, welke behoefte de boer heeft. Dat levert ons vaak korte termijn onderzoeksvragen op, waar wij graag mee aan de slag gaan. Daarnaast zijn er ook lange termijn vragen vanuit overheid en maatschappij. Die pakken we graag samen met de keten op. Met als uiteindelijk doel: de beste voerpartner zijn voor de klant en de keten, waarbij wij als coöperatie het boerenbelang echt voorop hebben staan.” Volgens Erik geven voerproeven nieuwe inzichten in waar de balans ligt tussen groei, gezondheid, welzijn, het verhogen van efficiëntie en het verder verduurzamen. Erik: “Met die uitkomsten zorgen we voor nog betere resultaten in de varkensstal, die meerwaarde opleveren voor boer, dier en maatschappij.”


Bedrijfsprofiel:

Martin Meulendijks heeft in Kessel een vleesvarkensbedrijf met circa 1800 vleesvarkens. De TN70 x Tempo varkens realiseerden in 2021 een groei van 894 gram, bij een voederconversie van 2,26 en een EW-conversie van 2,47 en een uitval van 2%. Naast het bedrijf in Kessel heeft Meulendijks 650 vleesvarkens op zijn thuislocatie in Deurne.

 

Afbeelding: Campagne 'Geef boeren toekomst' van start
26 juli 2022

Campagne 'Geef boeren toekomst' van start

Voergroep Zuid is samen met Vitelia, Fransen Gerrits en de ZLTO de landelijke publiekscampagne ‘Geef boeren toekomst’ gestart. Hierin vragen...

Afbeelding: Terugblik op boerenprotest in Stroe
24 juni 2022

Terugblik op boerenprotest in Stroe

Beste leden, klanten en alle andere boerenfamilies, Als algemeen directeur van Coöperatie Voergroep Zuid kijk ik met trots terug op de boerendemonstratie...

Afbeelding: Voergroep Zuid ondersteunt Klasseboeren
10 juni 2022

Voergroep Zuid ondersteunt Klasseboeren

Meer kinderen op bezoek bij de boer Voor steeds meer kinderen is het niet vanzelfsprekend dat zij een boerderij bezoeken. Dit terwijl het best belangrijk...

Afbeelding: “Werk aan de relatie en zorg dat je een goed verhaal hebt”
31 mei 2022

“Werk aan de relatie en zorg dat je een goed verhaal hebt”

17 mei waren we voor alweer het 6e seminar in de reeks van 8, van onze masterclass Agri-Business te gast op de prachtige locatie Lamperse hei in Wanroij....

Afbeelding: Boeren en burgers brunchen op het veld van PSV
11 mei 2022

Boeren en burgers brunchen op het veld van PSV

David Janssen levert eieren voor de AgriFriends Boer-Burger-Brunch Woensdag 11 mei speelt PSV haar laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De ochtend...

Afbeelding: Voergroep Zuid zet CO2-footprint pluimveevoer op het label
02 mei 2022

Voergroep Zuid zet CO2-footprint pluimveevoer op het label

In navolging op de CO2-footprint berekening van al haar varkensvoeders, berekent Voergroep Zuid nu ook de CO2-footprint voor een groot deel van haar pluimveevoeders...

Afbeelding: De Masterclass Agri-business draait door!
11 april 2022

De Masterclass Agri-business draait door!

Al jaren organiseert Voergroep Zuid jaarlijks de Masterclass Agri-business. Óók dit jaar startte de Masterclass met 15 enthousiaste jonge...

Afbeelding: ‘ Zorg dat je aan tafel zit en praat mee. Anders praten ze over je!’
10 maart 2022

‘ Zorg dat je aan tafel zit en praat mee. Anders praten ze over je!’

In een snel veranderende markt staat varkenshouder Theo Vernooij bekend als een ondernemer die altijd een stap vooruit denkt en niet bang is om daar voor...

Afbeelding: Voergroep Zuid meet als eerste automatisch fosfinegehalte van binnenkomende granen
04 maart 2022

Voergroep Zuid meet als eerste automatisch fosfinegehalte van binnenkomende granen

Voergroep Zuid meet als eerste Nederlandse mengvoerleverancier automatisch het fosfinegehalte van al haar binnenkomende granen. Via een systeem, gekoppeld...

Afbeelding: ‘Elke week de opname verdubbelen’
02 maart 2022

‘Elke week de opname verdubbelen’

In de afgelopen jaren zijn de toomgroottes flink toegenomen. De melkproductie van de zeugen stijgt mee, maar dit is niet altijd toereikend om alle biggen...

Afbeelding: ‘Bemest wijs met de huidige kunstmestprijs’
17 februari 2022

‘Bemest wijs met de huidige kunstmestprijs’

In samenwerking met Groeikracht organiseerde Voergroep Zuid een webinar over de juiste inzet van kunstmest in de huidige tijd. Met ruim 100 aanmeldingen...

Afbeelding: Een goede start is het halve werk!
15 februari 2022

Een goede start is het halve werk!

Een topkoppel leghennen valt of staat bij een goede opstart. Een stabiele voeropname is hierbij cruciaal. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Met name...

Afbeelding: ‘Ons team maakt van deze fabriek een toplocatie’
10 februari 2022

‘Ons team maakt van deze fabriek een toplocatie’

Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij Ruud Abrahams. De nieuwe fabrieksmanager van productielocatie Helmond heeft zijn draai na drie maanden Voergroep...

Afbeelding: Marktaandeel Voergroep Zuid groeit in alle sectoren
01 februari 2022

Marktaandeel Voergroep Zuid groeit in alle sectoren

In 2021, het jaar waarin Voergroep Zuid de mijlpaal van haar 125 jarig bestaan bereikte, leverde de coöperatie opnieuw een topprestatie. In alle sectoren...

Afbeelding: Agrifriends langer verbonden aan PSV
20 januari 2022

Agrifriends langer verbonden aan PSV

AgriFriends blijft zeker tot medio 2024 verbonden aan PSV. Het initiatief van bedrijven uit de Agrifoodsector heeft de samenwerking met de club verlengd....

Afbeelding:
11 januari 2022

"Plannen, om niet te hoeven rennen."

Masterclass Operationeel Management Wat is operationeel management eigenlijk? Dat zijn alle processen en informatie waarmee de operaties in een bedrijf...

Afbeelding: Meer dan alleen een boerderij
03 januari 2022

Meer dan alleen een boerderij

Wat drijft veehouders om naast hun drukke werkzaamheden op de boerderij een neventak te beginnen? Wij gingen het gesprek aan met Harold Kolsters, pluimveehouder...

Afbeelding: Een terugblik op 2021 in 4 hoogtepunten
31 december 2021

Een terugblik op 2021 in 4 hoogtepunten

2021 was het jaar van het 125-jarig bestaan van de oudste mengvoercoöperatie van Nederland! In 1896 werd Boerenbond Deurne opgericht en enkele fusies...

Afbeelding: Voergroep Zuid wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!
23 december 2021

Voergroep Zuid wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Tijdens de feestdagen pakken we even groots uit, maar de rest van het jaar gebruiken we gewoon ons BOERENVERSTAND!

Afbeelding: 15 ventilatietips voor de koude periode!
22 december 2021

15 ventilatietips voor de koude periode!

Deze week is de winter officieel begonnen met de eerste échte koude dagen. Bereid je daarom goed voor op de winter! Om ervoor te zorgen dat je varkens...

Afbeelding: ‘Goed ruwvoer is de basis voor gezonde geiten’
21 december 2021

‘Goed ruwvoer is de basis voor gezonde geiten’

De tweelingbroers Emmanuel en Jonathan Ennot (28) werden allebei boer. Waar Emmanuel in het melkveebedrijf van zijn ouders stapte, koos Jonathan Ennot...

Afbeelding: Bestellingen en leveringen rondom de feestdagen
14 december 2021

Bestellingen en leveringen rondom de feestdagen

Een tijdige levering rondom de kerstdagen en nieuwjaar vraagt om een goede planning. Daarbij is uw hulp ook dit jaar weer van groot belang.  

Afbeelding: ‘Van overall naar muis’
30 november 2021

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een...

Afbeelding: ‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’
02 november 2021

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius...

Stel je vraag

 
* verplichte velden