Ruim 12.000 liter melk met 4,19 procent vet en 3,51 procent eiwit produceren de 120 koeien van Johan en Mariëlle. “Ik geniet elke dag van onze mooie koeien die deze topprestatie halen, maar ik weet zeker dat er nog meer in zit. Toen we in 2008 kozen om met melkrobots te gaan melken steeg de productie van 10.000 liter naar 12.000 liter. Mijn doel destijds was om binnen vijf jaar te werken naar een exterieurscore van gemiddeld 85 punten en een productie van 12.000 kg melk. Binnen drie jaar was dit bereikt!”, vertelt de 36-jarige Johan trots.
In 2019 heeft Johan het bedrijf overgenomen van zijn ouders. “Mijn vader is nu 67 jaar en voert nog iedere ochtend de koeien. Het overige werk doe ik zelf. Ik wil graag alles zelf in de hand hebben en het ook nog op mijn eigen manier doen, daar past geen personeel bij. Het bedrijf moet zo zijn ingericht dat ik in mijn eentje met 120 koeien 1,5 miljoen liter per jaar kan melken. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar we zijn op de goede weg. Vorig jaar was het 1,3 miljoen liter en dit jaar ga ik voor de 1,4 miljoen liter melk.” Ondanks dat Johan heel fanatiek met het bedrijf bezig is komt zijn gezin echt niet op de tweede plaats. Johan: “Ik wil geen slaaf zijn van mijn eigen bedrijf en voldoende tijd over houden voor mijn vrouw en de kinderen.” Ook voor Mariëlle is die werk/privé balans heel belangrijk. Mariëlle legt uit: “Ik heb recent de knoop doorgehakt om te stoppen met mijn werk als leidinggevende. Misschien dat ik thuis iets ga ondernemen in combinatie met de boerderij, zoals een opvang voor ouderen. Daar ga ik me de komende tijd wat meer in verdiepen.”
Dat Johan mooie koeien belangrijk vindt zie je meteen als je de stal binnenloopt. Grote robuuste koeien met beste uiers en in een prima conditie. “Deze week zijn twee koeien op de foto geweest”, verteld Johan trots. “Een hele happening”, vult Mariëlle aan. “Acht man waren hard aan het werk om de koe fotoklaar te maken. Ons zoontje Boet vond het vooral erg indrukwekkend en hij toiletteerde die middag zijn zusje met de afstandsbediening van de tv.” Johan laat de betreffende koe zien: “Dit is één van de zes koeien van Hurkmans ET die via een leaseconstructie bij ons op het bedrijf staan. Daarnaast maakt Van de Gevel vooral gebruik van de stieren van World Wide Sires. Johan: “De Canadese en Amerikaanse stieren passen beter bij mijn bedrijf dan Nederlandse. Zij zorgen voor grote, robuuste koeien die een hoge productie aankunnen. Bij de bouw van de nieuwe stal riep mijn vader: “Dat voerhek is veel te hoog! Je kunt er niet eens overheen klimmen.” Johan concludeert lachend: “Nu zijn we zeven jaar verder en het voerhek is voor een aantal koeien bijna te klein. Dat wil ik niet hebben natuurlijk. De koeien moeten makkelijk bij het voer kunnen, dus daar probeer ik in de stierenkeuze nu wel op te sturen.”
Naast goede genetica besteedt Johan veel tijd aan het graslandbeheer en de kwaliteit van het ruwvoer.” Goed ruwvoer is de basis en staat voor mij op nummer 1. Het moment van oogsten en inkuilen is super belangrijk”, benadrukt Johan. “Het gras mag vooral niet te nat zijn. Ik streef naar een drogestofgehalte tussen de 40 en tot 50 procent. Natuurlijk stuur ik daarbij op voldoende bestendig eiwit, VEM, ruw as en een goede VCOS. Ook de snijmaïs heb ik liever wat droger, rond de 40 procent drogestof. In totaal hebben we 30 ha grond in eigendom. Op 3,5 ha telen we snijmaïs en op 15,5 ha gras. De overige 11 hectare verhuren we aan een akkerbouwer. Dit is een bewuste keuze. Meer gras is niet nodig; ik kan hierdoor scherper sturen op stikstof en mijn koeien hebben voldoende aan 15,5 ha grasland. Ook voldoe ik op deze manier aan derogatie. Vervolgens koop ik acht tot tien hectare snijmaïs aan.”
Qua rantsoen vaart Johan op het advies van Mark Dielissen. Hij is sinds januari senior specialist rundvee bij Voergroep Zuid. “Iedere zes weken neem ik met Johan het rantsoen door”, vertelt Mark. “Ook wanneer de silo’s bijna leeg zijn hebben we contact over wat op dat moment het beste past bij de koeien en de prijs. Zo is de soja op dit moment erg duur en hebben we deze deels vervangen door andere grondstoffen en bijproducten, zoals bijvoorbeeld GrainPro+ en Hipro 58, om toch het eiwit op peil te houden. Om de weerstand van de koeien te verhogen voeren we sinds kort OmnigenAF (zie kader). Daarmee zorgen we bij de hoogproductieve koeien voor de juiste balans tussen eiwit en energie en extra ondersteuning van de weerstand.” Aandacht voor voeding en weerstand van de koeien zie je ook terug in de resultaten. Vorig jaar stond Johan op nummer 1 in het economisch jaarresultaat van Voergroep Zuid! Johan vult aan: “Alles moet passen binnen het financiële plaatje. Mijn bedrijf moet rendabel zijn. De grondstofprijzen zijn op dit moment hoog en de melkprijs is matig. Daar passen we het rantsoen dan ook op aan. Maar we behouden onze focus op liters melk met goede gehaltes.”
”Doordat de koeien scherp gevoerd worden op eiwit beperken we de stikstofuitstoot”, vertelt Johan. “Dit wordt nu niet gemeten, maar ik denk dat het steeds belangrijker wordt. Wat dat betreft letten we op onze uitstoot.” Het dak van de nieuwe stal wordt op dit moment voorzien van zonnepanelen. “Ook daarmee dragen we ons steentje bij aan de verlaging van de uitstoot en de uitstraling van de melkveehouderij. Jammer dat de melkvee houderij tegenwoordig in zo’n slecht daglicht staat. De kranten staan vol van onze rol in de stikstof problematiek. Als het aan de politiek ligt zijn wij de boosdoeners van alle uitstootproblemen. Wat ze alleen vergeten is dat wij super efficiënt produceren ten opzichte van de rest van de wereld. Dat we zonder Nederlandse veehouderij onze producten uit het buitenland moeten halen telt natuurlijk niet mee”, zegt Johan enigszins sarcastisch.
Plannen zijn er genoeg bij huize Van de Gevel. Johan leidt ons rond door de stal en vertelt wat hij graag nog wil aanpakken. “Het dak van de oude ligboxenstal moet nog een keer vervangen worden en meteen ook geïsoleerd. We houden de koeien op stal. Alleen voor de droogstaande koeien en jongvee passen we weidegang toe. In de hete zomers kan het dan erg warm worden in de stal. Dat Johan geen weidegang toepast is een bewuste keuze: “De robots zitten op dit moment helemaal vol. Als ik dan de koeien uit de wei moet halen en vervolgens één voor één door de robot moet sturen kost mij dat te veel tijd. Bovendien haal ik nu het maximale van de 15,5 ha qua grasopbrengst. Deze zomer heb ik 1100 uur beregent. Dat is veel, maar de extra grasopbrengst en het behoud van mijn grasland levert meer op! We zitten hier op hele schrale zandgrond die snel verdroogt. Vorig jaar waren we in april al in de weer met beregenen.” Ook zitten de robots met de huidige 120 hoogproductieve koeien helemaal vol. Johan: “De volgende stap is waarschijnlijk uitbreiden naar een derde robot en het inrichten van een aparte groep voor de verse koeien.” Johan kijkt uit over zijn land: “En, zoals elke melkveehouder, wil ik mijn huiskavel nog wel wat uitbreiden.” Genoeg plannen dus voor deze ambitieuze Brabantse melkveehouder!
Tijdens een lactatie krijgt melkvee te maken met verschillende stressfactoren zoals hittestress, wisselingen in het rantsoen en verschillende behandelingen. Deze stressfactoren kunnen het immuunsysteem van een koe onder druk zetten met als resultaat een verhoogd celgetal, mastitis, baarmoederontsteking en vruchtbaarheids problemen. OmnigenAF is een gepatenteerd voedingsadditief dat het immuunsysteem ondersteunt. Uit diverse (praktijk)onderzoeken is gebleken dat OmnigenAF zorgt voor:
• Betere gezondheid
• Betere vruchtbaarheid
• Minder mastitis en een lager celgetal
• Hogere melkproductie
• Betere prestaties tijdens (hitte)stress
• Minder antibioticagebruik
• Minder gedwongen afvoer