Het klimaat verandert, de zomers worden warmer en de warme periodes worden langer. Dit heeft tot gevolg dat uw dieren langer bloot worden gesteld aan hittestress. Met onze hittestress aanpak zijn deze gevolgen voor een belangrijk deel te voorkomen.
Een maat voor hittestress is de THI (Temperature Humidity Index) Deze index is een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Het is namelijk vooral de luchtvochtigheid die zorgt dat een koe hittestress ervaart. Door een hoge luchtvochtigheid neemt de lucht minder vocht op en kan de koe haar warmte minder makkelijk kwijt. Bij een THI vanaf 68 ervaart een koe al hittestress. Een THI van 68 wordt al bereikt bij een luchtvochtigheid van 50% en een temperatuur van 22oC.
De directe kosten van hittestress worden veroorzaakt door melkproductieverlies. Maar zeker zo groot zijn de indirecte of minder zichtbare kosten door een verlaagde vruchtbaarheid, pensverzuring en klauwproblemen. Bij drie weken hittestress per jaar kunnen de kosten oplopen tot € 270,- per koe per jaar* .
In de tabel staat aangegeven hoe groot het productieverlies is door hittestress, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.
Amerikaans onderzoek laat zien dat koeien die geïnsemineerd worden op dagen met een THI groter dan 68 moeilijker drachtig worden. Daarnaast hebben ze een vergrootte kans om op te breken.
We maken hier onderscheidt tussen managementmaatregelen en voedingsmaatregelen.
De belangrijkste maatregelen die je direct kan nemen zijn.
Naast het berekenen van een correct rantsoen zijn er diverse producten die u in kan zetten bij op hand zijnde hittestress
Voor de exacte werking en dosering kunt u contact opnemen met één van de specialisten van Voergroep Zuid.
*Veeteelt April 1 2017 pag. 22 “Hittestress kost bij 100 koeien € 27.000,-“