Het najaar is de meest gevoelige periode voor jonge kalveren. Relatief warme dagen worden afgewisseld met koude nachten. Ook de luchtvochtigheid neemt toe omdat het vaker mist of regent.
Enkele tips voor het stalklimaat om de jongste kalveren gezond te houden:
Warme lucht stijgt op, koude lucht blijft op de grond. Dit betekent ook dat de instromende koude lucht zich over de stalvloer voortbeweegt. Hang daarom een minimum/maximum thermometer op de voergang op vloerhoogte. Hiermee kunt u zien wat de werkelijke nachttemperatuur is op dierniveau. Deze temperatuur kan meerdere graden afwijken van de temperatuur op ooghoogte.
Voorkom dat de koude buitenlucht ’s nachts over de bodem de stal binnenstroomt. Door het maken van een verhoging (bijvoorbeeld met pakken stro) blijft de allerkoudste lucht buiten en ervaren kalveren minder snel tocht. Lucht via een voorruimte de stal in laten komen, heeft bij jonge kalveren de voorkeur. De verse lucht verblijft dan enige tijd in deze voorruimte, komt tot rust waardoor de lucht de grootste koude verliest.
Een lage luchttemperatuur en hoge luchtsnelheid ervaren jonge kalveren als tocht. De windinvloed moet daarom uitgeschakeld worden. Bijvoorbeeld met een indirecte inlaat via een voorruimte. Ook het plaatsen van lamellen in de inlaatopening werkt. Ze geven de binnenkomende lucht de juiste richting zodat deze niet direct bij de kalveren komt.
Een constant ventilatieniveau betekent dat de veehouder controle heeft over de hoeveelheid te ventileren lucht. Dat er constant lucht ververst wordt is even belangrijk dan de hoeveelheid kuubs. Houd bij de minimum ventilatie rekening met de inhoud van de stal. Bij veel stalinhoud kan de minimumventilatie lager worden ingesteld dan bij een stal met weinig inhoud.
Een mogelijkheid tot verwarmen bij de allerkleinste kalveren is geen overbodige luxe. Deze dieren hebben een hogere comfortzone en omdat ze nog niet veel voer opnemen zijn ze gevoeliger voor koude nachttemperaturen en tocht.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de verkoopbinnendienst via telefoon: 088 730 0500.