Sinds hij inzet op een optimale transitie, ziet hij dat de oude aanpak geld heeft gekost. Zijn vorige voerleverancier had minder aandacht voor een speciale aanpak voor de droogstaande koeien. Dat de dieren teveel van bepaalde voedingsstoffen binnenkregen, werd op de koop toegenomen: lage voerkosten stonden voorop. Nu Janssen van Voergroep Zuid voert, is de transitie van droogstand naar lactatie een belangrijk onderdeel van het bedrijfsmanagement geworden.
Er zijn grofweg twee manieren om een goede transitie te bewerkstelligen: met een bedrijfsspecifiek droogstandsrantsoen of met een stro/brokrantsoen. Aangezien Janssen vorig jaar tijdelijk minder droogstaande koeien had, koos hij voor het laatste. Het maken van een apart droogstandsrantsoen voor een kleine groep koeien is immers lastig. Omdat de melkveehouder uit Evertsoord over veel natuurhooi beschikt, was zijn wens echter wel om met een hooi/brokrantsoen te werken in plaats van een stro/brokrantsoen. Na onderzoek van het hooi, bleek dit natuurproduct een perfecte structuurbron.
Het natuurhooi wordt aangevuld met krachtvoer. Elke droogstaande koe krijgt dagelijks ongeveer 6 kilo Start Vitaal Stro. Dit droogstandskrachtvoer bevat alle nodige mineralen, eiwitten en juiste energiebronnen voor een goede transitie. Belangrijk is wel dat koeien naast het krachtvoer voldoende structuurrijk ruwvoer opnemen. Het liefst tussen de 6 en 8 kilo droge stof per koe per dag. De combinatie van het ruwvoer en Start Vitaal Stro zorgt voor een soepele en probleemloze overgang van droogstand naar lactatie.
Nu Janssen deze aanpak hanteert, komt kalfziekte nagenoeg niet meer voor. Aan de nageboorte blijven staan is ook verleden tijd en de koeien starten de lactatie super op. Laatst had hij twee droogstaande honderdtonners in het strohok gezet, zodat ze extra op krachten konden komen. Omdat dit hok zich in de koeienstal bevindt, kreeg het tweetal het melkveerantsoen. Bij afkalven hadden beiden kalfziekte. “Dan kom je er weer achter dat het een gevoelig punt is. Vanwege drukte kies je soms voor de makkelijke weg, maar ook dit had voorkomen kunnen worden met de juiste voeding.”
Op dit moment heeft Janssen meer droge koeien. De melkveehouder voert daarom nu een rantsoen van natuurhooi, graskuil, mais, een klein beetje soja en 0,25 kilo Anistart per koe per dag. Anistart is een anionisch mineralensupplement dat koeien ondersteunt in de transitie van droogstand naar lactatie. De smakelijke anionische zouten verminderen niet zichtbare (subklinische) gezondheidsproblemen, waaronder melk- en kalfziekte en zorgen voor een soepele start van de lactatie. “We hebben voldoende leergeld betaald”, zegt Janssen. “Ik ben blij dat we de transitie nu goed onder de knie hebben.”
Na het afkalven blijven de verse koeien minimaal twee dagen in een strohok. Ze mogen iedere melkbeurt als eerste in de melkstal. De standen van de koeien in de melkstal zijn voorzien van rubber. Bij de eerste koeien is het rubber nog mooi droog waardoor de pasafgekalfde koeien veel grip ervaren en uitglijden voorkomen wordt. De dagen in het strohok krijgen de verse koeien geen krachtvoer, enkel en alleen het basisrantsoen van de melkkoeien. Janssen begint pas met brok verstrekken als de koeien in het koppel komen. “We bouwen langzaam op. Pas na drie á vier weken zitten we op het maximum.”
Leo Janssen heeft de beschikking over 65 hectare natuurgrond van Staatsbosbeheer. Op 20 hectare daarvan kan hij een hoge kwaliteit hooi telen die hij onder andere gebruikt voor het rantsoen van de droge koeien. Op deze hectaren mag hij eenmaal per drie jaar ruige mest uitrijden.
Naast 170 melkkoeien (zwartbont en roodbont) en 100 stuks jongvee mest melkveehouder Leo Janssen ook de eigen stierkalveren af, inclusief de vaarskalveren die niet voor de melkveehouderij in aanmerking komen. Daarnaast fokt hij waterbuffels op voor een veehouder uit het naburige Deurne.
Bekijk ook onze Start Vitaal transitieaanpak via: /sectoren/rundvee/melkvee/voergroepzuidnlstartvitaal