We staan aan de vooravond van de maisoogst. Hierbij krijgen we geregeld de vraag op welke wijze de mais het beste gehakseld kan worden. De keuze bestaat meestal of uit conventioneel hakselen, of middels de Shredlage techniek. Hierbij wordt op ongeveer 26 mm met een speciale “cracker”-techniek gehakseld.
Wetenschappelijk zijn er nog weinig onderzoeken bekend over hoe dieren reageren op de verschillende hakselwijze bij rantsoenen zoals ze in onze regio gevoerd worden. In Duitsland is onlangs een onderzoek afgerond waar snijmaïs die op beide wijze geoogst is vergeleken is. De vergelijking is gemaakt in rantsoenen die verder zo goed als identiek waren en die vergelijkbaar zijn met Nederlandse omstandigheden.
Uit dit onderzoek komt naar voren, dat de dieren productietechnisch niet anders reageren. Wel vertoonden de dieren met Shredlage mais een hogere herkauwactiviteit en was de pens-pH over de dag gemiddeld hoger. Indien aan een rantsoen met conventioneel gehakselde snijmais stro werd toegevoegd, waren de verschillen klein.
Koeien vers in lactatie leken wel minder af te vallen met shredlage gehakselde mais. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren, dat de dichtheid van kuilen met Shredlage gemiddelde 10% lager was dan van kuilen met een haksellengte van 7 mm. In de toplaag was dit verschil nog groter. Uit dit onderzoek komt nog niet direct naar voren of een bepaalde techniek veel beter of slechter is dan de ander.
Ons advies is wel, om te zorgen dat zeker de bovenlaag goed verdicht wordt en zeker wanneer u droge snijmais hakselt, ongeacht de wijze, een broeiremmer te gebruiken.