De kuilen die in augustus en september gemaakt zijn bevatten gemiddeld een VEM van 885. Dat is relatief hoog voor najaarskuilen waardoor de kwaliteit wellicht iets te mooi is om alleen aan het jongvee te voeren. De hoge voederwaarde komt door de relatief droge en warme nazomer waarbij het gras in optimale omstandigheden geoogst kon worden.
De najaarskuilen zijn gemiddeld ook droog met een percentage droge stof van 51 procent. Reden dus om de conservering (broei) in de gaten te houden. Het product is hierdoor eveneens trager verteerbaar. Ook valt het lagere gehalte fosfor op. Dat is gunstig voor BEX.
Onderzoekslaboratorium Eurofins Agro adviseert komend stalseizoen rekening te houden met de sterk afwijkende zomerkuilen die dit jaar gemaakt zijn. Doordat dit seizoen een atypisch verloop kende, is het zaak om niet uit gewoonte te handelen en hetzelfde te doen als andere jaren. Dit seizoen moet de veehouder samen met zijn adviseur een optimale keuze maken met de analyseverslagen van de kuil in de hand.