3 geslaagde studiedagen rundveehouderij
Voergroep Zuid heeft voor haar rundveehouders de studiedag “Ruwvoer, de slagader van je bedrijf!” georganiseerd. De drie bijeenkomsten bij respectievelijk familie Van den Akker in St.Oedenrode, familie Pustjens in Nederweert en familie Loeffen in Linden zijn door ruim 110 bezoekers bezocht.
Maak een plan
Piet Riemersma van de firma Van Iperen gaf als gastspreker een duidelijke visie over het belang van goed ruwvoer produceren weer. Riemersma: “In de toekomst zal de wereldbevolking stijgen en het aantal hectare landbouwareaal dalen. Het is essentieel dat de landbouw hierop inspeelt. Investeer in productie, bodem en dieren. De droge stof opbrengst per hectare moet naar boven en voer moet nog efficiënter omgezet worden in melk. Kijk van de koe uit naar de kuil, gewas en bodem. Denk goed na wat je in de bodem stopt, oftewel maak een plan!”.
Vertaalslag naar praktijk
Met een plan kan de vertaalslag van ruwvoer naar een optimaal rantsoen gemaakt worden. Erik Boterman, nutritionist Voergroep Zuid, gaf een toelichting aan de hand van kuiluitslagen uit de praktijk en benoemde hierbij de belangrijkste aandachtspunten.
Bedrijfsbezoeken
Alle drie de dagen waren de deelnemers aan de studiedag ook welkom op het bedrijf van een collega rundveehouder. Tijdens de bedrijfsbezoeken gaven de ondernemers een toelichting over hun eigen bedrijf. De ruwvoeropslag werd door Piet Riemersma extra toegelicht, zo kwamen op het eind van de dag, de theorie en de praktijk mooi samen.