Er zijn hiervoor diverse middelen in de handel, maar niet elk middel is geschikt voor elk dier. Het verschil tussen reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen is dat de eerste geen effect hebben op bacteriën. Deze maken de leidingen alleen maar schoon door het vuil te verwijderen en zijn dus geen ontsmettingsmiddelen.
Registratie
Ontsmettingsmiddelen vallen onder de wettelijke regeling ‘biociden’. Deze moeten een goedkeuring krijgen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Een ontsmettingsmiddel voor stallen wordt niet zomaar toegelaten voor drinkwaterleidingen. Ontsmettingsmiddelen voor drinkwaterleidingen vallen in de productcategorie PT05.
Gebruiksvoorschrift
Middelen die zijn goedgekeurd voor varkens en kippen zijn dat niet automatisch voor runderen of schapen. Ieder middel dient een duidelijk gebruiksvoorschrift en etikettering te hebben en een N-nummer. Als dit niet op een fles of pot staat (bijv. N8241) is het geen ontsmettingsmiddel. De magen van kippen en varkens kunnen wel tegen ontsmettingsmiddelen, maar vooral rundveehouders dienen terughoudend te zijn met ontsmettingsmiddelen in drinkwater. Deze doden niet alleen de bacteriën in water, maar ook in de pens. Dit kan voor pensproblemen zorgen.
Verwijderen biofilm
Hoe verwijder ik dan een biofilm uit leidingen? Deze laag kan op twee manieren kapot worden gemaakt: door mechanische acties (korte pulsen van hoge druk, bijvoorbeeld) of door chemische acties. Dat moeten dan stoffen zijn die deze laag kunnen oxideren. Veel ontsmettingsmiddelen ontsmetten alleen, maar oxideren deze laag niet. Het verwijderen van mineralen kan door middel van zuur. Het beste werkt een oplossing van 2 procent citroenzuur. Dat is niet erg zuur maar wel erg effectief. Ten slotte kunt u de microflora verminderen met een ontsmettingsmiddel dat daarvoor is toegelaten. Tijdens het hele proces mogen de dieren natuurlijk niet van het water drinken omdat er allerlei schadelijke stoffen en micro-organismen vrijkomen.