De tijd dat dierenarts en voeradviseur vrijwel los van elkaar acteerden is inmiddels helemaal voorbij. De relaties zijn de laatste jaren steeds hechter geworden. Ook moderne communicatie zoals mobiele telefoons, WhatsApp en E-mail maken het heel gemakkelijk om vooraf of na een bedrijfsbezoek ervaringen snel even met elkaar te delen. Bezoekrapporten worden gedeeld en waar nodig gesprekken met veehouders gezamenlijk voorbereid. De veehouder vaart hier wel bij. Daar zijn alle vier de dierenartsen stellig van overtuigd. Een open en transparante samenwerking met voeradviseurs zorgt volgens hen voor een brede kijk op de bedrijfssituatie, maar ook voor een goed doordacht en op feiten gebaseerd advies.
Dierenarts Peter Vermoesen van Lintjeshof.
“Bovendien leren voeradviseur en dierenarts veel van elkaar en houden we elkaar scherp”, vult Peter Vermoesen aan. De uit België afkomstige dierenarts van praktijk Lintjeshof is al ruim 20 jaar in het vak actief en heeft in die periode de rol van de dierenarts zien veranderen.
“Vroeger werkten dierenartsen en voeradviseurs veel minder samen. Dan kreeg een veehouder wel eens tegengestelde adviezen”, legt de in rundvee en geiten gespecialiseerde Vermoesen uit. “Gevolg was dan soms dat er niets gebeurde en problemen dus niet werden opgelost. Nu komen we samen in goed overleg tot een plan van aanpak. Daarbij luisteren we goed naar elkaars argumenten en ervaringen en leren van elkaars kennis. Dat leidt tot een eenduidig advies, waarbij we beiden de vinger aan de pols houden of het plan ook daadwerkelijk conform afspraak wordt uitgevoerd. Dat zorgt voor resultaat. Uiteraard is het laatste woord altijd aan de veehouder. Die neemt de beslissingen. Maar ook voor hem/haar is het veel plezieriger als voeradviseur en dierenarts op één lijn zitten.”
Dierenarts Maarten van den Berg van Poultry Vets.
Ook Maarten van den Berg van Poultry Vets is blij met een intensievere samenwerking met andere erfbetreders. “Het motto van onze praktijk; ‘Samen broeden op een goede uitkomst’ past hier goed bij. Samen weet je meer dan alleen. Iedereen weet inmiddels wel dat voeding en gezondheid heel nauw met elkaar verbonden zijn, dan is het goed om daarover als dierenarts, voeradviseur en
vee houder samen te sparren. Dat mag gerust heel scherp zijn. Dan kom je tot de beste afwegingen en aanpak, en heeft de veehouder alle argumenten op tafel gehad om uiteindelijk zelf een weloverwogen keuze te maken.” Vaak wordt ook de leverancier van de leghennen of kuikens hierbij betrokken. Die voelt zich ook verantwoordelijk voor de resultaten en heeft het meeste ervaring met de aanwezige genetica. Van den Berg: “Verschillende opties komen op tafel en worden bediscussieerd. Vrijwel altijd komen we samen tot een goed onderbouwd en eenduidig advies voor de veehouder. Dat werkt prima.”
Dierenarts Vermoesen ziet wel degelijk verschillen tussen de dierenarts en de voeradviseur. “De dieren arts is wetenschappelijker opgeleid en heeft geleerd om bij problemen heel gestructureerd tot een diagnose te komen. Daarbij worden vaak meer metingen en analyses uitgevoerd. De voeradviseur is daarentegen praktischer opgeleid en beter in staat om vanuit de diagnose met praktische oplossingen te komen. Daarbij vaak gesteund door ervaren nutritionisten, die heel goed weten hoe ze met voer kunnen sturen.” Twee verschillende invalshoeken en achtergronden die elkaar volgens Vermoesen prima aanvullen en van grote waarde zijn voor de veehouder.
Jurgen Vandenbruaene werkt als varkensdierenarts voor de Belgische dierenartsenpraktijk Mervet in Merksplas, regio Turnhout. Hij komt bij een groeiend aantal Belgische varkensbedrijven die voer betrekken van Voergroep Zuid. “De samen werking met Voergroep Zuid is goed”, vertelt hij. “Door de consolidatie zijn de Nederlandse voerbedrijven voor Belgische begrippen al een stapje verder in kennisontwikkeling en het samen werken met dierenartsen. In België hebben we nog heel veel kleine voerfabriekjes waarvoor het door de grote concurrentie best lastig is om de snelle ontwikkeling van kennis bij te houden. Zeker nu de Belgische varkenshouderij door varkenspest en corona zware tijden doormaakt.”
Dierenarts Jurgen Vandenbruaene van Mervet.
Vandenbruaene vindt het belangrijk om als dierenarts regelmatig samen met de fokkerijorganisatie en de voerfirma bij klanten aan tafel te zitten. “Op basis van de wensen van de varkenshouder maken we dan samen een helder en eenduidig plan van aanpak. Doe je dit goed, dan wordt het vervolgens door alle partijen ook goed opgevolgd en bereik je het snelst resultaat. Dat is in het belang van de varkenshouder.” Door de steeds verdere specialisatie van voeradviseur en dierenarts neemt het kennisniveau snel toe. Ook weten we steeds meer van elkaars vakgebied. Dat maakt de gezamenlijke bedrijfsbezoeken extra interessant en waardevol.”
Rundveedierenarts Gijs van de Ven van de praktijk Dierenartsen Midden Brabant in Diessen streeft er naar om de lijntjes met de mengvoeradviseurs zo kort mogelijk te houden. “Door elkaar steeds goed te informeren kun je beiden het meeste waarde toevoegen voor de veehouder. Ook voorkom je dat je elkaar tegenspreekt, wat voor de veehouder verwarring kan geven of een gekozen aanpak in de war stuurt.” Afhankelijk van de wensen van de veehouder bezoekt Van de Ven zijn klanten iedere twee tot vier weken. Hij streeft er naar om zeker twee keer per jaar met de veehouder en zijn voeradviseur aan tafel te zitten. “Tijdens die bezoeken bepalen we de doelen voor de komende drie maanden en de bijbehorende aanpak. Zijn we het daar over eens, dan gaan we daarmee aan de slag. Ieder vanuit de eigen discipline. Tussentijds houden we elkaar goed op de hoogte over de voortgang.”
Dierenarts Gijs van de Ven van Dierenartsen Midden Brabant.
Van de Ven: “Als dierenarts zijn we steeds meer gefocust op het voorkomen van problemen. Dieren moeten gezond blijven en ouder kunnen worden om gestelde productiedoelen te behalen. Daarvoor zijn een optimale voeding en een goed management de belangrijkste uitgangspunten. Dat maakt het heel logisch om heel intensief met voerfirma’s samen te werken.” Waar een voerfirma te ver doorslaat om bepaalde productiecijfers te realiseren en daardoor met de dieren in een gevarenzone terecht komt trekken de dierenartsen zeker aan de rem. Peter Vermoesen van de Lintjeshof is daar heel duidelijk over. “Ons doel is om de veehouder ook op de lange termijn een optimaal financieel resultaat te laten behalen. Gelukkig denkt Voergroep Zuid als coöperatie hier ook zo over. Zij zitten op dezelfde lijn als wij. Niet die extra kg brok willen voeren voor die laatste liter, maar zoveel mogelijk rendement halen uit eigen ruwvoer. Dat is goed voor de portemonnee van de boer en voor de gezondheid van de koeien. Heb je daarin dezelfde visie, dan is het heel plezierig om samen te werken en kunnen we samen voor veehouders van grote waarde zijn.”