Als een hoog ruwasgehalte in het ruwvoer niet met krachtvoer (eiwit) wordt gecompenseerd, zal de koe het voer minder goed omzetten naar melk. Ook is er meer verlies tijdens de conservering en vervoedering van de kuil met als gevolg een verhoogd ammoniakgehalte in het voer, meer boterzuur, smaakafwijkingen, kans op broei en meer restvoer.
Compensatie van een hoog ruwasgehalte met aankoop van voer is echter negatief voor de mineralenkringloop en dus een slechter resultaat binnen KringloopWijzer. Een bedrijf voert, naast energie, ook meer stikstof en fosfaat aan, met als gevolg hogere verliezen aan stikstof en fosfaat per ton melk, per hectare en een lagere gewasopbrengst van het eigen land.
Ruw as in het voer kan voorkomen worden door het tijdig vangen van mollen, rijschade in het veld te voorkomen en machines goed af te stellen. Ook niet te kort maaien helpt. Dan hoeven andere machines ook niet diep afgesteld te worden om het gewas op te rapen. Overleg daarnaast met de loonwerker zodat ook hij van uw zorgen op de hoogte is.