Een vraag die elke melkveehouder zich aan het begin van het groeiseizoen stelt: hoe haal ik veel hoogwaardig gras van mijn land? Het antwoord: maai elke vier weken!
Mark de Beer van Groeikracht is groot voorstander van de strategie om percelen elke vier weken te maaien. Het zorgt voor een hoge grasopbrengst met veel VEM en een hoog ruweiwitgehalte. Het resultaat voor melkveehouders: meer melk en een lager krachtvoergebruik.
Maai-interval 3,5 tot 4,5 week
Een maai-interval van vier weken betekent volgens De Beer niet stipt elke vier weken: “Kijk na drie weken op je weerapp en bepaal dan wanneer je maait. Het meest ideaal is om gras 3,5 tot 4,5 week na de vorige maaibeurt weer te maaien.” Met een interval van vijf tot zes weken gaan er volgens hem veel voedingsstoffen verloren. De VEM daalt in dat geval met 60 punten en het ruweiwitgehalte met 20 tot 30 gram per kilo droge stof.
Dat gras elke vier weken gemaaid kan worden, komt volgens De Beer omdat de grasgroei en de graskwaliteit heel voorspelbaar zijn. Gras groeit vier weken volop vegetatief en gaat daarna over tot het vormen van de zaadstengel. “Dit proces geeft verhouting van het gras waardoor de verteerbaarheid én de voeropname achteruitgaan. Bovendien neemt de stikstofopname af waardoor het eiwitgehalte van het gewas daalt.”
Drie maaisnedes vóór 21 juni
In het meest ideale scenario zijn er vóór de langste dag – 21 juni – drie maaisnedes geoogst. Als je dit terugrekent, moet in de laatste week van april de eerste snede gemaaid worden. “Op tijd beginnen met maaien betekent dat je vóór de zomerse droogte drie snedes van een zeer hoge kwaliteit in de kuil zitten.” Belangrijk is volgens de ruwvoerspecialist wel om de benodigde stikstof goed te verdelen over deze periode in kleine porties. Dit geeft de hoogste stikstofefficiëntie. De Beer: “Als je 2,5 ton droge stof gaat oogsten, moet je niet voor 4 ton gaan bemesten.”
Het enige nadeel van een maaistrategie van vier weken zijn de hogere loonwerkkosten. Melkveehouders gaan op jaarbasis één á twee snedes meer maaien. Maaien, harken en oogsten kost per snede gemiddeld 150 euro per hectare. “Maar dit verdien je dubbel en dwars terug met een hogere melkopbrengst en een lagere krachtvoergift.”