Hittestress bij melkkoeien wordt vaak geassocieerd met zomerse productiedalingen tijdens de lactatie. Maar juist in de droogstand – de ogenschijnlijk rustige periode – richt hittestress blijvende schade aan. Nieuw onderzoek toont aan dat zowel het ongeboren kalf als de toekomstige melkgift negatief worden beïnvloed door hittestress in de droogstand.
De effecten van hittestress tijdens de lactatie zijn vaak direct zichtbaar. Koeien beginnen sneller te ademen, vreten minder, en de melkproductie daalt. Bij droge koeien zijn de signalen veel minder zichtbaar, maar is de impact des te groter. De verhoogde ademhaling en doorbloeding van de huid verstoren essentiële processen in het lichaam van de koe.
Remming groei kalf
Zo krijgt het ongeboren kalf tijdens hittestress minder zuurstof en voedingsstoffen binnen doordat de bloedtoevoer naar de huid toeneemt (voor extra koeling). De bloedtoevoer naar de baarmoeder is op dat moment minder. Dit remt de groei van de placenta én van het kalf zelf. De gevolgen: lichtere kalveren, vaak enkele dagen te vroeg geboren – met een verminderde start als gevolg.
Lagere melkgift
Ook de uier van de droge koe lijdt onder hitte. Het vernieuwen van melkproducerende cellen in de uier raakt verstoord, wat leidt tot blijvende schade in de lactatieperiode. Het gevolg? Tot wel 5 kilo minder melk per dag gedurende de hele volgende lactatie. Zelfs bij een daling van slechts 1 kilo per dag verlies je als melkveehouder al snel 300 kilo melk per koe.
Wat kun je doen?
Preventieve maatregelen zijn cruciaal. Zorg voor goede ventilatie en voorkom warme ligplaatsen. Bij gebruik van stro: laat het ligbed niet te dik worden. Broei van het ligbed verergert hittestress namelijk enorm. Houd ook het voer fris en smakelijk en voer de koeien in de droogstand Start Vitaal. Deze voeders van Voergroep Zuid zorgen voor een optimale transitie van droogstand naar lactatie.
Effect verraderlijk
Kortom: hoewel de directe schade van hittestress bij lacterende koeien vaak zichtbaar is in onder andere een lagere melkproductie, is het effect bij droge koeien verraderlijker en langduriger. Door tijdig in te grijpen, kun je schade aan zowel kalf als koe beperken.