Plan de eerste snede maar in!
De hoeveelheid neerslag die in ons werkgebied is gevallen varieert flink en dat heeft invloed op de mate van de groei-explosie van het gras. De voederwaarde blijft maar hoog, de koeien vreten veel gras en de melkproductie blijft goed. We mogen ook al na gaan denken over het maaien van de eerste snede. Ons advies: maai op tijd!
Super voederwaarde
Het begint bijna saai te worden: al drie weken op rij bevat het verse gras een super voederwaarde! Gemiddeld 1.092 VEM, 189 gram suiker, 221 gram ruw eiwit, 433 gram NDF en een verteerbaarheid van 88,2%. Wat een prachtig voer om de koeien heel erg tevreden te houden en er veel melk voor terug te krijgen. Door het hoge suikerniveau en gunstige WDVE/FEB verhouding (112/46) zien we lage ureumgehaltes in de melk bij klanten die weiden of stalvoeren, waarbij de productie en gehaltes goed op peil blijven.
Kleine kunstmestgift
Voor de weiders die drie weken geleden gestart zijn komt het moment om een kleine kunstmestgift te strooien op het weideplatform. Een gift van 20-25 N per hectare is al genoeg om de groei, smaak en eiwitniveau erin te houden. Wacht niet met bijbemesten totdat je gaat wisselen van platform. Meestal zakt de grasopname de laatste week dan te ver weg.
Eerste snede maaien
We gaan richting eind april en daarmee komt het maaimoment van de eerste snede in beeld. Ons advies is om voor de langste dag (21 juni), drie keer gemaaid te hebben. Dan haal je de beste kwaliteit gras naar huis en stel je een mooie voorraad veilig voordat het gras in de beruchte “zomer dip” terecht komt. Grofweg komt de maaiplanning dan neer op 1ste snede: eind april, 2de snede: 3de-4de week mei, 3de snede: 3de week juni. Tijdig beginnen dus! De meeste veehouders hebben geen spijt van vroeg maaien, wel van te laat een snede gras winnen. Kijk naar het weerbericht en stem het maaimoment tijdig en goed af met je loonwerker. Meer praktische tips in de video hiernaast!