In deze laatste vers gras update van 2022 blikken we terug op het verse gras van dit jaar.
Gedurende het gehele vers gras seizoen zagen we dat er een krapte was aan vochtaanbod voor het groeiend gras. Dit zien we ook terug als we de gemiddelde waardes van het afgelopen jaar vergelijken met die van de voorgaande 3 jaren. Het droge stof percentage van het bemonsterde gras komt dit jaar gemiddeld uit op 20,5%, terwijl het gemiddelde van de afgelopen jaren 17,7% ds was.
Als we verder kijken naar de gemiddelde waardes van het verse gras, zien we dat het ruw eiwitgehalte en het onbestendig eiwit lager zijn geweest dan in de andere jaren. Het ruw eiwitgehalte kwam in de afgelopen 3 jaren uit op 222 gr RE/kg ds. Dit jaar zakte het terug naar 194 gr RE/kg ds. Dit verschil komt doordat er gemiddeld 26 gr/kg ds minder onbestendig eiwit in het verse gras zat (FEB dit jaar was 24,4 gr/kg ds, tegen 50,2 gr/kg ds in de afgelopen 3 jaren). Dit lagere onbestendig eiwitdeel komt met name doordat er gemiddeld meer suiker in het gras zat. Met een gemiddelde van 144 gr/kg ds aan suiker in 2022, zat er dit jaar 27 gr/kg ds suiker minder in dan in de voorgaande 3 jaren.
Ongekende hoge waardes
Aan het einde van het jaar hadden we te maken met ongekende hoge waardes. Het was nog lang warm, waardoor de bodemtemperatuur nog lang op peil bleef. Daarnaast beschikte de grond nog over ruim voldoende mineralen. Deze waren van de zomer door de droogte niet vrijgekomen.
Over het gehele jaar was het met regelmaat een uitdaging om voldoende, kwalitatief goed vers gras aan te bieden. Tips die we in de komende jaren meenemen zijn:
- Zorg voor voldoende groeitrappen in het verse gras
- Mocht er een droge en hete zomer zijn laat dan bij beperkt aanbod de koeien binnen en stuur op tijd bij op stal
- Als het nodig is, stap op tijd over van het beregenen van gras naar mais
Elk jaar is anders en heeft zijn eigen uitdagingen, zo ook in 2022. We gaan zien wat 2023 ons gaat brengen.
We willen u als lezer bedanken voor uw aandacht en we hopen dat onze gras updates u geholpen hebben in uw bedrijfsvoering en uw keuzes.
Martijn Verhagen & Mat Winkelmolen