Vers Gras Monitor

De gehalten en voederwaardes van vers gras op weidepercelen variëren gedurende het jaar. Ook weersomstandigheden hebben hier grote invloed op. Onze Vers Gras Monitor, op basis van de proeven op weidepercelen in Weert en Heeswijk-Dinther, geeft je inzicht in de meest actuele cijfers.

Meld je hier aan voor de wekelijkse update

Specialist Martijn helpt je graag verder!

Martijn Verhagen

Specialist herkauwers
Specialist Mat helpt je graag verder!

Mat Winkelmolen

Verkoopleider & Nutritionist Vleesvee

Ideaal moment om, in dienst van de beweiding, te maaien!

Deze week zien we in de vers gras cijfers dat het gehalte ruw eiwit langzaam is teruggelopen, met name doordat het gras in de groei is gesprongen. Verder zien we dat het suikergehalte tot nu toe achter blijft ten opzichte van het meerjarige gemiddelde, dit doordat het afgelopen week nog regelmatig heeft geregend en het bewolkt weer is geweest. Ook zien we in het veld dat het gras tot wel meer dan 100 gram droge stof per dag groeit en dat op de percelen waar de volledige (drijf)mestgift al is gegeven, al een dikke snede gras staat.

Het weer voor de komende dagen ziet er nog erg zonnig en warm uit, waarna het vanaf zondag toch weer lijkt dat we met koudere temperaturen en neerslag rekening moeten houden. De komende dagen zouden dus ideaal kunnen zijn om, in dienst van de beweiding, te maaien. Uiteraard mits de draagkracht van de bodem het toe laat om het land op te gaan. Na het maaien zou je binnen een à twee weken de koeien kunnen gaan beweiden en zo groeitrappen in de weides kunnen maken. Ook voor de niet-weiders zou het een mooi moment zijn om hoogwaardig gras in te kuilen. Het belangrijkste daarbij blijft de draagkracht van de bodem. Zonder draagkracht: bewaar de rust en wacht op drogere omstandigheden.

Doorkijkend naar de verwachting van het verse gras, zullen we waarschijnlijk volgende week zien (monster wordt op maandag genomen) dat het gras verder is gegroeid, het suikergehalte is toegenomen (doordat we meer zonuren hebben) en ruw eiwit is uitgedund door de grasgroei. We zullen naar verwachting volgende week een monster zien wat op de cijfers van het meerjarig gemiddelde lijkt.

De wekelijkse gehaltes eiwit, suiker en VEM

De Vers Gras Monitor loopt van week 14 tot en met 42

Bekijk hier de wekelijks geupdate gehaltes: ruw eiwitgehalte, suiker, NDF en VEM. Deze zijn verwerkt in combinatie met het meerjarige maandgemiddelde en het weekgemiddelde van 2023.

Ruw Eiwit

Suiker

VEM

NDF

Vers gras cijfers per week

Weeknummer

14

15

DS/hec (kg ds) 2400 2825
Droge stof (g/kg DS)200 167 159
VCOS (%) 84,3 85,1
Ruw eiwit (g/kg DS) 294 284
Ruwe celstof (g/kg DS) 208 207
Suiker (g/kg DS) 81 69
NDF (g/kg DS) 495 508
VEM (g/kg DS)1033 1012 1030
WDVE (g/kg DS) 106 106
FEB (g/kg DS) 122 114
WFKH (g/kg DS) 425 425
WFRE (g/kg DS) 227 217

 

Weeknummer

Vierjarig gem. apr

Droge stof (g/kg DS) 203
VCOS (%) 87
Ruw eiwit (g/kg DS) 226
Ruwe celstof (g/kg DS) 179
Suiker (g/kg DS) 168
NDF (g/kg DS) 444
VEM (g/kg DS) 1062
WDVE (g/kg DS) 112
FEB (g/kg DS) 51
WFKH (g/kg DS) 507
WFRE (g/kg DS) 161

Aanmelden voor de Vers Gras Monitor

Wil jij iedere week op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de Vers Gras Monitor!

* verplichte velden

Stel je vraag

 
* verplichte velden