Vers Gras Monitor

De gehalten en voederwaardes van vers gras op weidepercelen variëren gedurende het jaar. Ook weersomstandigheden hebben hier grote invloed op. Onze Vers Gras Monitor, op basis van de proeven op weidepercelen in Weert en Heeswijk-Dinther, geeft je inzicht in de meest actuele cijfers.

Meld je hier aan voor de wekelijkse update

Specialist Martijn helpt je graag verder!

Martijn Verhagen

Specialist herkauwers
Specialist Mat helpt je graag verder!

Mat Winkelmolen

Verkoopleider & Nutritionist Vleesvee

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op het afgelopen vers gras seizoen!

2023 begon met een nat voorjaar. Het bemesten van de weides kwam laat op gang, waardoor het weideseizoen ook later begon. Desondanks kijkt Martijn Verhagen terug op een mooi groeizaam jaar: “Uiteindelijk haalde we goede opbrengsten en hoge kwaliteit in de gras- en maiskuilen.” Gekeken naar de gemiddelde waardes van de afgelopen 5 jaar, dan zien we relatief weinig verschil tussen de waardes van 2023 en de jaren daarvoor. Verhagen: “Je ziet dat het gemiddelde ruw eiwit 12 gram/kg ds hoger uitkwam dit jaar (223 om 211 gr RE/kg ds) en het suikergehalte juist lager (110 om 126 gr suiker/kg ds) in vergelijking met de cijfers van het 5-jarig gemiddelde uit onze vers gras update.”

  2023 5 jarig gemiddelde
Droge stof 190.9 187
VCOS 82.3 82
Ruw eiwit 222.8 211
Ruwe celstof 222.5 216
Suiker 109.8 126
NDF 498.6 496
VEM 981.8 984
WDVE 105 101
FEB 45.5 40
WFKH 482.4 481
WFRE 150.5 143

Na de eerste periode met nat weer volgde een periode met weinig neerslag waarbij de haspels uit de schuur gehaald moesten worden. Zo zag ook de rundveespecialist: “De uitdagingen die we met het verse gras hadden volgde elkaar snel op. Van nat en koud tot droog en warm. Het was een wisselvallig seizoen, maar daardoor wel erg groeizaam.”

Een abrupt einde

Door het wisselvallige weer was het met momenten wel een hele uitdaging om de koeien buiten te kunnen houden. “Het was te nat of te warm, of er stond te veel gras in de weide, waardoor er eerst gemaaid moest worden.” Aldus de specialist. De groei in het gras is tot een paar weken geleden nog voldoende aanwezig geweest, maar sinds het begin van de natte periode, is de groei en kwaliteit van het verse gras terug gelopen. Het vers gras seizoen van dit jaar liep daarmee, toch nog abrupt ten einde.

Naast een groeizaam, maar wisselvallig vers gras jaar, zijn de aangelegde gras- en maiskuilen van goede kwaliteit voor komende winter. Verhagen: “Zowel de voorjaarskuilen, als de maiskuilen van dit jaar zijn goed verteerbaar met hoge voederwaardes. De kuiluitslagen van de zomerkuilen zijn, afhankelijk van wanneer er gemaaid is, wisselvallig. Toch is het gemiddelde van de Eurofins-uitslagen nog erg goed met rond de 900 VEM. De najaarskuilen die al ingekuild zijn lijken ook goede voederwaardes te gaan bevatten, doordat er nog een lange tijd een hoge bodemtemperatuur en vocht aanwezig was.”

We willen jullie als lezer bedanken voor de aandacht, hopelijk heeft onze vers gras update u kunnen helpen in het maken van keuzes in uw bedrijfsvoering. Bedankt en tot het volgende vers gras seizoen!

De wekelijkse gehaltes eiwit, suiker en VEM

De Vers Gras Monitor loopt van week 14 tot en met 42

Bekijk hier de wekelijks geupdate gehaltes: ruw eiwitgehalte, suiker en VEM. Deze zijn verwerkt in combinatie met de gehaltes per maand in 2020 en 2021

Ruw eiwit

Suiker

VEM

Aanmelden voor de Vers Gras Monitor

Wil jij iedere week op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de Vers Gras Monitor!

* verplichte velden

Stel je vraag

 
* verplichte velden