Dat stalklimaat een cruciaal onderwerp is, bleek wel uit de bijna 200 aanmeldingen voor het webinar. Onze Specialist Stalklimaat Twan de Groot, gaf samen met Manager Varkenshouderij Fons van Katwijk een interessante kennisdeling over de werking van klimaatmonitoring met StalVitaal, onderbouwt met verschillende meetresultaten uit de zomer van 2020.
Uit deze resultaten was het positieve effect van nevelkoeling goed zichtbaar. Hiermee werd de staltemperatuur constant gehouden, terwijl de buitentemperatuur zeven graden steeg. Uit onderzoek van de Groot bleek de plaatsing van nevelkoeling cruciaal. Bij voorkeur in de stal in de luchtinlaat. Bij plaatsing aan de buitenkant van de stal, is er veel negatieve invloed van wind, waardoor nevelkoeling niet optimaal functioneert. Door middel van een schematische tekening gaf hij aan hoe de sensoren het beste geplaatst kunnen worden. Het webinar werd afgesloten met een ROI (Return on investment) berekening voor nevelkoeling. Hieruit kwam naar voren dat nevelkoeling snel rendeert.
Uit cijfers blijkt dat vleesvarkens in kwartaal 3 gemiddeld 30 gram minder groeien door hittestress. Dit betekent een groeiderving van ongeveer €0,64 per varkensplaats. Nevelkoeling kost jaarlijks ongeveer €0,38 per varkensplaats. Als je met nevelkoeling een groot deel van de hittestress voorkomt, levert dit een vleesvarkenshouder met 4.000 vleesvarkens ruim 1.000 euro per jaar op. En daarnaast natuurlijk een aangenamer stalklimaat voor varken en boer!
Lees hier het artikel op Varkens.nl
Stijgende mengselprijzen zijn op dit moment een actueel onderwerp onder varkenshouders. Tijdens het webinar presenteerden Accountmanager Brijvoer Sjaak Rutten en Specialist Varkens Erwin Altena hun visie op de mogelijkheden om de mengselprijs te verlagen.
Als eerste gaf Erwin antwoord op de vraag waarom de prijzen van grondstoffen en bijproducten stijgen. Dit deed hij aan de hand van een aantal grafieken over het prijsverloop. Op de korte termijn zullen de prijzen niet gaan dalen, maar er was ook positief nieuws. De kans is aanwezig dat een goede oogst in 2021 tot grotere grondstofvoorraden leidt, waardoor de prijzen van granen en soja omlaag gaan. De prijzen van bijproducten zijn hier sterk aan gelieerd.
Ook berekenden Sjaak en Erwin verschillende opties om de mengselprijs te verlagen. Erwin deed dit door te kijken naar de effecten van: groei, voerconversie en mengselprijs op het rendement. Waar bij de hoge varkensprijzen van afgelopen jaar sturen op groei interessant was, is bij de huidige lagere varkensprijzen sturen op een lagere voerconversie aantrekkelijker. Dit kan door de voederwaarde van je mengsel te verhogen, waardoor je minder kilo’s voert.
Tot slot gaf Sjaak twee voorbeelden waarbij het inzetten van een extra wat minder luxe finish-mengsel de voerkosten van vleesvarkens verlaagde, zonder dat de resultaten echt minder werden. Dit is vooral bij hogere aflevergewichten aantrekkelijk. Ook waarschuwde hij voor het klakkeloos inzetten van goedkopere grondstoffen. De voederwaarde kan wel gelijk zijn, maar dat betekent niet dat voeropname en vertering ook hetzelfde zijn. Raadpleeg in dergelijke gevallen eerst je brijvoerspecialist.