Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2016 van de audits die onderzoeksinstelling SFR in 2016 heeft uitgevoerd op de bedrijven van deelnemers. Het controlesysteem functioneert uitstekend en deelnemende mengvoerbedrijven zijn daarmee betrouwbare partners voor veehouders, constateert SFR. Voederwaarde.nl is een vrijwillig controlesysteem van Nederlandse mengvoerbedrijven en boerenorganisaties.
Enige onafhankelijk keurmerk
VoederWaarde.nl is het enige keurmerk in Nederland dat de voederwaarde bij de deelnemende mengvoerbedrijven borgt door onafhankelijk toezicht. Uit marktonderzoek is bekend dat extern toezicht op de voederwaarde door 80 procent van de veehouders als belangrijk wordt ervaren. “In ons bestuur en bij de deelnemers leeft sterk de overtuiging dat juist in deze tijd voor veehouders extern en onafhankelijk toezicht als extra borging op positieve voederwaarde steeds belangrijker gaat worden”, zegt Harry Vahl, onafhankelijk voorzitter van VoederWaarde.nl. “Verder zijn wij als VoederWaarde.nl van mening dat extern en onafhankelijk toezicht op het correct inrekenen van fosforgehalten van wezenlijk belang is voor de Nederlandse veehouderij.”
Uitstekende score in 2016
Net als eerdere jaren zijn in 2016 de eisen van VoederWaarde.nl ook gecontroleerd door Schothorst Feed Research (SFR). Uit deze jaarrapportage blijkt dat de deelnemende bedrijven over alle onderdelen een totaalscore realiseerden van 9,7 (op een schaal van 0-10). Bij de beoordeling van de voeders gaat het om (1) het inrekenen van de juiste voederwaarden van grondstoffen, (2) openheid over de samenstelling naar de klant en (3) het leveren volgens de gedeclareerde voederwaarden.
De voeranalyses die worden gedaan moeten overeenkomen met de berekende waarden. VoederWaarde.nl hanteert voor de beoordeling van de analyses normen die de afgelopen zes jaar met succes zijn toegepast. In 2016 zijn net als in 2015 fosforanalyses bij de beoordeling betrokken. Met deze aanpassingen draagt VoederWaarde.nl extra bij in het streven naar precisievoeding, zowel op het gebied van energie- en eiwitcomponenten, als in de voorziening van mineralen.