23 september 2021

Maatschappelijk verantwoord produceren in de keten

Voergroep Zuid wil actief bijdragen aan een duurzame veehouderij en daarmee een eerlijk en transparant beeld geven van de sector. De varkenshouderij heeft door de jaren heen enorme stappen gemaakt en dat is iets waar de sector trots op mag zijn. Als coöperatie dragen we graag een steentje bij aan het vertellen van het eerlijke verhaal. Reden om voor een aantal bedrijven samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants de carbon footprint door te rekenen. Eén daarvan is het varkensbedrijf van Frans Snelders in Maarheeze, waar een heel lage footprint wordt gerealiseerd. 

Duurzaamheidsaspecten 

De agenda voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties telt 17 ‘Sustainable Development Goals’. Eén van deze doelstellingen is het terug-dringen van de klimaatverandering, waarbij het verlagen van de carbon footprint (CO2-uitstoot) een belangrijk thema is. Als sector die zich bezig houdt met voedselproductie kunnen wij als Voergroep Zuid middels het verlagen van onze carbon footprint samen met onze klanten bijdragen aan het terugdringen van de klimaat-verandering. Bijvoorbeeld door bij het voeren van dieren gebruik te maken van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. 

Meer dan 80 procent van het grondstoffenpakket is inmiddels afkomstig uit Europa. Als lid van Nevedi neemt Voergroep Zuid ook haar verantwoordelijkheid in het verduurzamen van de aangekochte grondstoffen van verder weg. Bijvoorbeeld door alleen gecertificeerde soja in te kopen. Dit certificaat garandeert dat de soja niet geproduceerd is op grond welke recent is ontbost. Als bos en andere natuurlijke begroeiing wordt omgezet in landbouwgrond, komen er veel broeikasgassen vrij waarvan de koolstof soms al honderden jaren ligt opgeslagen. Bovendien komt bij het omzetten van bos naar landbouwgrond het plantaardig materiaal dat in de bodem zit in aanraking met zuurstof als de grond wordt omgewoeld. Dit materiaal gaat vervolgens rotten waarbij CO2 vrij komt.

Gezonde dieren groeien efficiënt

Voergroep Zuid werkt via haar integrale voeraanpakken continu aan het verder optimaliseren van de technische resultaten bij haar klanten. Ook dat heeft impact op het verlagen van de carbon footprint. Goed stalmanagement en een goed voerpakket zorgen voor gezonde dieren die goed groeien. Deze efficiëntere voerbenutting verlaagt de uitstoot van stikstof, fosfor en methaan per kg geproduceerde melk, vlees of eieren. 

Nergens in de wereld wordt varkensvlees zo efficiënt geproduceerd als in Nederland. Door de hoge voedingswaarde en de lage CO2-footprint is Nederlands varkensvlees een prima product om op een klimaatvriendelijke manier in je dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien. Nederlands varkensvlees heeft een gemiddelde CO2-footprint van ongeveer 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht van een vleesvarken (Blonk, 2021). Daarmee ligt de footprint beduidend lager dan de footprint van varkensvlees in de rest van de wereld (6,1 kg CO2-equivalenten per kg product). Door de goede eiwitkwaliteit van varkensvlees heeft dit product een hogere voedingswaarde ten opzichte van bijvoorbeeld het soja-product tofu. Dit komt door het hoge aandeel eiwit in vlees en de heel gunstige aminozuursamenstelling van vlees.

Lage footprint varkensbedrijf Snelders

Voor het gesloten varkensbedrijf van Frans Snelders (460 zeugen en 4000 vleesvarkens) hebben we samen met milieuadviesbureau Blonk Consultants een CO2-footprint berekening uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar de gehele productieketen tot en met de poort van de varkenshouderij. De resultaten zijn vervolgens vergeleken met de meest recente data van de gemiddelde Nederlandse varkensvleesproductie uit het CBS, KWIN en Binternet van WUR. Hieruit blijkt dat Snelders met 2,8 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken ruim 20 procent lager scoort dan het Nederlandse gemiddelde van 3,7 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht vleesvarken (Blonk 2021).


Frans Snelders legt uit dat de lage footprint het resultaat is van het gebruik van relatief veel bijproducten in het rantsoen en de investering in duurzame energie middels zonnepanelen. “De 1760 zonnepanelen op de staldaken hebben een bruto capaciteit van 528.000 Wp”, rekent de varkenshouder voor. “Maar het is vooral de inzet van de bijproducten wat een forse verlaging van de CO2-footprint geeft.” Op het bedrijf krijgen zowel de vleesvarkens als de zeugen brijvoer. Voor de zeugen bestaat het uit een brijvoer-rantsoen met 95% droogvoer en 5% stoommoes. De vleesvarkens krijgen een groter aandeel natte bijproducten met onder andere tarwegistconcentraat, stoommoes en broodmelange. Tarwegistconcentraat is een stabiele eiwitbron en kan deels eiwitrijke producten vervangen zoals soja. De biggen krijgen droogvoer. Met droogvoer van Voergroep Zuid wordt de basis gelegd voor een gezonde big die als vleesvarken top kan presteren. Snelders: “Met mijn biggen wil ik graag aan de veilige kant zitten. Hier staat het aantal biggen, bigkwaliteit en biggezondheid centraal. Daarmee leggen we de basis voor een heel efficiënte vleesproductie met brijvoer. Dit zien we onder andere terug in een laag antibioticagebruik en een scherpe voederconversie. En iets als speendiarree? Dat komt hier eigenlijk niet voor.” 

Visitekaartje

Voor Frans Snelders zijn er, naast het streven naar efficiëntie en een zo laag mogelijke carbon footprint, ook andere zaken waarmee hij zich als varkenshouder positief wil onderscheiden. “Ik vind het belangrijk om aansluiting te houden met de omgeving. Daarvoor is het goed om je als ondernemer te realiseren dat de uitstraling van je bedrijf voor de omgeving je belangrijkste visitekaartje is. Dat moet er dus zowel aan de voor- als aan de achterkant keurig bij liggen.” Een blik over het erf bewijst dat dit bij de familie Snelders perfect voor elkaar is. Het verraadt ook de nauwkeurigheid waarmee deze varkenshouder het bedrijf runt. Snelders: “Voor dit footprint-project is dat heel plezierig. Doordat ik de zaken op orde heb koste het mij namelijk niet heel veel moeite om alle benodigde data goed aan te leveren.”

Redenen om aan de footprint-berekeningen mee te werken zijn voor Snelders: inzicht krijgen in de werkelijke footprint van zijn varkens, leren hoe je de footprint kunt beïnvloeden en laten zien dat de footprint van varkensvlees helemaal niet zo slecht is als dat sommige organisaties roepen. Zeker niet als je deze afzet tegen de hoge voedingswaarde van vlees. Snelders: “Ik vind het goed dat Voergroep Zuid zich hier actief mee bezighoudt. Het geeft nieuwe inzichten en helpt om het echte verhaal te vertellen. Dat is iets waar wij als sector veel sterker in moeten worden.” 

Ondanks de toenemende maatschappelijk druk op de veehouderij kijkt Snelders met vertrouwen naar de toekomst van de varkenshouderij. Door onze daken in te zetten voor energieproductie geven we een goed voorbeeld aan de maatschappij. Dat geldt ook voor het transparant zijn over onze footprint. Dat geeft vertrouwen. Bovendien zullen we mee moeten met de ontwikkelingen in de maatschappij. Natuurlijk moet dit wel in alle redelijkheid gebeuren en moet er voor duurzame producten een eerlijke prijs worden betaald.” Varkensbedrijf Snelders is een mooi voorbeeld van een modern varkensbedrijf dat streeft naar een goed rendement in combinatie met zo duurzaam mogelijk produceren. 


 

Duurzaamheidskengetallen op het label

Vanuit het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om voeding op een maatschappelijk verantwoorde manier te produceren en dit ook inzichtelijk te maken voor de consument. Bij de productie van vlees komen broeikasgassen vrij, zoals CO2, methaan (CH4) en lachgas (N2O). Al deze gassen worden omgerekend naar CO2-equivalenten per kg product. Dit is de carbon footprint. Voergroep Zuid heeft besloten om de carbon footprint van haar varkensvoeders op het label te vermelden. Hierin vormen de gebruikte grondstoffen de basis, aangevuld met het energieverbruik van de mengvoerfabriek en het transport van grondstoffen tot op het boerenerf. Hiermee vermelden we belangrijke informatie richting de consument, vlees verwerkers en retailers. Naast de carbon footprint worden ook het percentage circulaire en het percentage Europese grondstoffen in het voer op het label vermeld.

Figuur 1: De carbon footprint (in kg CO2 eq. per kg levend gewicht geleverd vleesvarken) met bijdrage vanuit verschillende posten, van de varkensproductie in 2020 bij Snelders in vergelij-king met de referentie (LUC = Land Use Change, oftewel landgebruiksverandering).

Disclaimer:  De studie is door Voergroep Zuid, Frans Snelders en Blonk Consultants in alle zorgvuldigheid uitgevoerd. De studie is niet nogmaals extern gevalideerd/gereviewd conform gangbare footprint standaarden zoals de ISO 14040/14044.

Ook interessant voor jou!

Afbeelding: Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer
23 mei 2023

Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer

Het Transitiefonds is door de Tweede Kamer met een kleine meerderheid aangenomen. Naast de coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie stemde alleen de eenmansfracties...

Afbeelding: Minder besmettingen van Afrikaanse varkenspest
23 mei 2023

Minder besmettingen van Afrikaanse varkenspest

Het aantal uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in de Europese Unie is in 2022 afgenomen, zo concludeert de Europese voedsel- en warenautoriteit...

Afbeelding: Als boer met spinneweb en varkenscyclus handelen
22 mei 2023

Als boer met spinneweb en varkenscyclus handelen

Het is misschien niet de tijd van het jaar, maar we moesten het maar eens over spinnewebben hebben. De aanleiding is de varkensprijs, die afgelopen maanden...

Afbeelding: Gewijzigde besteltijden rondom Hemelvaart en Pinksteren
17 mei 2023

Gewijzigde besteltijden rondom Hemelvaart en Pinksteren

Graag vragen wij uw aandacht en medewerking voor onze aangepaste planning rondom Hemelvaart en Pinksteren.

Afbeelding: Van Loon Group wil marge in keten eerlijk verdelen
17 mei 2023

Van Loon Group wil marge in keten eerlijk verdelen

Na een lange carrière in de top van de zuivelsector koos Robert van Ballegooijen vorig jaar voor een overstap naar het vlees. Hij is nu driekwart jaar...

Afbeelding: Groen gas haalt druk van de mestmarkt
10 mei 2023

Groen gas haalt druk van de mestmarkt

Nu is het nog maar 5%, maar volgens Rabobank komt straks de helft van de mest in biogasinstallaties terecht. Voor veehouders ontstaat een nieuw mestafzetkanaal....

Afbeelding: 'Varkenshouderij is zeker geen aflopende zaak'
27 april 2023

'Varkenshouderij is zeker geen aflopende zaak'

Toen Wyno Zwanenburg werd gevraagd om voorzitter van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) te worden, hoefde hij daar niet lang over na te denken....

Afbeelding: De zomer staat voor de deur!
21 april 2023

De zomer staat voor de deur!

Hoewel we het momenteel vooral hebben over een koud, somber en nat voorjaar, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete...

Afbeelding: Leden FromFarmers zien nabetaling tegemoet
20 april 2023

Leden FromFarmers zien nabetaling tegemoet

Leden van de coöperatie FromFarmers, de grootste aandeelhouder van het beursgenoteerde voerbedrijf ForFarmers, krijgen over het afgelopen jaar €3,17 per...

Afbeelding: 'Honger naar agrarische grond groter dan ooit'
18 april 2023

'Honger naar agrarische grond groter dan ooit'

Jaarlijks verdwijnt er 5.000 tot 7.000 hectare agrarische grond in Nederland. In deze tijd is de honger naar agrarische grond echter groter dan ooit, vertelt...

Afbeelding: Stikstofcrisis de ondergang van onze economie?
18 april 2023

Stikstofcrisis de ondergang van onze economie?

De stikstofcrisis speelt een grote rol in onze samenleving. Hierbij enkele gegevens op een rij: Nederland heeft de hoogste stikstofneerslag per hectare...

Afbeelding: Boer kan voedselsysteem niet zelf veranderen
17 april 2023

Boer kan voedselsysteem niet zelf veranderen

Boeren zijn onderdeel van de agribusiness en kunnen, hoe graag ze zelf ook wellicht willen, het systeem niet veranderen. En de overheid beschikt niet over...

Afbeelding: 'Holland Varken wordt essentieel voor sector'
06 april 2023

'Holland Varken wordt essentieel voor sector'

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hebben het keurmerk voor Holland Varken nieuw leven...

Afbeelding: Verplichte grondgebonden brengt boeren kopzorgen
04 april 2023

Verplichte grondgebonden brengt boeren kopzorgen

Een verplichte grondgebondenheid zadelt de rundveesector straks op met hoge extra lasten. Volgens de Routekaart Toekomstig Mestbeleid (13 april 2021) waren...

Afbeelding: Gewijzigde bestel- en levertijden rondom Pasen en Koningsdag
03 april 2023

Gewijzigde bestel- en levertijden rondom Pasen en Koningsdag

Beste klant, De reeks voorjaars-feestdagen breekt weer aan. Te beginnen met tweede Paasdag en Koningsdag in de maand april. Graag vragen wij uw aandacht...

Afbeelding: Duitse kredietverzekeraar ziet risico's in Vion
31 maart 2023

Duitse kredietverzekeraar ziet risico's in Vion

Een Duitse kredietverzekeraar van leveranciers van Vion heeft de exposure op het slachtconcern teruggebracht. De verzekeraar vindt het risico te groot....

Afbeelding: Partijen aan landbouwtafel slijpen de messen
21 maart 2023

Partijen aan landbouwtafel slijpen de messen

De enorme verkiezingswinst van de BBB tijdens de Provinciale Statenverkiezingen versterkt de onderhandelingspositie van de boerenpartijen aan de tafels...

Afbeelding: The day after BBB is weer dezelfde Landbouwtafel
17 maart 2023

The day after BBB is weer dezelfde Landbouwtafel

De dag na de Provinciale Statenverkiezingen en na de eclatante overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) was er gewoon weer een Landbouwtafel-overleg. Met...

Afbeelding: Werk aan winkel voor verse generatie bestuurders
16 maart 2023

Werk aan winkel voor verse generatie bestuurders

De uitslag van de provinciale verkiezingen toont de ontevredenheid van het kiesvolk over de politiek, en die van het platteland over de Randstad. Al in...

Afbeelding: Zuivel meegetrokken in slipstream vleestaks
14 maart 2023

Zuivel meegetrokken in slipstream vleestaks

Voor een vleestaks wordt al langer gepleit, maar in het gisteren (13 maart) uitgebrachte advies van de klimaatcommissie van overheid wordt nu ook nadrukkelijk...

Afbeelding: 'Beter voor' van AH nu ook open voor concurrenten
09 maart 2023

'Beter voor' van AH nu ook open voor concurrenten

Albert Heijn stelt het Beter voor Natuur & Boer programma open voor concurrenten in de retail. Het moet een breed toegankelijk en duurzaam topkeurmerk...

Afbeelding: Alex Datema nieuwe agri-topman van Rabobank
09 maart 2023

Alex Datema nieuwe agri-topman van Rabobank

Alex Datema wordt per 1 mei de nieuwe directeur Food & Agri Nederland van de Rabobank. Hij volgt daarmee Carin van Huët op die tot 1 januari van dit jaar...

Afbeelding: Rabobank hoopt met Alex Datema op groen krediet
09 maart 2023

Rabobank hoopt met Alex Datema op groen krediet

Het aanstellen van melkveehouder Alex Datema als nieuwe directeur Food&Agri bij de Rabobank mag gerust een verrassing worden genoemd. Een grote verrassing...

Afbeelding: Bioveiligheid essentieel voor hoge melkproductie
08 maart 2023

Bioveiligheid essentieel voor hoge melkproductie

Door de groeiende wereldbevolking en het stijgend besteedbaar inkomen is de verwachting dat de vraag naar hoogwaardige zuivelproducten wereldwijd zal groeien....

Afbeelding: Westfleisch in 2022 weer winstgevend
08 maart 2023

Westfleisch in 2022 weer winstgevend

Het Duitse coöperatieve slachtconcern Westfleisch was in 2022 weer winstgevend, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. In 2021 maakte het Duitse...

Afbeelding: Sturen op data voor jezelf en de keten!
06 maart 2023

Sturen op data voor jezelf en de keten!

Iedere dag loop ik door de stal om mijn observaties te koppelen aan een gericht en praktisch advies voor de boer. Een advies wat onlosmakelijk verbonden...

Afbeelding: Samen voor bioveiligheid in strijd tegen vogelgriep
02 maart 2023

Samen voor bioveiligheid in strijd tegen vogelgriep

De gevolgen van een vogelgriepvirus uitbraak zijn groot. Samen moeten we alles op alles zetten om de kans op een besmetting met dit virus zo klein mogelijk...

Afbeelding: 'In Oost-Europa word je als boer nog serieus genomen'
15 februari 2023

'In Oost-Europa word je als boer nog serieus genomen'

Toenemende regeldruk, de transitie naar kringlooplandbouw en een ministerie dat worstelt met een verdienmodel voor de boer. De Nederlandse landbouw staat...

Afbeelding: Stilte voor de storm op de mestmarkt?
06 februari 2023

Stilte voor de storm op de mestmarkt?

Kan de mestmarkt op korte termijn extra miljoenen tonnen rundveedrijfmest opvangen? De nieuwe mestregels uit het 7de actieprogramma en de derogatiebeschikking...

Afbeelding: 'Betere marge voor varkenshouder in Q1'
02 februari 2023

'Betere marge voor varkenshouder in Q1'

De marges van vleesvarkenshouders staat nog steeds onder druk door hoge inputkosten. Sectorspecialisten van de Rabobank verwachten echter in het tweede...

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid op de Dutch Pork en Poultry Expo!
31 januari 2023

Bezoek Voergroep Zuid op de Dutch Pork en Poultry Expo!

Op 14 en 15 februari vindt dé vakbeurs voor de varkens- en pluimveehouderij weer plaats in de Brabanthallen en uiteraard is Voergroep Zuid hierbij...

Afbeelding: Vion bedenkt zich en corrigeert varkensprijs
26 januari 2023

Vion bedenkt zich en corrigeert varkensprijs

Met terugwerkende kracht heeft Vion de varkensprijs van deze week met €0,04 verhoogt tot €2 per kilo. Daarmee gaat 's lands grootste varkensslachter noodgedwongen...

Afbeelding: Jan van Melick houdt  (van) dieren uit alle  hoeken van de wereld
20 januari 2023

Jan van Melick houdt (van) dieren uit alle hoeken van de wereld

Aan een kronkelende landweg, verscholen tussen de bomen, ligt de boerderij van Jan van Melick. Omgeven door enkele hectaren grond, woont hij hier samen...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
17 januari 2023

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

In 2022 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De afzet van mengvoer naar varkens, pluimvee en herkauwers nam middels autonome groei...

Afbeelding: Passie, trots en zorgen
11 januari 2023

Passie, trots en zorgen

In een tijd met veel onzekerheid spraken wij vier jonge en enthousiaste veehouders over hun toekomst én die van de veehouderij. Allen hadden ze...

Afbeelding: Een terugblik op het prachtige jubileumjaar 2022!
31 december 2022

Een terugblik op het prachtige jubileumjaar 2022!

2022, het jaar van een prachtige feestweek, een loyaliteitsprogramma voor loyale leden, de publiekscampagne ‘Geef Boeren Toekomst’ én...

Afbeelding: Op bezoek bij Ledenraadsvoorzitter David Janssen
27 december 2022

Op bezoek bij Ledenraadsvoorzitter David Janssen

In het kleine Limburgse dorpje Veulen, in de gemeente Venray, staat de boerderij van de broers David en Sef Janssen en hun partners. Een gemengd bedrijf...

Afbeelding: Algemeen directeur Ronald van de Ven te gast bij Ondernemerscafé Deurne
21 december 2022

Algemeen directeur Ronald van de Ven te gast bij Ondernemerscafé Deurne

Het was druk bij Ondernemerscafé Deurne op woensdagavond 20 december. Te gast waren Ronald van de Ven (algemeen directeur Voergroep Zuid) en Wim...

Afbeelding: Verlichte boerderijen route Venray
16 december 2022

Verlichte boerderijen route Venray

Boeren en tuinders in de gemeente Venray zetten hun bedrijven in de donkere dagen voor Kerst enkele avonden in de spotlights. Op 28-29-30 december kunnen...

Afbeelding: Voergroep Zuid en Veevoeder van der Steijn VOF samen verder in vleesvee
12 december 2022

Voergroep Zuid en Veevoeder van der Steijn VOF samen verder in vleesvee

Voergroep Zuid en Veevoeder van der Steijn VOF hebben besloten om per 1 januari 2023 hun krachten in de vleesveesector te bundelen en deze onder te brengen...

Afbeelding: 15 ventilatietips voor de koude periode!
05 december 2022

15 ventilatietips voor de koude periode!

Door specialist stalklimaat Twan de Groot Met temperaturen rond het vriespunt is het belangrijk jouw dieren goed voor te bereiden op de winter! Om ervoor...

Afbeelding: Voergroep Zuid keert 4 miljoen euro uit aan loyale leden
01 december 2022

Voergroep Zuid keert 4 miljoen euro uit aan loyale leden

Over haar voerafzet van de afgelopen vier jaren gaat Voergroep Zuid onder haar loyale leden een bonus van 4 miljoen euro verdelen. Daarnaast komt er een...

Afbeelding: ‘De klik tussen adviseur en veehouder bepaalt of er voer wordt gekocht’
23 november 2022

‘De klik tussen adviseur en veehouder bepaalt of er voer wordt gekocht’

Arnold Renders is trots op zijn Blonde d’Aquitaine koeien 80 Blonde d’Aquitaine koeien van klein tot groot grazen in de natuur rond Eindhoven...

Afbeelding: Kansen creëren tijdens Boer zoekt perspectief
03 november 2022

Kansen creëren tijdens Boer zoekt perspectief

Op dinsdag 25 oktober stond de eerste editie van Boer zoekt perspectief op het programma. Boerenondernemers en jonge potentiële bedrijfsopvolgers...

Afbeelding: Wij kiezen wel!
31 oktober 2022

Wij kiezen wel!

Op dinsdag 18 oktober organiseerde Voergroep Zuid het seminar: Toekomstgericht ondernemen in de varkenshouderij. Tijdens dit seminar keken we samen met...

Afbeelding: Seminar Voergroep Zuid geeft zicht op toekomst varkenshouderij
28 oktober 2022

Seminar Voergroep Zuid geeft zicht op toekomst varkenshouderij

Vanwege het 125-jarig bestaan van de coöperatie organiseerde Voergroep Zuid op dinsdag 18 oktober het seminar ‘Toekomstgericht ondernemen in...

Afbeelding: De maiskuil in 2022 vraagt om specifieke aanpak
26 oktober 2022

De maiskuil in 2022 vraagt om specifieke aanpak

Mat Winkelmolen – Nutritionist Herkauwers In het veld zien we, door de droogte van afgelopen zomer, een grote diversiteit tussen de geoogste maiskuilen....

Afbeelding: Masterclass Agri-business 2021-22 was weer een succes!
21 oktober 2022

Masterclass Agri-business 2021-22 was weer een succes!

De Masterclass Agri-business, met onderwerpen op het gebied van management en ondernemerschap, is door 15 deelnemers met succes afgerond. Zij ontvingen...

Afbeelding: 'Vleeskuikenouderdieren gevoerd door Voergroep Zuid presteren in de top'
13 oktober 2022

'Vleeskuikenouderdieren gevoerd door Voergroep Zuid presteren in de top'

De vleeskuikenouderdieren koppels, gevoerd door Voergroep Zuid, presteren extreem bovengemiddeld. Een prestatie om trots op te zijn!

Afbeelding: Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders
12 oktober 2022

Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders

Met de Farm module van PoultryPlan krijgen pluimveehouders beter inzicht in de dierprestaties en kunnen ze stalresultaten vergelijken met die van collega’s....

Stel je vraag

 
* verplichte velden