BLOG - TWAN PENNINX Jawel, we zijn weer gestart met een nieuwe masterclass “Boeren met Toekomst”. Met een 15-tal jonge varkens- en pluimveehouders gaan we hetzelfde traject lopen als we gedaan hebben in 2015/2016; ervaringen uitwisselen op een 8-tal onderwerpen op het gebied van management en ondernemerschap in de agri-business.
Eind april hebben we de aftrap genomen met een 2-daagse reis naar Oost-Duitsland. Bedoeld om elkaar goed te leren kennen tijdens een interessant en gezellig uitstapje. Bij vertrek om 6.00 uur stonden we nog wat onwennig naar elkaar te kijken, maar dat veranderde snel na het ontbijt in de bus. In een VIP-bus hebben de deelnemers zich aan elkaar voorgesteld: Wie ben ik ? Wat doe ik ? En wat wil ik ? Dat laatste is belangrijke voor iedere ondernemer. Daarom hebben we ieders “pitch” halverwege de reis op film gezet. Om later met elkaar te bespreken.
Ons eerste adres was Ronnie Braks. Ronnie Braks is een succesvol agrarisch ondernemer uit Odiliapeel, welke op meerdere locaties in Nederland varkensbedrijven heeft. Daarnaast een bouwbedrijf, hoofdzakelijk stallenbouw in Nederland en Duitsland. In Oost-Duitsland is Ronnie deelnemer in een groot melkveebedrijf . En rond Magdeburg heeft hij op 2 locaties een zeugenbedrijf, samen met compagnon Heinz Derksen. De 1e locatie die we bezoeken is een zeugenbedrijf met 5500 zeugen, met biogasinstallatie en zonnepanelen. Een 2e locatie is in aanbouw voor 1600 zeugen.
Tijdens ons bezoek vertelt Ronnie op een luchtige manier over zijn ondernemers drijfveren, zijn buitenland ervaringen, de dwingende wetgeving aldaar en ook de schaarste in goed personeel. Alles vanuit kostprijs-benadering; “wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen”. ’s Avonds hebben we gegeten en gedronken in het lokale restaurant van Albert Nieuwenhuijzen – van oorsprong Nederlandse ondernemer. Hier is ons een lokale streekspecialiteit geserveerd. Lekker en vooral gezellig!
Op de 2e dag hebben we het bedrijf van Leon en Lianne v Dijck bezocht. Zij zijn in 2000 naar Oost Duitsland gegaan. Het is een Hypor-Subfokbedrijf met 2500 zeugen in de allerhoogste gezondheidsstatus. Daar hebben we een mooie rondleiding gehad en bedrijfspresentatie. Ook hier waren personeelsmanagement en dwingende wetgeving en handhaving daarop, de aandachtspunten voor agrarisch ondernemen in Oost-Duitsland. Al met al een net bedrijf van in-control ondernemers.
Op de terugreis hebben we het programma van de komende 8 masterclass-bijeenkomsten uitvoerig met elkaar besproken en geïnventariseerd waar de individuele interesses liggen.
Ik constateer dat we weer een leuke, interessante groep ondernemers hebben verzameld. Die metname veel van elkaar willen en kunnen leren. Boeren met een toekomst. Complimenten voor de reisorganisatie en op naar het 1e seminar in mei: Mens & Ondernemer.
Twan Penninx