Frank: “Wim Maaskant was vrijwilliger bij PUM. Een vrijwilligersorganisatie die Nederlandse kennis gebruikt om bedrijven in andere werelddelen te helpen met ontwikkelen. Omdat Wim zijn directietaken niet kon combineren met het vrijwilligerswerk heeft hij mij gevraagd om zijn taak over te nemen. Ik deel graag mijn kennis met anderen om samen beter te worden. Dat is niet alleen mijn werk, maar ook mijn hobby. Bovendien geeft het werk als vrijwilliger bij PUM mij nieuwe inzichten”.
PUM is in 1978 opgericht (Programma Uit -zending Managers) door de Nederlandse werkgeversorganisatie (VNO-)NCW. Sindsdien heeft PUM meer dan 45.000 ondernemers gesteund, door o.a. financiële steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. PUM helpt het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden en opkomende markten te groeien en creëert een positieve invloed op de economie, het milieu en de maatschappij. De vrijwilligers, zogenaamde PUM-experts, delen hun advies met plaatselijke ondernemers. Dit met als doel de positie van bedrijven, hun leveranciers en aangrenzende industrieën in de lokale markt te versterken.
De afgelopen twee jaar is Frank in Kenya en Ghana geweest. Het eerste project is een mengvoerbedrijf in Nairobi, Kenya, dat zich wil richten op de pluimveemarkt. Deze productielocatie heeft veel overeenkomsten met hoe het er hier in de jaren vijftig aan toe ging. Frank legt uit: “Met een zeer gedreven team van tien productiemedewerkers en twee chauffeurs wordt volledig handmatig gemiddeld tien ton mengvoer per dag geproduceerd en dat in zakgoed van standaard 70kg. Zij wilden de fabriek anders inrichten, zodat er een extra stap gemaakt kon worden. Ik ben daar twee weken geweest en tijdens die periode hebben we intensief samen gewerkt. Dit heeft geresulteerd in advies in fabrieksinstellingen, maar ook nutritioneel advies.”
Frank doet dit natuurlijk niet allemaal alleen, maar maakt hiervoor gebruik van de kennis binnen Voergroep Zuid. Frank: “Met name de onder-steuning van de afdeling nutritie en kwaliteit heeft veel bijgedragen om een goed onderbouwd advies te kunnen geven. Naast nutritionele kennis binnen Voergroep Zuid is het ook een groot deel gezond boerenverstand! Ook heb ik de mede werkers van de fabriek in contact gebracht met Nederlandse bedrijven die actief zijn in Kenya. Zo heb ik voor hen wat lijntjes uitgezet, zodat zij vervolgens zelf die ene extra stap kunnen zetten.”
“Veel overeenkomsten met hoe het er hier in de jaren vijftig aan toe ging.”
Voor het tweede project is Frank in maart naar Ghana afgereisd. Dit bedrijf bewerkt een lokaal graan genaamd Fonio tot een geschikt product voor humane consumptie. Hierbij ontstaat een restproduct dat vergelijkbaar is met tarwegries. “Het bedrijf wilde onderzoeken of het restproduct een nieuw verdienmodel kon zijn. Met behulp van Voergroep Zuid zijn monsters uit de reststroom onderzocht en uit de analyse bleek dat het geschikt is als grondstof voor diervoeder. Door deze ontwikkeling is de omzet van het bedrijf met 20% gestegen en zijn ze nu zelfs winstgevend!” Vertelt Frank trots. “Zo hebben we samen een meerwaarde gecreëerd. Zij moeten nu zelf aan de slag om de markt voor het product verder te ontwikkelen.”
Fonio het is een piepkleine graankorrel met een grote voedingswaarde. Het groeit prima met weinig kunstmest of intensieve bewerking en het graan kan al binnen 8 weken na zaaien worden geoogst. Het verbouwen van graan wordt voornamelijk gedaan door vrouwen op onbewerkte grond om een inkomen te genereren.
“Binnen de beperkte middelen die de ondernemers daar hebben, komen ze een heel eind. Je merkt dat al deze mensen een hele hoge motivatie hebben. Wij kunnen met onze agrarische kennis veel betekenen voor deze ondernemers.” Frank legt uit: “Deze bedrijven hebben zeker mogelijkheden, maar ze zijn jarenlang tegengehouden door de politiek. Je gaat echt terug in de tijd. Bij ons zijn in de jaren vijftig veel coöperaties opgericht. Zij staan daar nu. Het is alleen heel belangrijk dat zij zelf de organisatie in handen nemen en dit niet door het Westen laten doen. Wat zij nodig hebben is een netwerk en de bevestiging. Microkrediet heeft daar veel meer nut dan een grote fabriek uit het westen. Wij delen onze Westerse kennis, de eindverant-woording ligt bij de mensen zelf. Zo kunnen deze landen zich ook echt blijven ontwikkelen. Mijn motivatie voor dit werk is dat je ook echt iets bereikt. Ik ben er trots op dat wij hen het inzicht en het duwtje kunnen geven!”
Wilt u met uw kennis of vakmanschap ook iets betekenen voor deze lokale ondernemers? Neem dan contact op met Frank van Kessel via frank.v.kessel@voergroepzuid.nl of kijk op de website van PUM www.pum.nl.