Goed operationeel management levert houvast om kwaliteit, productiviteit en medewerkerstevredenheid te verbeteren. Personeelsmanagement maakt hier onderdeel van uit. Ook timemanagement komt aan bod: hoe verdeel ik mijn tijd het meest efficiënt, niet alleen wat werk betreft, maar ook in relatie tot privé. Welke cijfers en kengetallen heb ik hiervoor nodig? En hoe maak ik die informatie vervolgens overzichtelijk, om te monitoren en sturen zodat ik een goed inzicht heb op effectiviteit en efficiëntie van de operationele processen.
In onze Masterclass Agri-business van 7 december vertelden 3 deelnemers over hun operationeel management; de ene werkt met veel personeel op meerdere locaties, een ander werkt met familieleden en een derde combineert tuin-/akkerbouw met varkenshouderij. Ieder heeft zijn eigen verhaal, waar met de andere deelnemers open en eerlijk over wordt gesproken. De volgende hoofdzaken kwamen daarbij naar boven:
Ondernemers zijn altijd bezig met efficiëntie en structuur van werken. Plannen, om niet te hoeven rennen. Eén tip die kan helpen is om te starten met het inplannen van zaken die het belangrijkst zijn. Plan deze zaken niet in voor een hele dag, want er komen altijd kleine dingen tussendoor die ook tijd vragen. Plan ook tijd om cijfers te monitoren en te analyseren. We administreren in onze sector zoveel data, maar we doen er vaak te weinig mee. Simpelweg omdat we hier geen tijd voor plannen! Dit terwijl deze data vaak heel waardevolle stuurinformatie bevat. Een goede planning geeft rust en biedt de mogelijkheid om privé-tijd makkelijker te plannen.
Samenwerken met personeel of familie begint met goed luisteren en duidelijk communiceren. Veel jonge ondernemers vinden het waar het om de aansturing van het personeel gaat best lastig om te switchen van de rol van ondernemer naar de rol van werkgever. Daarbij stellen ze zich regelmatig de vraag; welke taken blijf ik zelf doen en welke taken draag ik over naar het personeel. Hierbij is wederzijds vertrouwen en een goede communicatie van groot belang. Af en toe complimenten maken is een belangrijke motivatie voor resultaat. Ook leren delegeren en verantwoordelijkheid durven geven, horen daarbij. Door goed te communiceren en te delegeren wordt de bedrijfsvoering minder afhankelijk van de ondernemer zelf. Dat maakt een bedrijf sterker!
Kennis over ‘situationeel leiding geven’ (dit is afhankelijk van de kennis en kunde van de werknemer) helpt jonge ondernemers om succesvol met personeel te werken. Want iedereen wil het beste uit zijn mensen halen. Maar ondernemen en managen is ook faciliteren, motiveren, inspireren en controleren.
Kortom; breng je werkzaamheden eens goed in beeld en beoordeel zelf waar kansen liggen om kwaliteit, productiviteit en/of medewerkerstevredenheid te verbeteren. Daar is ongetwijfeld nog wat te verdienen. Wij hebben er in de Masterclass in ieder geval een heel interessante bijeenkomst van gemaakt!
Projectleider Business Management