Moderne varkens hebben per kilogram groei steeds minder voer nodig. “Dat vraagt om voer dat mee evolueert met de genetica”, zegt Bas Philipse, manager nutritie & innovatie bij Voergroep Zuid. Vooral de gehaltes aan vitamines en sporenelementen verdienen volgens hem extra aandacht. Zo verhoogde Voergroep Zuid onlangs nog de hoeveelheid vitamine B in een aantal voeders. “Vitamine B ondersteunt een groot aantal lichaamsprocessen en draagt bij aan het bevorderen van de eetlust en daarmee groei.”
Snelle vooruitgang van varkensgenetica zorgt ervoor dat de technische prestaties van varkens in een relatief kort tijdsbestek fors zijn verbeterd. Bas Philipse: “biggenproducties van 35 gespeende biggen per zeug per jaar, groeicijfers boven de 1000 gram en voederconversies onder de 2,3 zijn geen fabeltjes meer. Keerzijde van dit succes is dat een tekort aan vitamines en/of sporenelementen op de loer ligt.”
Om ervoor te zorgen dat de varkens nu én in de toekomst optimaal worden voorzien in hun voedingsbehoefte anticipeert team nutritie van Voergroep Zuid continue op de stijgende dierprestaties. Philipse: “jaarlijks evalueren we onze normen voor vitaminen, mineralen en sporenelementen van onze voeders. Houd je die gelijk, dan heeft een varken voor de productie van één kilo vlees steeds minder micronutriënten beschikbaar. Dit terwijl deze micronutriënten essentiële bouwstenen zijn voor een gezond varken. Reden genoeg dus om scherp toe te zien op de gehaltes in ons voer!”
Het nutritieteam baseert haar aanpassingen op een grondige analyse van eigen onderzoeken en onderzoeken van haar kennispartners. Bas Philipse: “Wat twee jaar geleden nog prima was, kan nu met de veranderde genetica en nieuwe kennis best om aanpassing vragen. Zo sluiten onze nieuwe vitamine B-normen weer naadloos aan op de actuele behoefte van moderne varkens.”