Wat betreft Willem maak het niets uit. Hij staat toch buiten en was net in de werkplaats aan de slag. Willem heeft samen met zijn vader een vermeerderings- en akkerbouwbedrijf in Haps. Zijn vader is voornamelijk werkzaam in de zeugenstal en Willem houdt zich bezig met de akkerbouw. Op zeventig hectare grond teelt hij onder andere aardappels, wortels, spinazie, mais en bonen. Ook is hij teeltbegeleider bij een groenteverwerkingsbedrijf. “Ik hou van de afwisseling en vrijheid”, aldus Willem. “Wij werken met een vierwekensysteem. Dat betekent dat het twee weken druk in de stal is en daarna weer twee weken rustig. In die tijd ben ik voornamelijk aan het werk op het land.“
“Door de combinatie als varkenshouder, akkerbouwer en teeltbegeleider wordt mijn blik verbreed. Ik houd van hard werken en zie elke dag als een uitdaging. Ik wil zoveel mogelijk ervaringen opdoen. Ik heb net de opleiding Varkenshouderij in Horst afgerond en binnenkort start ik met de Masterclass bij Voergroep Zuid. Zo probeer ik iedere dag weer wat nieuws te leren.”
Naast al het werk dat Willem doet, is hij ook vrijwilliger bij de brandweer in regio Haps en ontmoet daar veel burgers. Willem: “Ik ga graag het gesprek aan en laat zien dat we geen geheimen hebben. Wat dat betreft zie ik nog wel kansen binnen de huidige varkenshouderij; een vriendelijke en nette uitstraling draagt zeker bij aan ons imago. Ook vind ik dat we ons vlees wat meer mogen promoten als sector. Ik zie het nog wel gebeuren dat er samenwerkingen ontstaan, zoals in de legsector door mmmeggies wordt gedaan. We hebben een hartstikke mooi product en daar ben ik trots op!”
Voor de toekomst heeft Willem zeker nog plannen: “We zijn op dit moment bezig met een vergunning voor vleesvarkens, zodat we straks een gesloten bedrijf hebben. Daarnaast wil ik me meer verdiepen in kringlooplandbouw om meer gebruik te maken van de combinatie tussen varkens en akkerbouw. Genoeg te doen, dat is zeker!”
"Een vriendelijke en nette uitstraling draagt bij aan ons imago", aldus Willem Ardts.
Sef Michels werkt met zijn vader, moeder, twee zussen en zwager samen op hun bedrijf met 5500 vleesvarkens en 60 ha bomen. Sef werkt fulltime op het varkensbedrijf. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de varkens en krijgt daarin alle ruimte van zijn familie. Het werk met de varkens is hem met de paplepel ingegeven. Sef: “Ik heb er zeker over getwijfeld hoor. Tot 2016 hadden we ook zeugen, maar dat was niet mijn ding. Ik wil graag afwisseling en de combinatie tussen vleesvarkens en de boomkwekerij bevalt me prima.” Naast het werk in de varkensstal is Sef ook graag bezig met de administratie en financiën en is hij regelmatig in de werkplaats te vinden voor onderhoud aan de machines en installaties. “We hebben een medewerker die mij twaalf uur in de week ondersteunt in de stallen. Dat geeft mij wat meer ruimte om met anderen dingen bezig te zijn.”
Ook Sef ziet voor de toekomst van de varkenshouderij zeker mogelijkheden. Sef: “Ik vind een duurzame varkenshouderij super belangrijk, waarin je rekening houdt met de vraag van de consument en de uitstraling van je bedrijf. Wij leveren ons vlees aan PLUS Supermarkten onder het Beter Leven keurmerk. Dat houdt in dat onze varkens wat meer ruimte hebben, ze kunnen knabbelen aan luzerne en hebben speelmateriaal, waaronder boomstammetjes van onze bomen die niet geschikt zijn voor de verkoop. PLUS heeft hiervoor zo’n zeventien bedrijven geselecteerd. Wij zijn een vooruitstrevend familiebedrijf en zorgen dat ons bedrijf een nette uitstraling heeft met het oog op de omgeving, daar worden we op deze manier voor beloond.”
“Voor de toekomst hoop ik dat ons bedrijf verder groeit”, vertelt Sef enthousiast. “Zowel voor de varkenshouderij als de boomkwekerij. Ik vind het belangrijk om een bovengemiddeld bedrijf te hebben en zo te kunnen profiteren van het schaalvoordeel. Dat wil ik zo duurzaam mogelijk aanpakken. We maken gebruik van zonne-energie en de mest wordt voor een groot gedeelte afgezet binnen de boomkwekerij. Ik houd mijn ogen en oren open voor nieuwe innovaties die voor ons bedrijf interessant kunnen zijn. Ik hoef geen voorloper te zijn, maar wil wel met een brede blik kijken en zo komt er altijd wel iets nieuws op mijn pad!”