01 december 2023

?De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!?

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering van de inkomsten. Weet jij hoe de eischaal van jouw eieren zich vormt en welke factoren hier van invloed zijn? Nutritionist pluimvee Stef Lefebure neemt je mee in het verhaal achter de eischaal! 

Jaarlijks eten we in Nederland 16 tot 18 kilogram eieren per persoon, waarbij een goede schaalkwaliteit (economisch) zeer gewaardeerd wordt! Toch is dit geen vanzelfsprekendheid. De vorming van de eischaal is een écht huzarenstukje waaraan de leghen dagelijks hard werkt. Tegelijk brengt de toegenomen productiviteit en leeftijd van leghennen ook uitdagingen met zich mee. Reden genoeg om te focussen op eischaalkwaliteit. Bij een verminderde eischaalkwaliteit ligt afwaardering van de inkomsten namelijk al snel op de loer. Gemiddeld 2-6 % van de eieren gelegd in niet-kooisystemen in Europa hebben breukproblemen. 

“Zie de eischaal als het bouwen van een muur. Ruim 95% van de eischaal bestaat uit anorganische Calciet-kristallen(” de bakstenen”) en ongeveer 3 tot 4% bestaat uit eiwitten(” het cement”)met invloed op vorm en grootte van de kristallen. De interactie tussen deze kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
Stef Lefebure - Nutritionist Pluimvee

 Hoe komt een eischaal tot stand? 

De vorming van de eischaal start tussen de 5 en 6 uur na ovulatie en schakelt na ongeveer 10 uur na ovulatie een versnelling hoger. Pluimveenutritionist Stef Lefebure: “In deze cruciale fase treden de meeste fouten op. Het is dus zeer belangrijk om alle randvoorwaarden zo goed mogelijk op orde te hebben.” 22 Uur na ovulatie start de eindfase van de schaalvorming, waardoor we na ongeveer 24-25 uur na ovulatie weer een ei rijker zijn! 

De eischaal weegt dan ongeveer 5-6 gram en bevat ongeveer 2,3 gram calcium. “Zie de eischaal als het bouwen van een muur. Ruim 95% van de eischaal bestaat uit anorganische Calciet-kristallen( “de bakstenen”) en ongeveer 3 tot 4% bestaat uit eiwitten (“het cement”)die de vorm en grootte van de kristallen bepalen. De interactie tussen deze kristallen en de eiwitten bepaalt dus sterkte van de schaal!” Aldus Stef Lefebure. Een gelijke eischaaldikte betekent daarbij dus niet direct dat de schaalsterkte ook gelijk is. 

Wat heeft invloed op eischaalkwaliteit? 

De schaalsterkte hangt sterk af van invloeden op de vorming van zowel de eiwitten als de kristallen in de eischaal. Een cruciale rol speelt uiteraard het Calcium-metabolisme. Lefebure: “Dit metabolisme is een zeer interessant samenspel-hormonaal gestuurd- van de calciumopname uit de darm tot de calciumopslag in het botweefsel ( toename botmassa), de calciummobilisatie vanuit het botweefsel( afname botmassa) én vervolgens de afzet in de eischaal.” 

Eieren leggen is topsport 

Als voorbeeld : Tijdens de menopauze verliest een vrouw zo’n 10% van haar botmassa. Een leghen zit vrijwel continue in dit proces, waarbij de hen “in” en “uit” de menopauze gaat omdat de botmassa continu wijzigt in de tijd. Lefebure: “Zo is het leggen van eieren échte topsport, die uiteindelijk -bij 500 eieren- leidt tot een totale calciumafzet van 1.15 kg in de eischalen via een totale opname van 2.5 kg Calcium  ”. 

Welke factoren zijn van invloed? 

Er zijn talloze factoren die invloed kunnen hebben op de eischaalvorming en de eischaalkwaliteit. De voornaamste niet-nutritionele factoren zijn:  

  • Leeftijd: De eischaaldikte blijft grofweg hetzelfde, maar het ei-gewicht neemt toe.  
  • De genetische selectie op het maximalisering productiepotentieel.  
  • Fysiologische leeftijd: Het verouderingsproces of-anders gezegd- genetische osteoporose (botontkalking). 
  • Stressgevoeligheid door onder andere huisvesting, groepsgrootte, waterkwaliteit en hittestress (staltemperatuur-stalvochtigheid). 
  • Gezondheid: Denk bijvoorbeeld aan infectieuze bronchitis, darmgezondheid (met invloed op calcium- en fosforabsorptie), levergezondheid en toxines. 

De voornaamste nutritionele factoren zijn:  

  • De selectieve opname van nutriënten. 
  • De totale voeropname. Deze kan namelijk sterk individueel fluctueren binnen een groep. 
  • Het calcium en (verteerbaar) fosfor gehalte in het voer. 
  • De gebruikte calciumbronnen en de verhouding hiervan.  
  • Het Zuur/Base evenwicht (gestuurd via Natriumbicarbonaat). 
  • Mineralen (voornamelijk koper, zink en Mangaan). 
  • Vitaminen (voornamelijk Vitamine D ). 
  • Nutriënten met invloed op de darmgezondheid ( en dus de opname van voornamelijk Calcium) . 

Fysiologisch gezien is vitamine D, naast calcium, de voornaamste nutritionele factor met invloed op de schaalkwaliteit. Daarover meer in het volgende artikel! 


Stef Lefebure
Nutritionist Pluimvee

Afbeelding: 'De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken'
12 mei 2025

'De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken'

Binnen Van Asten Group draait alles om vooruitgang – niet alleen in technische resultaten, maar ook in de manier waarop mensen samenwerken. De kernwaarden...

Afbeelding: 'We doen hard ons best'
06 mei 2025

'We doen hard ons best'

In een jaar tijd van 1.261 naar 1.437 kilo melk per geit is een hele stap. Zo’n stijging komt niet zomaar aanwaaien. Heel veel kleine stapjes maken...

Afbeelding: Samen sterker met Boerinnenverstand! 💪🌾
01 mei 2025

Samen sterker met Boerinnenverstand! 💪🌾

Maar liefst 150 vrouwen waren aanwezig tijdens de tweede editie van de Dag voor vrouwen met Boerinnenverstand.

Afbeelding: Voergroep Zuid betaalt gemiddeld 3,80 per ton voer uit
28 april 2025

Voergroep Zuid betaalt gemiddeld 3,80 per ton voer uit

Na opnieuw een goed financieel jaar in 2024 heeft het coöperatiebestuur het in 2023 opgestarte loyaliteitsprogramma van 4 naar 8 miljoen euro verhoogd....

Afbeelding: ‘Alle (jonge) boeren verzamelen’
10 april 2025

‘Alle (jonge) boeren verzamelen’

Afgelopen zaterdag 5 april bezochten 1500 jonge boeren en boerinnen het Brokkenbal in Deurne. Hiermee was deze derde editie volledig uitverkocht en opnieuw...

Afbeelding: Klanten doorbreken magische grens van 50 kg krachtvoer/100 kg melk
10 april 2025

Klanten doorbreken magische grens van 50 kg krachtvoer/100 kg melk

Met gepaste trots presenteren wij u de gemiddelde resultaten van onze klanten over 2024. De strategie om te gaan voor gezonde geiten met een hoge levensproductie...

Afbeelding: Geslaagde inspiratiedag voor melkveehouders
31 maart 2025

Geslaagde inspiratiedag voor melkveehouders

Met als thema ‘Data-Driven Dairy Day’ vond op woensdag 26 maart een inspiratiedag plaats voor melkveehouders. Deze dag werd georganiseerd door...

Afbeelding: Een uniek kijkje achter de schermen op onze productielocatie in Helmond!
31 maart 2025

Een uniek kijkje achter de schermen op onze productielocatie in Helmond!

Afgelopen zaterdag kregen bezoekers een exclusief kijkje in de kunst van het brokken maken tijdens de Open Bedrijven Dag. Er was van alles te doen voor...

Afbeelding: Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar
19 maart 2025

Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar

Vleesvee, loonwerk, grondverzet en een boerderijwinkel: het ondernemen zit de familie Grooten uit het Limburgse Bocholtz in het bloed. Dat houdt ook in...

Afbeelding: ‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’
17 maart 2025

‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’

Een koe met kalfziekte. Elke boer heeft hier wel eens mee te maken. Met voeding zijn de meeste gevallen te voorkomen, ervaart melkveehouder Leo Janssen...

Afbeelding: 'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'
14 maart 2025

'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'

Knijpen op de krachtvoergift doen Marco en Angela Smulders niet. “Als je aan het begin van de lactatie te laag inzet en het wil niet lopen met de...

Afbeelding: Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!
06 maart 2025

Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!

Twee weken geleden keken we samen met 400 varkenshouders vooruit naar de kansen die onze prachtige sector te bieden heeft. De samenwerking in de keten...

Afbeelding: Stabiliteit maakt het verschil
06 maart 2025

Stabiliteit maakt het verschil

Als pluimveehouder wilt u zoveel mogelijk eieren produceren. Vooral bij hoge eiprijzen. Dan is het nastreven van een zo laag mogelijke voerprijs veel minder...

Afbeelding: Met jong talent naar de toekomst
05 maart 2025

Met jong talent naar de toekomst

In 2024 heeft Voergroep Zuid ingezet op jong talent. Om deze kersverse collega’s te begeleiden, is het ‘jong professional programma’...

Afbeelding: Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!
21 februari 2025

Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!

Rijd je naast een vrachtwagen van Voergroep Zuid? Dan is de kans groot dat het eerstvolgende verkeerslicht nét wat eerder op groen springt. Voergroep...

Afbeelding: De Voergroep verduurzaamt
18 februari 2025

De Voergroep verduurzaamt

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook bij Voergroep Zuid. In het afgelopen jaar werden er opnieuw mooie stappen gezet in het verder verduurzamen...

Afbeelding: ‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’
13 februari 2025

‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’

Kees en Eva Intven hebben een varkensbedrijf in Biest-Houtakker. Hun zeugen, biggen en vleesvarkens houden ze volgens het één ster Beter...

Afbeelding: Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers
04 februari 2025

Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers

14.037 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,50 procent eiwit. En dat met een prachtige gezonde veestapel. Met deze resultaten behoort familie Evers...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
22 januari 2025

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid is in 2024 opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De mengvoerafzet groeide met 3 procent naar 730.000 ton. De afzet...

Afbeelding: Een digitaal varken?!
20 januari 2025

Een digitaal varken?!

De genetica staat niet stil en blijft vernieuwen. Dit leidt tot stijgende voeropnamecapaciteit en hogere groei. Vleesvarkensspecialist Jan Beekmans merkt...

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Stel je vraag

 
* verplichte velden