17 juni 2024

‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'

Bij aankomst in de gezellige boerderijkeuken van Bart en Marjan Peters in Sint Anthonis zit Marjan net aan de telefoon met haar vader Wil. Wil Witlox is een bekende binnen de Voergroep, hij reed er namelijk jarenlang als chauffeur. Dit jaar ging hij met pensioen, maar zijn werk kan hij nog niet helemaal loslaten.

Marjan: “Mijn vader rijdt nog twee dagen in de week om Voergroep Zuid te helpen én omdat hij het gewoon heel erg leuk vindt.” Wil speelde ook een rol toen Bart en Marjan klant werden. Bart: “Collega-varkenshouders uit de regio behaalden goede resultaten met Voergroep Zuid en natuurlijk hielpen de positieve woorden van Wil mee. Toen vleesvarkensspecialist Jan Altena met een goed plan kwam, waar ik vertrouwen in had, was er natuurlijk één voorwaarde om klant te worden: Wil brengt de eerste vracht voer.”

De vleesvarkensspecialist hoefde hier niet lang over na te denken en belde direct met de bulkverlader. Er werd een plannetje gesmeed waardoor Wil aan het einde van de dag nog even een spoedbestelling moest brengen. Altena: “Op de bon stond ‘Odiliapeel’, maar op het laatste moment hebben we dit veranderd in ‘Sint Anthonis’. Zo kon hij zonder dat hij dit vooraf wist de eerste vracht voer naar zijn dochter en schoonzoon brengen!”

SAMEN UITDAGINGEN AANPAKKEN

Inmiddels zijn Bart en Marjan samen met de ouders van Bart, Martien en Door, al enkele jaren klant bij Voergroep Zuid en nog altijd naar volle tevredenheid. Bart: “We zijn geen lopers en de samenwerking bevalt hartstikke goed. We pakken de uitdagingen écht samen aan!” Ook voor Jan Altena is samenwerken met de familie Peters heel plezierig: “Het mooie is dat je ziet dat er écht iets met de adviezen wordt gedaan.” 

Om de gestelde doelen te halen werden verschillende aanpassingen gedaan. “We pasten de rantsoenen aan en lichtten de watervoorziening volledig door. Zo werden de nippelzeefjes in iedere afdeling vervangen voor een gelijke wateropbrengst”, aldus Altena. Daarnaast werd knoeien met voer verminderd door de voerbakken anders af te stellen. Hierdoor gaan de varkens zuiniger met het voer om. Tot slot startte Bart met het monitoren van het stalklimaat via een StalVitaal-meter. Jan: “Het doel was om de voerconversie met 0.2 te laten dalen en dat is gelukt, met de recente wisseling van borgen naar beren kunnen we nog lager!”

TOEGEVOEGDE WAARDE CREËREN

Het streven naar verbetering zit ook bij Bart in het bloed. Onlangs besloot de varkenshouder én akkerbouwer na enkele jaren gangbaar geproduceerd te hebben, dat het interessanter was om wederom deel te nemen aan Beter Leven. Bart: "Destijds kozen we doordat er onvoldoende vraag was vanuit de markt voor gangbaar, ondanks dat het concept ons destijds erg goed beviel. De keuze voor een ketenconcept is een bewuste. We hebben namelijk niet de schaal van de écht grote jongens, dus zie ik meer in het creëren van toegevoegde waarde van een ketenconcept. Dit is ook een van de redenen dat we onze nieuwste stal uit 2018 volledig volgens de nieuwste dierenwelzijnseisen hebben ingericht. Alle ingrediënten voor varkenshouden volgens dit concept zijn er dus al.” 

Die blik vooruit verlangt Bart ook van zijn leveranciers: “Ik zoek proactieve leveranciers die goed en duidelijk communiceren. Samenwerking staat of valt met een goede communicatie. We moeten het samen doen!”

Ook het coöperatieve gedachtengoed speelt hierin een belangrijke rol. Bart: “Als ik kijk naar de akkerbouwtak, dan zet ik de aardappelen bewust af via een coöperatieve afzetorganisatie. 

“We zijn geen lopers en de samenwerking bevalt hartstikke goed. We pakken de uitdagingen écht samen aan!” Bart Peters

Je wordt als individuele teler toch sneller uitgespeeld dan als coöperatief collectief. Dat betrouwbare gevoel ervaar ik ook bij Voergroep Zuid. Ook bij de PLUS staan we als collectief van varkenshouders sterker door zaken samen op te pakken.”

PILOT DE PEEL

Dat samenwerken als een rode draad bij Bart en Marjan door de bedrijfsvoering loopt, blijkt ook uit de unieke samenwerking met melkveehouders uit de buurt. Samen werken ze aan een nieuwe pilot. Bart: “We ruilden al jaren grond, zodat wij verse grond hebben voor onze aardappelteelt. Daarnaast leveren zij rundveemest voor onze akkerbouw en leveren wij de varkensmest aan een mestverwerker.” Deze samenwerking was voor één van de melkveehouders de reden om Bart te benaderen voor een pilot over het reduceren van stikstofuitspoeling naar het grondwater. Zo vergelijken we in samenwerking met WUR de uitspoeling van vergiste mest (digestaat) uit een monovergister met traditionele mest”, vertelt Bart. De mest wordt dagelijks meerdere keren uit de stal geschoven en gaat direct naar de vergister. Het digestaat wordt daarna gescheiden in dunne en dikke fractie waarna een ammoniakstripper het overgrote deel van de stikstof uit de dunne fractie haalt. Hiermee ontstaat een interessante kunstmestvervanger. “De resultaten zijn heel belangrijk voor het maken van keuzes in ons bouwplan en het verduurzamen van onze teelten. Uit het onderzoek blijkt dat we de stikstofuitspoeling van ons areaal op deze manier behoorlijk kunnen verlagen.”

NIEUW KANSEN

De toekomstgerichte blik van Bart en Marjan komt goed van pas bij de pilot. Marjan: “We zoeken graag naar oplossingen en ook de WUR is zeer proactief en gepassioneerd in het onderzoek dat ze doen. Onlangs kwam ook het ministerie van LNV bij de pilot kijken. Het zou mooi zijn als het ministerie zich minder focust op het verplichten van allerlei maatregelen, maar op de doelen die we moeten bereiken. Dan krijgen ondernemers de ruimte om deze doelen op eigen wijze te bereiken. Dat stimuleert boeren om inventief te zijn.” 

Kijkend naar de toekomst verwacht Bart dat er de komende jaren veel gaat veranderen: “Er zullen zeker behoorlijk wat bedrijven stoppen. Dat is jammer, maar ook best te begrijpen. Uiteindelijk geeft dit ruimte voor de blijvers.”


Landbouwbedrijf Peters

Bart en Marjan Peters zijn de derde generatie boeren op de locatie in Sint Anthonis. Momenteel zitten zij samen met Martien en Door, de ouders van Bart, in een VOF. Binnenkort nemen Bart en Marjan het bedrijf volledig over. 

Bij de oprichting van het bedrijf bestond het bedrijf uit een koeien- en akkerbouwtak. Op termijn maakten de koeien plaats voor zeugen en later werd er uitgebreid met vleesvarkens. De werkzaamheden van de zeugentak waren echter lastig te combineren met de akkerbouwactiviteiten. Daarom werd er voor gekozen om naast de akkerbouw te specialiseren in vleesvarkens. In 2009 werd er een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd en in 2018 volgde de tweede, voorzien van plateaus in de hokken.

De combinatie tussen vleesvarkens en akkerbouw biedt een mooie afwisseling in werkzaamheden en financiële continuïteit tijdens het akkerbouwseizoen. 

Bedrijfsgegevens

Woonplaats
Sint Anthonis

Aantal vleesvarkens
3.600 (Beter Leven concept)

Hectare akkerbouw
100 ha in bewerking

Geteelde gewassen
Aardappelen, maïs, cichorei, suikerbieten, uien en conservengroenten

 

Ook interessant voor jou!

Afbeelding: Seinen voor hoge voerwinst op groen, of toch niet?
08 juli 2024

Seinen voor hoge voerwinst op groen, of toch niet?

Het afgelopen jaar werd een voerwinst van €1.620 per zeug en €120 per aanwezig vleesvarken als sectorgemiddelde genoteerd. Dit na een diep dal in voerwinst...

Afbeelding: Vion is exportlicentie buiten EU deels kwijt
05 juli 2024

Vion is exportlicentie buiten EU deels kwijt

Vion is de erkenning van de NVWA om vanuit de hoofdvestiging in Boxtel naar derde landen als China te kunnen exporteren, deels kwijt. De toezichthouder...

Afbeelding: Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025
03 juli 2024

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest lag vorig jaar niet 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond van 2023, zoals uit de voorlopige CBS-cijfers...

Afbeelding: Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort
27 juni 2024

Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort

Familie Rietjens in Nederweert heeft vorig jaar een nieuwe roséstal in gebruik genomen. De stal is uniek in zijn soort. Naast een vernuftig ventilatiesysteem...

Afbeelding: 'Zon krijgt varkensmarkt toch niet in beweging'
26 juni 2024

'Zon krijgt varkensmarkt toch niet in beweging'

Zonnig zomerweer, goed voor de barbecue, en het EK-voetbal hadden de moeizaam lopende varkensmarkt een duwtje in de rug moeten geven. Maar de houders van...

Afbeelding: Volumes landbouw dalen, maar wel hogere prijzen
25 juni 2024

Volumes landbouw dalen, maar wel hogere prijzen

De prijzen voor van akkerbouw-, pluimvee- en varkenshouderijproducten zullen de rest van dit jaar op een hoog niveau blijven, verwacht ABN Amro. In een...

Afbeelding: Voergroep Zuid-melkveehouders scoren zeer goed met de carbonfootprint
19 juni 2024

Voergroep Zuid-melkveehouders scoren zeer goed met de carbonfootprint

Melkveehouders die van Voergroep Zuid voeren halen een lage carbonfoorprint volgens de Kringloopwijzer. Een hoge melkproductie, goede kwaliteit ruwvoer...

Afbeelding: Bereid je voor op de zomer!
17 juni 2024

Bereid je voor op de zomer!

Hoewel we momenteel te maken hebben met koud en nat weer, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete zomer. Het is namelijk...

Afbeelding: Keurmerk Beter Leven komt varkenshouder tegemoet
11 juni 2024

Keurmerk Beter Leven komt varkenshouder tegemoet

Varkenshouders die door problemen met hun vergunning niet aan de nieuwe standaarden voor het Beter Leven Keurmerk van 2025 kunnen voldoen, krijgen een...

Afbeelding: In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid
11 juni 2024

In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid

Aan ‘de keukentafel’ in het kantoor van Voergroep Zuid in Deurne, vertelt Ingrid dat zij inmiddels alweer bijna 7 jaar bij Voergroep Zuid werkt....

Afbeelding: Er is visie nodig welke kant we opwillen met mestmarkt
11 juni 2024

Er is visie nodig welke kant we opwillen met mestmarkt

Voor de productie van (veel) groengas is veel mest nodig. Het samen met mest toepassen van andere biomassa veroorzaakt extra digestaat. Welke effecten...

Afbeelding: Duits varkensbedrijf getroffen door AVP
06 juni 2024

Duits varkensbedrijf getroffen door AVP

Bij een varkensbedrijf in Vorpommern-Greifswald (in het noordelijke grensgebied met Polen) is Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetroffen. Dit heeft het...

Afbeelding: Vion overweegt verdere terugtrekking uit Duitsland
04 juni 2024

Vion overweegt verdere terugtrekking uit Duitsland

Vion overweegt om delen van zijn Duitse tak te verkopen. Het bedrijf heeft besloten om zich meer te richten op zijn keten in de Benelux. De voornaamste...

Afbeelding: ‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’
03 juni 2024

‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’

Een containerbegrip is een term of omschrijving zonder duidelijk afgebakende betekenis, waarbij degene die het zegt er zelf een invulling aan kan geven....

Afbeelding: Slachterij Danish Crown verwacht veel van het EK
27 mei 2024

Slachterij Danish Crown verwacht veel van het EK

Het Deense coöperatieve vleesconcern Danish Crown zag de omzet en winst in het gebroken boekjaar 2023/24 verder teruglopen, vergeleken met dezelfde periode...

Afbeelding: Albert-Heijn introduceert Beter Leven-toeslag
16 mei 2024

Albert-Heijn introduceert Beter Leven-toeslag

Albert Heijn kondigt aan te investeren in zijn varkensketen. Het bedrijf schrijft in een persbericht varkenshouders te gaan ondersteunen bij de aangescherpte...

Afbeelding: Wie wacht op wie in de varkensvleesketen?
26 april 2024

Wie wacht op wie in de varkensvleesketen?

Het varken is bij uitstek geschikt om reststromen van de voedingsmiddelenindustrie en retail te benutten. En dat gebeurt al volop. Bijna de helft van het...

Afbeelding: Bereid u voor op de zomer!
24 april 2024

Bereid u voor op de zomer!

Ondanks de sneeuw en hagel van de laatste dagen gaan we er toch vanuit dat de zomer op enig moment zijn intrede zal gaan doen. Zorg dat u goed voorbereid...

Afbeelding: Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs
22 april 2024

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Vion heeft besloten om de publicatie van de varkensprijs niet vandaag maar pas later deze week bekend te maken. De situatie op de vleesmarkt is te onzeker...

Afbeelding: Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit
19 april 2024

Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit

Familie Vermeersch uit het Belgische Beveren-Waas leert snel. Nog maar acht jaar hebben ze geiten en nu al staan ze bovenaan de ranglijst. Peter, Heidi...

Afbeelding: De derogatie moet terug, desnoods enkel op grasland
16 april 2024

De derogatie moet terug, desnoods enkel op grasland

Minder eigen mest en meer kunstmest. Dit gebeurt er bij het afschaffen van de derogatie. De gevolgen voor melkveehouders zijn al groot. Nu uit onderzoek...

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM!
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM!

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!?
29 maart 2024

We mogen trots zijn!?

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: `Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

`Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Afbeelding: Meer eieren!
26 maart 2024

Meer eieren!

Begin dit jaar is de Prominent-lijn toegevoegd aan ons Bruekers leg-assortiment. Met deze voerlijn, gericht op het optimaliseren van de ei-massa, heeft...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eischaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eischaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil je...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: ?Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer?
17 maart 2024

?Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer?

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: ?Varkens zijn de beste thermometers!?
05 maart 2024

?Varkens zijn de beste thermometers!?

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025
27 februari 2024

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 471 miljoen kilo in 2023, 4 miljoen kilo minder dan in 2022 en 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond....

Afbeelding: Van Loon omarmt klimaatakkoord Parijs
27 februari 2024

Van Loon omarmt klimaatakkoord Parijs

Van Loon committeert zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Klimaatorganisatie Science Based Targets heeft...

Afbeelding: ?Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement?
22 februari 2024

?Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement?

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Gesteggel in Duitse coalitie over vleestaks
12 februari 2024

Gesteggel in Duitse coalitie over vleestaks

Het plan van de Duitse landbouwminister Cem Özdemir om een vleestaks in te voeren, is niet goed gevallen bij het ministerie van Financiën van het land....

Afbeelding: Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn
09 februari 2024

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nederland kan slachterijen missen als kiespijn. Zo hard zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank het nog net niet, maar hij liet in het programma...

Afbeelding: Amfetamine in vergisters blijkt biochemisch proces
07 februari 2024

Amfetamine in vergisters blijkt biochemisch proces

23 co-vergisters in het noorden van Nederland kunnen na vier maanden weer van het slot af. Na uitgebreid onderzoek na de vondst van amfetamine blijkt dat...

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Beter Leven-keurmerk neigt naar 'alles of niks'
05 februari 2024

Beter Leven-keurmerk neigt naar 'alles of niks'

Het Beter Leven Keurmerk (BLK) in de varkenshouderij geeft met de aanduiding van sterren het niveau aan van dierenwelzijn. Ondernemers die extra investeren...

Afbeelding: De twee mestwerelden binnen één overheid
30 januari 2024

De twee mestwerelden binnen één overheid

Voor de productie van groengas, biobrandstoffen en waterstof is biogas uit mestvergisting een belangrijke basisgrondstof. De energietransitie is het beleidsterrein...

Afbeelding: Voergroep Zuid schroeft afzetcijfers verder op
30 januari 2024

Voergroep Zuid schroeft afzetcijfers verder op

De teruglopende dieraantallen in ons land verhinderd Voergroep Zuid niet om te groeien. In 2023 steeg de voerafzet met 7% tot 781.000 ton. Het grootste...

Afbeelding: Samen vooruit in de landbouwsector
30 januari 2024

Samen vooruit in de landbouwsector

Naar aanleiding van het interview afgelopen week op deze site over het mestoverschot heb ik enorm veel 'positief-zorgelijke' reacties vanuit de agrarische...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: 'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'
24 januari 2024

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

De mestmarkt staat op het punt van vastlopen door het nieuwe, aangescherpte beleid van LNV. Dat zet de gehele veehouderij muurvast en probeert deze sector...

Afbeelding: Russische landbouwexport groeit ondanks embargo
24 januari 2024

Russische landbouwexport groeit ondanks embargo

De Russische landbouwexport is vorig jaar fors gegroeid, in zowel volume als qua waarde. Dit, ondanks allerlei Westerse sancties. Er werden 14 nieuwe markten...

Afbeelding: Witte Gei`t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei`t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Stel je vraag

 
* verplichte velden