09 maart 2021

‘Een varken kan gemakkelijk een uur zonder voer of water, maar geen minuut zonder goede lucht.’

Zo begon Specialist Stalklimaat Twan de Groot de Online Kennisdeling ‘Meer inzicht in stalklimaat’. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden gaf Twan een goed inzicht in de mogelijkheden van StalVitaal. Daarnaast gaf Twan goede tips in het voorkomen van hittestress en maakte hij een kosten en batenanalyse van de aanschaf van nevelkoeling.

Op het moment dat je een stal bezoekt is dit altijd een momentopname. Je bent afhankelijk van hoe de dieren zich gedragen, maar je wilt het klimaat ook kunnen meten als de dieren in rust zijn. StalVitaal maakt dit mogelijk. Met StalVitaal heb je ieder moment van de dag een actueel inzicht in het klimaat van je stal. Zo meet de sensor elke 10 minuten de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Deze gegevens zijn allemaal overzichtelijk te vinden in een handig dashboard, waarin ook het verloop van de luchtvochtigheid en de temperatuur buiten te zien zijn.

Dat het belangrijk is om het klimaat goed te monitoren blijkt uit een praktijkvoorbeeld van afgelopen zomer. Hierbij kwam het CO2-gehalte rond 17:00 uur ’s middags boven de 4000 ppm en stuurde de sensor een ingesteld SMS-alert uit. Normaliter komt zo’n hoog CO2-gehalte niet voor, dus nam Twan direct contact op met de varkenshouder. Uiteindelijk bleek dat de alarminstallatie gefaald had en dat de ventilatie uitgevallen was. Door met StalVitaal goed te monitoren werd dus verdere schade voorkomen. Ook is met de sensoren nauwkeurig te bepalen wat het minimale ventilatieniveau, voor een goed CO2- en vochtgehalte van de lucht is. Een goede monitoring speelt tenslotte een belangrijke rol tijdens de hete zomer. Bij hoge temperaturen en een oplopende luchtvochtigheid bestaat de kans dat hittestress ontstaat bij varkens. Om hittestress te voorkomen is het dus belangrijk om goed inzicht te hebben in het stalklimaat. Op die manier kun je adequaat reageren, voordat je varkens last ervaren van de hitte.

Lees hier meer over StalVitaal


7 tips voor warme dagen:

 1. Meld je aan voor de hittestress-index op de website
 2. Plaats koeling op de stal. Het plaatsen van bijvoorbeeld nevelkoeling heeft duidelijke voordelen en een aantrekkelijk rendement. Let wel op de volgende aandachtspunten:
  • Maak de nevelkoeling niet aan de buitenkant van de stal, met een zuchtje wind verdwijnt er veel nevel. Meng de binnenkomende lucht en de nevel bij voorkeur in de spouw of in de luchtinlaat, zodat de lucht gekoeld de stal binnen komt.
  • Laat de benodigde capaciteit berekenen door de leverancier.
  • Werk met minimaal 65 bar, zodat de nevel fijne druppels geeft.
 3. Zorg dat de luchtinlaat goed geïsoleerd is zodat er geen warme lucht in kan lekken.
 4. Zorg dat de zon niet voluit op de ramen kan staan. Als je dit niet kunt voorkomen is het aan te raden om de ramen wit te kalken of af te dekken met reflecterende folie.
 5. Door de  erfverharding bij de luchtinlaat te koelen met water daalt de temperatuur van de ingaande lucht.
 6. Zorg dat winterinlaten goed dicht zijn, zodat er geen onnodige warme lucht in de stal kan  komen.
 7. Kijk de instellingen in de ventilatiecomputer na. Onder andere correctiefactoren op de ventilatiecurve  of bandbreedte kunnen in de zomer anders worden ingesteld dan in de winter.

Overige berichten

24 juni 2021
/ Varkens

Samen presteren je dieren beter!

Informatie delen wordt steeds belangrijker, zo ook tussen dierenarts en voerspecialisten. Met name de focus op ziektepreventie maakt dat voer steeds vaker onderwerp van gesprek is. Met name Modulaire Nutritie...
Lees meer
14 juni 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

Al 125 jaar een sterke en betrouwbare partner voor boeren

Voergroep Zuid viert feest. Op 15 juni a.s. bestaat coöperatie Voergroep Zuid en haar rechtsvoorgangers 125 jaar. Al die tijd is de coöperatie met haar activiteiten in voer & grondstoffen,...
Lees meer
10 juni 2021
/ Varkens

Het stokje doorgeven aan een nieuwe generatie

De varkenssector heeft de laatste jaren flink wat veranderingen meegemaakt. Zo ook bij de familie Waijers. Enkele jaren geleden nam Joost (42) het bedrijf over van zijn vader Sjoerd (68) en nu geeft ook...
Lees meer
04 juni 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

Jonge collega’s enthousiast over werken bij Voergroep Zuid

Jari, Dirk, Daphne en Giel. Vier jonge mensen van 23 tot 30 jaar, die ervoor kozen om bij Voergroep Zuid te gaan werken. Ze vinden het werken bij de coöperatie plezierig, afwisselend en hebben er...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.