13 december 2016

PED steekt weer de kop op

Na een relatief rustige periode steekt PED (Porcine Epidemische Diarree) weer de kop op. Het virus voelt zich prettiger bij lage temperaturen dan hoge temperaturen.

Tot nog toe ligt het aantal uitbraken PED in Nederland lager dan in dezelfde periode in 2015. Toen zijn er in de periode september tot december zestien gevallen van PED vastgesteld. Nu gaat het om enkele besmettingen vooral in het oosten van het land.
Het virus verspreidt zich via varkens en mest. Transporten zijn de belangrijkste verspreidingsbron, gevolgd door erfbezoekers (schoeisel, kleding). De hygiëneprotocollen - die vorig jaar zijn opgesteld voor de varkenssector - moeten ook nu weer strikt nageleefd worden.

Knip maken

Een vermoeden van een besmetting kan bevestigd worden via mestonderzoek. Een bedrijf dat besmet is geraakt met PED, kan verdere schade voorkomen door een goede knip te maken tussen besmette dieren en niet besmette dieren. Wanneer de ziekte PED niet verder verspreidt binnen een bedrijf, en zieke dieren adequaat behandeld worden, is het virus na twee maanden uitgedoofd.

 

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer