17 oktober 2016

Samenwerking legpluimveehouder met opfokker cruciaal

Wanneer de snavels van legkippen niet behandeld worden is een goede samenwerking met de opfokker cruciaal. Door van elkaar te leren is de kans op een goed resultaat op het legbedrijf het grootst.
 

Goede communicatie opfokkers met legpluimveehouder

Opfokkers kunnen rekening houden met de omstandigheden op het legbedrijf door bijvoorbeeld kuikens eerder de ruimte geven zodat ze op de bodem leren pikken. Ook de gekozen voerstrategie, het aanbieden van luzerne en pikstenen en de bezetting zijn aandachtspunten die opfokorganisaties momenteel nemen om de beide schakels goed op elkaar af te stemmen. Een goede communicatie met de legpluimveehouder zorgt er voor dat een goede opfokperiode ook een voorspoedige legperiode wordt.

Alert blijven op gedrag van kippen

Alert blijven op het gedrag van kippen op het legbedrijf is daarbij essentieel. Regelmatig tien minuten rustig in de stal zitten om te kijken hoe de kippen op elkaar reageren, geeft veel informatie. Dan zie je vroegtijdig of het gedrag verandert en of er pikkerij of stress is. Bij gedragsverandering moeten vervolgens de risicofactoren verlaagd worden die stress en pikkerij in de hand werken. Een goede samenwerking met de erfbetreders bespoedigd een accurate aanpak.

1 september 2018

In Nederland is het behandelen van snavels per 1 september 2018 verboden. In België is geen verbod aangekondigd. Vanaf 1 augustus 2016 geldt in Duitsland een vrijwillige keuze voor het wel of niet behandelen van snavels. De Duitse kwaliteitsregeling KAT registreert onbehandelde koppels. De laatste maanden stijgt het aantal onbehandelde koppels snel.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer