12 oktober 2021

Met passie en open blik gaan voor kwaliteit en efficiëntie

“Wij zijn geen pluimveehouders die alleen willen scoren met goede technische cijfers. De basis is voor ons het saldo wat onder de streep overblijft. De kwaliteit – prijs verhouding van het voer is belangrijk. Waarbij wel kwaliteit voorop staat. Daarmee realiseer je goede technische resultaten.”

Twan Engelen is er duidelijk over. “Je moet vleeskuikenouderdieren goed in balans houden. Zowel de hennen als hanen groeien makkelijk maar zijn ze te zwaar dan raap je minder bevruchte eieren. Dat is de uitdaging die wij hier dagelijks met z’n allen aangaan en waarbij voer een belangrijk onderdeel is.” Twan (47) en Jeroen (43) Engelen runnen een opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren, zes vermeerderings-bedrijven en broedeihandel Angel Eggs waarmee ze jaarlijks ruim 100 miljoen broedeieren exporteren.

Sinds 1962 houdt familie Engelen vleeskuiken-ouderdieren. Twan en Jeroen breiden fors uit. Twan is de handelsman en Jeroen de spin in het web die op de bedrijven overal van op de hoogte is. Diane, vrouw van Twan, zorgt voor werkzaamheden in en rondom het bedrijf. De volgende generatie Luc en Tim, zonen van Twan en Diane, werken al volop mee. Mariëlle, Jeroens vrouw, helpt mee bij Angel Eggs naast de zorg voor hun vier jongere kinderen. “Jeroen en ik hebben ons altijd onbezorgd  kunnen focussen op het bedrijf omdat onze echtgenoten thuis alles draaiende houden”, zegt Twan.

Meten is weten 

Voor een goed saldo moet alles kloppen. “De resultaten van onze Voergroep Zuid koppels zijn bovengemiddeld. De kip staat bij ons centraal. Wij volgen de resultaten van de koppels op de voet. Naast maximaal aantal kwaliteitsbroed-eieren willen we zo veel mogelijk kippen naar de finish, de slachterij brengen. Dat is een financiële en morele prikkel”, zegt Twan. 

Om de resultaten te verbeteren is informatie van vorige koppels op hetzelfde bedrijf onmisbaar. 
“Elk bedrijf heeft al veel data. Het punt is om die data te verzamelen en om te zetten in informatie”, legt hij uit. De inpakker levert data over het aantal broedeieren en eigewichten. Het aantal dubbeldooiers, breuk en tweede soort wordt ingevoerd. Hengewichten worden automatisch ingelezen vanuit de dierweger. Hanen worden handmatig gewogen en ingevoerd. “Het haangewicht kan bij automatisch wegen een vertekend beeld geven omdat maar een heel klein deel van de hanen gewogen wordt. Dus wij wegen hanen handmatig, dat voorkomt fouten”, aldus Engelen. Hun eigen bedrijven en de bedrijven waar de dieren hun eigendom zijn, leveren aan het einde van de dag alle cijfers aan. “Dat is standaard werkprotocol. Niet elke maandag, maar gewoon elke dag”, legt Twan uit. Twan en Jeroen focussen op zoveel mogelijk broedeieren rapen met zo min mogelijk voer. 

‘Resultaten met Voergroep Zuid zijn bovengemiddeld’

Pluimveespecialist Harold Wouters van den Oudenweijer van Voergroep Zuid heeft toegang tot de cijfers van Engelen in het Porphyrio managementprogramma en bezoekt wekelijks bedrijven van Engelen. “Samen met de bedrijfsleiders bekijk ik de resultaten en overleg waar bijsturing nodig is. Ouderdieren mogen, in de 40 weken dat ze in de stal zitten, niet afvallen. Doel is groei met maximaal rendement.” Twan vult aan: “Doel is geen overgewicht, net zoals de mens. Zorgen dat de hennen én hanen in goede conditie blijven. Op het juiste moment schakelen. Dat is Harold wel toevertrouwd.” 

Engelen voert beduidend minder dan de adviesvoergift van de fokkerijorganisatie. “Dat doen we op basis van eerder behaalde resultaten, monitoren, kort op de bal spelen en snel schakelen. De deskundige begeleiding is ook bovengemiddeld”, lacht Twan. Bedrijfsleiders weten niets van voerprijzen. Zij zien dagelijks de kippen en schakelen als het nodig is. 

Engelen voert op alle bedrijven apart hanenvoer. “Wij zien daar meerwaarde in. Naast wekelijks hanen wegen en voergift aanpassen. Voor een kwaliteitsbroedei moet de haan in topconditie zijn.” 

Eigen afzet

Ontevredenheid over hun eigen afzet was de reden dat Twan en Jeroen in 2012 exportbedrijf Angel Eggs opzetten. „Wij houden van ondernemen. Het risico nemen moet je kunnen en je moet er niet wakker van liggen”, zegt Twan Engelen. Natuurlijk hebben ook zij mindere tijden gekend met handelsbeperkingen vanwege vogelgriep, MH17 ramp etcetera. 
Een vermeerderaar heeft zelf de meeste invloed op de kwaliteit van de broedeieren en moet zijn eigen kracht kennen. „Wij nemen van een aantal vermeerderaars de handelsactiviteiten over zodat zij kunnen focussen op de technische resultaten. Samen kunnen we een goede prijs realiseren door efficiënt te werken en tussenschakels uit te schakelen”, zegt de ondernemer.

Iedereen in de wereld wil kwaliteit kopen. “Ons doel is die kwaliteit met zo min mogelijk kosten zo goed mogelijk te vermarkten.” Angel Eggs exporteert broedeieren van de eigen locaties en een aantal gekwalificeerde vermeerderaars. Ze waren de eerste handelaar die broedeieren met pallets ging ophalen en verwerken. „Denken vanuit kwaliteit en een constante stroom broedeieren is onze uitgangsbasis.” 

Lokaal inkopen

Twan noemt vaak het woord vertrouwen. 
„Vertrouwen geven en krijgen, dat werkt zowel richting personeel als klanten”, zegt Twan Engelen. Internet werkt efficiënt en het werken in verschillende tijdzones vraagt flexibiliteit. “Dat is ook een voordeel van een familiebedrijf: korte lijnen, flexibiliteit en mentaliteit.”

Vertrouwen dat heeft Engelen ook in Voergroep Zuid. “Een bedrijf naar mijn hart met een goede mentaliteit. Zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Gewoon met boerenverstand.” 

Als familie zijn ze geworteld in het Brabantse Someren. “We doen graag zaken met bedrijven uit de buurt, dus ook met Voergroep Zuid. Zij hebben ook belang dat er boeren in dit gebied blijven.” Engelen verwacht dat de coöperaties slim gaan samenwerken in de huidige krimpende mark. Het aantal ouderdieren zal in Nederland ook afnemen. “Kostprijsbeheersing en continuïteit, daar draait het om. Zowel in de primaire sector als voor de voerfabrikant.”  Engelen kijkt en vergelijkt veel met andere sectoren; zowel in als buiten de agrarische sector. “Daar kun je veel leren, hoe gaan zij om met hun dilemma’s en wat kunnen wij daarvan leren? Dat heeft mij al veel gebracht. Ook het omgaan met buitenlandse klanten is prachtig. Zij denken anders en dat is ontzettend interessant.”

Arbeidskosten stijgen 

In de toekomst stijgen de arbeidskosten per opgezette hen. “Het managen van koppels, extra hygiënemaatregelen en kosten om ziekten buiten de deur te houden kost meer tijd. Ook data verzamelen”, zegt de vermeerderaar. Door de genetische vooruitgang zullen de arbeidskosten per broedei niet stijgen. “We hebben te maken met een andere arbeidsmoraal. Gelukkig niet alleen in Nederland. Daar moet je nu al op inspelen en zorgen dat je goed personeel hebt en houdt.”

Het Nederlandse broedei heeft wereldwijd een goede naam. „Die moeten we behouden. Wij doen wereldwijd zaken met mensen die anders denken dan ons. Zij importeren broedeieren omdat ze vermeerdering lastig vinden; vermeerderingsdieren houden is topsport. Alles moet kloppen; dat kunnen wij samen met Voergroep Zuid.”

Afbeelding: Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar
19 maart 2025

Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar

Vleesvee, loonwerk, grondverzet en een boerderijwinkel: het ondernemen zit de familie Grooten uit het Limburgse Bocholtz in het bloed. Dat houdt ook in...

Afbeelding: ‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’
17 maart 2025

‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’

Een koe met kalfziekte. Elke boer heeft hier wel eens mee te maken. Met voeding zijn de meeste gevallen te voorkomen, ervaart melkveehouder Leo Janssen...

Afbeelding: 'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'
14 maart 2025

'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'

Knijpen op de krachtvoergift doen Marco en Angela Smulders niet. “Als je aan het begin van de lactatie te laag inzet en het wil niet lopen met de...

Afbeelding: Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!
06 maart 2025

Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!

Twee weken geleden keken we samen met 400 varkenshouders vooruit naar de kansen die onze prachtige sector te bieden heeft. De samenwerking in de keten...

Afbeelding: Met jong talent naar de toekomst
05 maart 2025

Met jong talent naar de toekomst

In 2024 heeft Voergroep Zuid ingezet op jong talent. Om deze kersverse collega’s te begeleiden, is het ‘jong professional programma’...

Afbeelding: Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!
21 februari 2025

Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!

Rijd je naast een vrachtwagen van Voergroep Zuid? Dan is de kans groot dat het eerstvolgende verkeerslicht nét wat eerder op groen springt. Voergroep...

Afbeelding: De Voergroep verduurzaamt
18 februari 2025

De Voergroep verduurzaamt

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook bij Voergroep Zuid. In het afgelopen jaar werden er opnieuw mooie stappen gezet in het verder verduurzamen...

Afbeelding: ‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’
13 februari 2025

‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’

Kees en Eva Intven hebben een varkensbedrijf in Biest-Houtakker. Hun zeugen, biggen en vleesvarkens houden ze volgens het één ster Beter...

Afbeelding: Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers
04 februari 2025

Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers

14.037 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,50 procent eiwit. En dat met een prachtige gezonde veestapel. Met deze resultaten behoort familie Evers...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
22 januari 2025

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid is in 2024 opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De mengvoerafzet groeide met 3 procent naar 730.000 ton. De afzet...

Afbeelding: Een digitaal varken?!
20 januari 2025

Een digitaal varken?!

De genetica staat niet stil en blijft vernieuwen. Dit leidt tot stijgende voeropnamecapaciteit en hogere groei. Vleesvarkensspecialist Jan Beekmans merkt...

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Afbeelding: 'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'
19 november 2024

'De belangrijkste graadmeter is of de gemiddelde bedrijfsgroei in de eerste vier weken gehaald wordt'

De laatste jaren zien we dat de voeropname van moderne genetica structureel hoger ligt. Hoe ga je hier als varkenshouder mee om? Een hogere voeropname...

Afbeelding: Een goede start maakt de ronde
15 november 2024

Een goede start maakt de ronde

Een veilige en vlotte start, direct vanaf de eerste dag. Voor Martin Meulendijks is dat de crux van een goed resultaat: “Een goede start maakt de ronde.”...

Afbeelding: Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’
14 november 2024

Geslaagde lunchbijeenkomst transitieaanpak ‘Start Vitaal’

Wederom een geslaagde lunchbijeenkomst ‘’Start Vitaal’’, onze vernieuwde droogstand- en transitieaanpak. Samen met de Herkauwerspraktijk...

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Afbeelding: ‘De paar procent die je inkomen bepaalt’
15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...

Stel je vraag

 
* verplichte velden