15 augustus 2019

5 tips voor een goed dekmanagement

Tip 1 

Formuleer uw fokdoel waarbij u specifieke kenmerken benoemt waarop u uw veestapel wilt verbeteren. Kies aan de hand van het fokdoel welke bokken passen bij uw veestapel en welke geiten u wilt dekken/insemineren.

Tip 2

Bepaal op welk moment u jonge lammeren wenst èn welke geiten bij welke bok kunnen. Indien u gebruik wilt maken van KI is het raadzaam tijdig afspraken te maken.

Tip 3

Beperk het aantal oude geiten dat u dekt/insemineert. Het risico op gezondheidsproblemen na het aflammeren is bij deze groep geiten vele malen hoger dan bij jonge geiten.

Tip 4

Houd bij het aandekken/insemineren rekening met de maximale ruimte die u tot beschikking hebt voor de jonge geitjes en bokjes. Onvoldoende opfokruimte betekent later meer (gezondheids)problemen bij de jonge dieren.

Tip 5

Bepaal hoe lang u de bokken bij de geiten wilt laten lopen en dus hoeveel bokken nodig zijn om de geiten te dekken. Neem voor hulp bij de dekplanning contact op met uw geitenspecialist.

 

Overige berichten

16 augustus 2019
/ Algemeen / Geiten

Studiedag Geitenhouderij 27 augustus en 3 september

Iedere dag spannen we ons in om hoogwaardig voer te maken, afgestemd op de specifieke behoefte van uw geiten in een bepaalde productiefase. Hiervoor gebruiken we de best beschikbare grondstoffen en voegen...
Lees meer
15 augustus 2019
/ Algemeen / Geiten

Silomanagement

Goed voer goed bewaren in een schone silo is van groot belang voor goede dierprestaties. In het voor- en najaar hebben we te maken met grote verschillen tussen de dag en nacht temperaturen waardoor condens...
Lees meer
15 augustus 2019
/ Algemeen / Geiten

Meten is weten

Het dekseizoen gaat weer van start en waarschijnlijk heeft u al een planning gemaakt wanneer de eerste lammeren bij de bok gaan.
Lees meer
15 augustus 2019
/ Algemeen / Geiten

Zout strooien in zomer voor smakelijk gras

Droogte heeft invloed op de smaak van het gras. Het gras bevat relatief minder blad waardoor geiten het ook minder lekker vinden. De smakelijkheid van gras kan verhoogd worden door het toedienen van...
Lees meer