21 januari 2019

Aandacht voor uiergezondheid

Problemen met de uiergezondheid van geiten zijn een ergernis voor de geitenhouder en een schadepost voor het bedrijf. Bespreek met uw dierenarts en uw geitenspecialist waar op uw bedrijf nog verbeterpunten liggen.

De kans op het oplopen van een infectie is het grootst tijdens het melken. Het tellen van de cellen in de melk, zoals bij koeien gebeurt, heeft niet zo veel zin. Geiten hebben standaard een veel hoger celgetal dan koeien omdat een deel van de melk producerende lichaamscel in de melk terechtkomt. Celgetalverhoging bij geiten is infectieus of niet-infectieus. Niet-infectieuze celgetalverhoging komt door stress of de leeftijd van een geit en treedt vaker op aan het einde van de lactatie. Infectieuze celgetalverhoging komt meestal door coagulase negatieve stafylokokken (CNS), Stafylokokken aureus (SAU) of omgevingsbacteriën.

Oorzaak en voorkomen
Oorzaak van celgetalverhoging moet gezocht worden in de melktechniek, waaronder hygiëne en reiniging, en de melkmachine. Door op deze zaken de puntjes op de i te zetten kan schade voorkomen worden. Het voorstralen van melk, melkmeting (bij voorkeur nat), het onderzoeken van melk (tankmelk of individueel) kunnen snel inzicht geven in celgetalverhoging. Voorkomen van celgetalverhoging kan, naast management, via vaccinatie, dippen na melken en selectie van geiten.

Bespreek met uw specialist waar op uw bedrijf nog verbeterpunten liggen.

Overige berichten

19 april 2019
/ Pluimvee

Extra aandacht voor ventilatie bij warm voorjaarsweer

Komende dagen worden lastige dagen qua ventilatie. ‘s Nachts is het relatief koud, terwijl overdag de 25 graden aangetikt wordt. Dit vraagt om extra aandacht voor het stalklimaat.
Lees meer
19 april 2019
/ Pluimvee

Hogere drogestofopname met natte voedering

Op een proefstal van Voergroep Zuid is een proef gedaan met natte voedering. De inname van droge stof per hen lag 3 procent hoger. Met een betere optimalisatie van de waterdosering is een nog hogere opname...
Lees meer
19 april 2019
/ Rundvee

Speciale aandacht voor droogstaande koeien

Een lagere voeropname tijdens de droogstand is funest voor de melkproductie in de nieuwe lactatie. Te vaak wordt vergeten droogstaande koeien te ondersteunen tijdens hittestress. Uit onderzoek blijkt...
Lees meer
19 april 2019
/ Rundvee

Hittestress kost melkveehouder 27.000 euro per jaar

Een zomer zoals in 2018, met een hittegolf die drie weken duurde, kost een melkveehouder met honderd koeien 27.000 euro (270 euro per koe per jaar*).
Lees meer