22 juni 2018

Beweidingstips: beregenen, wat extra zout en tijdig uitmaaien

Voor beweiden is een lastige periode aangebroken. Gras krijgt last van droogte en gaat doorschieten en zaad maken. De smakelijkheid en de bijgroei van gras lopen terug.

Om de grasgroei te behouden is het belangrijk om de weidepercelen te beregenen. In percelen waar het gras wat langer is, maar de smakelijkheid door de droogte tegenvalt, is het verstandig om 80-100 kg weidezout te strooien nadat de weide beregend is. Door te beregenen vóór het strooien van het weidezout, kan het gras dit zout opnemen en zal de smakelijkheid van het gras toenemen.

Hoe hoog is de grasopname?
Omdat de grasgroei tegenvalt, is het belangrijk het weideperceel te vergroten zodat koeien voldoende gras op kunnen blijven nemen. Tijdens hete dagen is het aan te raden de koeien niet te weiden op het heetst van de dag. Wanneer de grasgroei dusdanig terugvalt dat de koeien onvoldoende gras opnemen, is het van belang tijdig bij te voeren. Het aantal beweidingsuren kan dan naar beneden en de hoeveelheid voer in stal kan verhoogd worden.

Schoonmaaien weides
Wanneer de koeien niet genoeg kilogrammen droge stof gevoerd krijgen, gaan ze gegarandeerd zakken in hun melkgift. Als er door droogte alleen nog gras groeit op de plaatsen waar mest van de koeien ligt, is het verstandig de weides schoon te maaien. De weides schieten weer opnieuw uit en er ontstaat een mooie, schone weide. Zorg er ook voor dat koeien met heet weer over voldoende drinkwater in de weide beschikken.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer