22 september 2016

Grote koppels, brede kavelpaden

Melkveehouders die komende winter of voorjaar overwegen hun kavelpad te renoveren, doen er goed aan te kiezen voor een extra breed kavelpad. Zeker bij grote koppels koeien.

Op een breed kavelpad hebben koeien meer ruimte om ongestoord te lopen. Koeien die op een smal en druk kavelpad lopen, hebben eerder last van klauwhoornaandoeningen, zoals zoolzweren en witte lijnproblemen. De breedte van het kavelpad is extra actueel nu er meer bedrijven zijn met grote koppels koeien en zuivelbedrijven actief sturen op weidegang.

Minder competitie

De Gezondheidsdienst voor Dieren stelt als richtlijn een kavelpad voor van 3,5 tot 4 m voor een koppel van 150 melkkoeien. Ook moeten veehouders scherpe bochten en nauwe doorgangen zien te voorkomen. Een goed kalvelpad zorgt voor minder competitie  tijdens de wandeling van en naar de stal en zorgt voor een betere doorstroming. In een Nieuw-Zeelands onderzoek worden nog bredere maten geadviseerd, namelijk 5,5 m voor 120 koeien.

Platen naast elkaar

Betonleveranciers met kavelpaden in hun assortiment beschikken niet over dergelijke brede betonplaten. Wel kunnen ze altijd voor een oplossing zorgen door twee platen naast elkaar te leggen of door platen te draaien (3,25 m lengte bij 2,50 m breedte wordt 3,25 m breedte bij 2,50 m lengte).

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer