15 september 2017

Moet de beschadigde mais er direct af of kan nog worden afgewacht?

Opvallend is het dat de rassen die er tijdens de storm slecht vanaf zijn gekomen vooral de maisrassen zijn met veel massa en een hoge kolfaanzet. Van belang is om als ondernemer de balans op te maken en te kijken hoeveel oppervlakte mais plat is en hoeveel er nog goed staat. 

Neem daar de volgende punten bij in acht:
 

•    Daarbij is het raadzaam om een schatting te maken van het droge stofgehalte. Hiermee kun je bepalen hoe het totale droge stof in de kuil zal uitkomen. Een haksellengte van 12-16 mm geeft in elk geval minder uitstroming van de sappen van de plant.
•    Het is van belang om droge mais of andere producten onder in te kuilen. Denk hierbij ook aan de overgebleven droge mais van vorig jaar onder over de kuil te verdelen. Maar ook Duitse pulp of (gehakseld) stro.
•    Afhankelijk van de weersverwachting en de berijdbaarheid van de grond is het goed om deze niet meer te lang te laten staan. Indien de bladeren de grond minimaal raken, zal schimmelvorming in het begin meevallen, maar de planten drogen bijna niet meer op.
•    Gebruik ook een conserveringsmiddel om de mais te stabiliseren.
 

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer