03 mei 2016

Nieuw kengetal: Eiwit Verteerbaarheid Factor (EVF)

Voergroep Zuid heeft een nieuw kengetal in het leven geroepen dat iets zegt over de verteerbaarheid van het ruw eiwit in het voer. Zo kunnen twee voeders met hetzelfde ruw eiwitgehalte (re) wezenlijk van elkaar verschillen wat betreft verteerbaarheid van het grondstoffenpatroon en daarmee de te verwachten prestaties. 

Wat zeg EVF

EVF geeft inzicht in de mate waarin het eiwit aangeboden wordt en de kwaliteit van het eiwit. Zo is de EVF van de Prestige-lijn gemiddeld genomen hoger (beter) dan in de Profijt-lijn. Dit wordt bereikt door grondstoffen te kiezen met een betere eiwitverteerbaarheid. Voeders alleen vergelijken op basis van het ruw eiwitgehalte, geeft daardoor vaak een vertekend beeld.

EVF van eerste fase legvoeders

Een hoge EVF eis in het voer betekent niet dat grondstoffen met een lage EVF niet verwerkt mogen worden. Immers, grondstoffen met veel ruwe celstof bevatten veelal niet het best verteerbare eiwit. Echter, er dient wel een goede balans te zitten tussen de diverse eiwitbronnen. Een sterk geconcentreerd voer wat betreft eiwit, zal altijd samengesteld moeten worden met goed verteerbare eiwitbronnen teneinde verteringsproblemen, zoals Clostridium, Coccidiose en chronische darmontsteking te voorkomen.

Betere eiwitverteerbaarheid

Ook grondstoffen met een laag eiwitgehalte (mais, tarwe etc.) worden op deze wijze bekeken en lopen mee in de EVF berekening. Grondstoffen met een hoge EVF zorgen voor een betere eiwitverteerbaarheid in het rantsoen.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer