08 februari 2017

Zo houd je klauwen gezond van een koe

 Kreupele koeien moeten snel behandeld worden voor een volledig herstel. Hygiëne, management en huisvesting zijn enkele belangrijke zaken om klauwen in goede conditie te houden, meldt de Gezondheidsdienst (GD).

Een voetbad is een goed hulpmiddel bij de aanpak van stinkpoot en Mortellaro, maar alleen als dit juist wordt toegepast. Gebruik een voetbad dat voldoende lang is (3 meter) en diep (15 centimeter), en waar de koeien niet langs kunnen lopen. Ook is het belangrijk dat het bad gevuld wordt met een geregistreerd middel in de juiste concentratie en op tijd wordt ververst (richtlijn: 200-250 koepassages).
Als het jongvee al last heeft van Mortellaro, geef hier dan veel aandacht aan. Het doorvoeren van goede preventieve maatregelen (ontsmetten klauwen) wordt geadviseerd. Een pink die Mortellaro heeft gehad, heeft als koe namelijk een veel hogere kans om het weer te krijgen.

Klauwverzorging koe

Koeien met een chronische Mortellaro-besmetting zijn de belangrijkste reden voor het onderhouden van een infectie in het koppel. Deze koeien zorgen voor een hogere of verhoogde besmettingsdruk vanuit de omgeving. Binnen een goede klauwverzorgingsaanpak hoort ook een structurele beoordeling (en eventueel bekapping) van de klauwen: twee keer per jaar de hele koppel of strategisch (bij droogzetten en 2-3 maand na afkalven), werkt goed op de meeste bedrijven.

Lichaamsconditie koe

Magere koeien (BCS< 2.5) hebben een grotere kans om kreupel te worden dan dieren in een ruimere conditie (BCS>3.5). Dit heeft te maken met het vetkussen in de klauw (tussenzool en klauwbeen). Andersom worden kreupele koeien mager door onvoldoende voeropname en meer (onnodig) energieverbruik. Voorkom deze vicieuze cirkel.
Zorg voor een goede mineralen- (Ca, Cu, Zn) en vitaminevoorziening (biotine). Een goede voorziening heeft invloed op de klauwhoornkwaliteit, maar ook op de weerstand van de huid.

Huisvesting koe

Voorkom ook dat koeien scherpe bochten moeten maken en voorkom scherpe randjes of opstapjes in de stal. Als deze toch aanwezig zijn is het van belang dat de koe goed kan zien waar ze haar poten neerzet. Rustig opdrijven is dus belangrijk en overweeg de toepassing van rubber op deze plaatsen.
Als de boxen goed zijn (afmeting en zacht ligbed), zullen koeien vlot (binnen een minuut) gaan liggen. De klauwen worden minder belast en de andere koeien hebben meer bewegingsruimte. Goede roosterhygiëne is belangrijk ter preventie van stinkpoot en Mortellaro. Een uitgebalanceerd rantsoen zorgt voor goede mest, maar schone roosters zijn net zo belangrijk.

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer