01 november 2023

'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'

Bij aankomst in het Belgische Nieuwekerken valt de boerderij van familie Paesmans direct op. De combinatie van de historische vierkantshoeve met de vele fruitbomen én de kinderspeelplaats maken het een uniek gezicht. De boerderij wordt gerund door Piet en zijn vrouw Sonja, waarbij zoon Daan zich bezighoudt met de natuur- en beleefboerderij. 

Piet is de derde generatie Paesmans op deze locatie, maar de boerderij is nog een stuk ouder! “Enkele jaren terug was er een tentoonstelling in de buurt, waarop we de locatie van ons bedrijf bekeken. Zelfs in 1750 stond er op deze plek al een boerderij!” geeft Piet aan. 

De boerderij kwam in de jaren 20 van de vorige eeuw in handen van de familie Paesmans toen de opa van Piet de boerderij kocht. “Hij maakte de poort aan het huis en zo ontstond de huidige vierkantshoeve, die destijds zowel als woonhuis en als boerderij fungeerde.” Nadat de opa van Piet in 1964 overleed nam Remi, de vader van Piet, het bedrijf over. En toen hij met pensioen ging besloten Piet en Sonja het bedrijf over te nemen. In het begin samen met de broer van Piet, maar in 2001 besloten ze samen dat Piet de varkens alleen ging doen en dat ze de fruitteelt onderling verdeelden. “In deze tijd werd er prima geld verdiend, waardoor we de mogelijkheid kregen om uit te breiden. We gingen van 100 naar 340 zeugen met deels afmest en vernieuwde alles op één stal na. Zo waren we klaar voor de toekomst", aldus Piet.

De toekomst vol vragen.

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heerst er veel onzekerheid in de agrarische sector. Zo ook voor het bedrijf van Piet: “We zitten hier in de buurt met een natuurverbinding. Het is afwachten wat voor invloed dit heeft op ons bedrijf en de nieuwe vergunning die we in 2030 moeten krijgen. Onze nieuwe stallen zijn stukken beter dan de oudere, maar er moeten nog veel aanpassingen worden gedaan.”

‘Varkenshouden is vakoverschrijdend. Je bent vroedvrouw, boekhouder, 
techneut, muzikant, diëtist en dus eigenlijk alleskunner!’

Daarbij komt de vraag of de kinderen van Piet het bedrijf over willen nemen. “Onze oudste zoon Daan is veel bezig met de belevingsboerderij en onze jongste zoon is wel geïnteresseerd, maar het is nog te vroeg om te zeggen of hij écht het bedrijf in gaat.” Het gebrek aan een lange termijnscenario maakt het lastig voor het gezin. Piet: “We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!” 

Spelend leren 

Met dezelfde positieve instelling startte zoon Daan met de Natuur- en Belevingsboerderij 'Hoeve op den Mierhoop.' Het idee voor de Belevingsboerderij ontstond nadat Daan enkele jaren als docent op een basisschool gewerkt had. Hij was het papierwerk beu en besloot voor een nieuw concept te gaan. “Niet op de klassieke manier, maar uit de banken en in het veld!”, aldus Daan.

Met de Belevingsboerderij ontvangt hij veel verschillende groepen bij Hoeve op den Mierhoop. Van schoolklassen en kleine groepen, tot ouderen en ook gezinnen. Allemaal zijn ze benieuwd naar spelen en leven op de boerderij! Ook op de dag dat we familie Paesmans interviewen krioelt het van de kinderen. “Momenteel zijn er zo'n 45 kinderen aan het spelen op de boerderij. We verdelen ze ongeveer in groepen van 15 en bekijken per leeftijdsgroep wat er die dag op het programma staat.” De jongste groep gaat bijvoorbeeld graven in de zandbak, spelen in de speeltuin of op bezoek bij de kinderboerderij. Waar de oudere groepen bosspellen spelen. Daan: “We proberen ze ook wat bij te leren. Zo bezoeken we regelmatig een koeienboer in de buurt.”

De familie ziet een belangrijke rol voor de belevingsboerderij in het bijscholen van leerlingen, maar óók docenten. Daan haalt direct een mooi voorbeeld aan: “Onlangs hadden we een basisschool op bezoek waarbij de lerares een kip aanwees om te vertellen dat ze dat wel een erg mooie eend vond.” 

Ook Piet leert de scholieren graag over de boerderij: “Varkenshouden is vakoverschrijdend. Je bent vroedvrouw, boekhouder, techneut, muzikant, diëtist en dus eigenlijk alleskunner!” 

Kwispelen op de muziek!

Een van deze taken is kijken hoe hij het welzijn van zijn varkens kan verbeteren. Zo startte hij onlangs een onderzoek waarbij hij met hulp van camerabeelden en Artificial Intelligence (AI) het liggedrag van de varkens monitort. Het bekendste onderzoek van Piet gaat echter over het effect van muziek op varkens. Hiermee haalde hij afgelopen jaar de wereldwijde media. “Het laten horen van muziek startte ongeveer 10 jaar terug toen de jongste veel in de stal mee ging werken. Samen zongen we liedjes en we merkten dat de varkens gingen kwispelen.” Aldus een zichtbaar enthousiaste Piet. Vanaf dat moment is het idee ontstaan om te kijken welk effect het spelen van muziek heeft op dieren. “We probeerden samen met een studente uit Gent verschillende genres en keken bij welk genre de varkens rustiger, of juist actiever werden.” 

Het doel is om de varkens tegelijk rustig, of juist actief te krijgen. “Zo spelen we direct na het spenen muziek om de biggen het gevoel van hun vertrouwde omgeving te geven. Ook gebruiken we muziek om de varkens regelmatig in de benen te krijgen, zodat ze socialer worden, met minder agressie tot gevolg.”

De muziek begint meestal rustig waarna er opgebouwd wordt naar een climax, om uiteindelijk weer rustig te eindigen. “Muziek kan zowel een positief als negatief effect hebben. We proberen te zoeken naar afleiding voor de varkens en met muziek blijf je iedere dag resultaat zien. Van welke muziek ze houden? Over het algemeen houden ze wel van country, maar de laatste tijd is ‘Ik voel me goed’ van Johan Verminnen toch wel de favoriet!”


Natuur- en beleefboerderij 

Hoeve op den Mierhoop is niet zomaar een boerderij. Dagelijks ontvangt Daan Paesmans hier verschillende groepen. Van schoolklassen en kleine groepen tot ouderen, gezinnen en sinds kort ook bedrijven. 

Op de Natuur- en beleefboerderij maken bezoekers op een praktische manier kennis met de agrarische sector. Zo zijn er kijkdagen in de varkenshouderij, worden er spannende fakkeltochten georganiseerd door de boomgaarden en leuke uitjes gepland naar de kinderboerderij in de buurt. In de toekomst wil Daan graag een vast inkomen uit de Natuur- en beleefboerderij halen, maar de landbouw blijft altijd de hoofdtak. “Hiervoor zijn we onder andere gestart met het aanbieden van familie- en bedrijfsfeesten op onze nieuwe locatie", vertelt Daan enthousiast. 

Lees meer over Natuur- en  beleefboerderij Hoeve op den Mierhoop 
op www.hoeveopdenmierhoop.be  

Bedrijf

Het familiebedrijf van familie Paesmans gelegen in Wijer, gemeente Nieuwerkerken, bestaat uit een varkenshouderij- en fruitteelttak. Het is een gesloten varkensbedrijf met eigen aanfok en 340 zeugenen 2900 vleesvarkens. De fruitteelttak bestaat uit ongeveer 28 hectare waarop appels en peren geteeld worden. Deze worden direct in boxen geleverd aan de veiling.

Ook interessant voor jou!

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Voerdirecteuren: 'Sorteer niet voor op minder vee'
29 november 2023

Voerdirecteuren: 'Sorteer niet voor op minder vee'

Hoe gaan voerbedrijven om met de verwachte krimp van de veestapel in Nederland? Welke rol vervullen circulaire bijproducten in het melkveerantsoen? En...

Afbeelding: Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde
23 november 2023

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Met onlinesupermarkt Picnic wil ondernemer Michiel Muller zijn succes met (onbemande tankstationketen) Tango overtreffen. Met elektrische busjes die bijna...

Afbeelding: Van Rooi Meat neemt runderslachthuis over
22 november 2023

Van Rooi Meat neemt runderslachthuis over

Van Rooi neemt slachthuis Tomassen in het Brabantse Someren over, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Daarmee zet het bedrijf zijn volgende...

Afbeelding: Drie aanhoudingen wegens varkensvleesfraude
17 november 2023

Drie aanhoudingen wegens varkensvleesfraude

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft drie arrestaties verricht vanwege vermeende fraude. Drie leidinggevenden van een...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Is water een ondergeschoven kind?
16 november 2023

Is water een ondergeschoven kind?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Mestverrijker helpt veehouder vergroenen
16 november 2023

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

GEA Farm Technologies is met de mestverijker kanshebber voor de Agribusiness Award.  Dit is een systeem om drijfmest of digestaat te 'bewerken' middels...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Afbeelding: Dit zijn de agrarische multimiljonairs van 2023
01 november 2023

Dit zijn de agrarische multimiljonairs van 2023

Er is een (agrarische) miljardair bij in de Quote 500: Kees Meijer (74) die zijn bedrijf Meijer Frozen Foods voor €700 miljoen verkocht aan Lamb Weston....

Afbeelding: Minder vee, maar straks toch meer mest?!
30 oktober 2023

Minder vee, maar straks toch meer mest?!

De energietransitie met groengas heeft in 2030 miljoenen tonnen mest nodig voor de groengasvoorziening. Daar staat tegenover dat alle (politieke) signalen...

Afbeelding: Grassa derde finalist Agribusiness Award 2023
26 oktober 2023

Grassa derde finalist Agribusiness Award 2023

De jury van de Agribusiness Award heeft dit jaar vier bedrijven genomineerd voor hun innovatieve product of dienst, die goed is voor de portemonnee van...

Afbeelding: ‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’
25 oktober 2023

‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’

Natuurlijk betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor. Deze commercial is vanaf 1 november vaak te horen op de radio. Op straat houdt gezond en...

Afbeelding: Vion sluit wederom Duitse productielocatie
24 oktober 2023

Vion sluit wederom Duitse productielocatie

De Duitse tak van Vion is van plan om een fabriek in het Großostheim (Bavaria) te sluiten. Opvallend is dat het niet gaat om een vleesverwerkingsfaciliteit,...

Afbeelding: Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”
19 oktober 2023

Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”

Tijdens de tweede editie van Boer zoekt Perspectief gingen vraag en aanbod wederom met elkaar in gesprek. Een kleine 60 jongere én oudere boeren...

Afbeelding: ‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’
19 oktober 2023

‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’

Sta in je kracht! En dat gebeurde, samen met 180 vrouwen met boerinnenverstand. Een thema dat goed past bij al de dagelijkse rollen van de (agrarische)...

Afbeelding: Verhogen rente voorbij, lagere rente nog ver weg
18 oktober 2023

Verhogen rente voorbij, lagere rente nog ver weg

De oorlog tussen Israël en Hamas maakt de Amerikaanse dollar alleen maar sterker, constateert Joost Derks in de podcast Boerenbusiness Valuta. De euro...

Afbeelding: Betere vertering en minder emissie
16 oktober 2023

Betere vertering en minder emissie

Onlangs deed Voergroep Zuid een voerproef met 140 vleesvarkens, waarvan de helft voer kreeg met extra histidine. Histidine is een essentieel aminozuur...

Afbeelding: Kan varkensmarkt vormdip van zich afschudden?
13 oktober 2023

Kan varkensmarkt vormdip van zich afschudden?

De varkensmarkt zit momenteel in een vormdip die we bijna niet meer kennen van de afgelopen jaren. De neerwaartse druk op de prijzen is groot. Hoewel de...

Afbeelding: Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid
13 oktober 2023

Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid

Op 11 oktober organiseerde Voergroep Zuid een inspiratiedag voor haar Ledenraad en Raad van commissarissen. De ruim 30 boeren brachten samen met de directie...

Afbeelding: In- en verkopers kruisen de degens op de Anuga
11 oktober 2023

In- en verkopers kruisen de degens op de Anuga

Op de prestigieuze foodbeurs Anuga in Keulen trekken bedrijven alles uit de kast om een goede indruk achter te laten bij de bezoekers. Foodbedrijven willen...

Afbeelding: Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed
10 oktober 2023

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

Grote vraag stuwt de prijs van landbouwgrond verder op. In de eerste helft van 2023 is de gemiddelde prijs voor bouwland met 10,6% gestegen ten opzichte...

Afbeelding: 'Varkensvlees door inflatie goedkoper alternatief'
04 oktober 2023

'Varkensvlees door inflatie goedkoper alternatief'

Nederlanders hebben in 2022 minder vlees gegeten dan een jaar eerder en ook het minst sinds 2015. Gemiddeld bedroeg de consumptie vorig jaar 75 kilo. Dat...

Afbeelding: Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders
03 oktober 2023

Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders

Met de Farm module van PoultryPlan krijgen pluimveehouders beter inzicht in de dierprestaties en kunnen ze stalresultaten vergelijken met die van collega's....

Afbeelding: Bijmengplicht groen gas boost voor mestvergisting
03 oktober 2023

Bijmengplicht groen gas boost voor mestvergisting

Energieleveranciers van aardgas aan kleinverbruikers krijgen een bijmengverplichting voor groen gas. Een grote vraagmarkt naar groen gas betekent een flinke...

Afbeelding: Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld
30 september 2023

Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld

Voergroep Zuid heeft samen met studenten van HAS green academy in Den Bosch bij twee geitenbedrijven de carbon footprint van geitenmelk in beeld gebracht...

Afbeelding: Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
29 september 2023

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Afbeelding: Vleessector vangt bot in uitspraak keuringstarieven
26 september 2023

Vleessector vangt bot in uitspraak keuringstarieven

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft uitspraak gedaan in een langslepende zaak tussen slachterijen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...

Afbeelding: ‘Kostenbesparend en een betere benutting’
26 september 2023

‘Kostenbesparend en een betere benutting’

Wekelijks worden melkveehouders door Voergroep Zuid op de hoogte gehouden van de kwaliteit van vers gras in de regio, inclusief een advies. De familie...

Afbeelding: Vion doet water bij de wijn in Duits loondispuut
22 september 2023

Vion doet water bij de wijn in Duits loondispuut

Vion Duitsland en vakbond NGG hebben een akkoord bereikt in het loondispuut van de slachterijmedewerkers. Met het akkoord ziet Vion de loonkosten wel flink...

Afbeelding: Voergroep Zuid ziet mengvoerafzet toenemen
20 september 2023

Voergroep Zuid ziet mengvoerafzet toenemen

Terwijl het aantal veehouders in Nederland snel terugloopt, lukt het Voergroep Zuid om te blijven groeien. In 2022 nam zowel het aantal leden als het afgezette...

Afbeelding: Stikstofstudie UvA vaag in woord, helder in resultaat
14 september 2023

Stikstofstudie UvA vaag in woord, helder in resultaat

Het wetenschappelijke stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) deed dinsdag veel stof opwaaien, waarbij opviel dat de resultaten op zeer...

Afbeelding: ‘Hoe spitser de neus, hoe hoger de melkgift’
11 september 2023

‘Hoe spitser de neus, hoe hoger de melkgift’

Aan de rand van Deurne loopt iets aparts in de wei, een niet alledaags beeld; pikzwarte grazende waterbuffels. Piet Vogels nam in de jaren negentig afscheid...

Afbeelding: AB Texel neemt zakgoed over van Nijhof-Wassink
11 september 2023

AB Texel neemt zakgoed over van Nijhof-Wassink

AB Texel Group neemt het zakgoedtransport van Ecotrans Logiscs over van Nijhof-Wassink. Daarmee voegt het transportbedrijf schaal toe voor de eigen activiteiten...

Afbeelding: Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika
11 september 2023

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Het Duitse vleesconcern Tönnies heeft ambities in Afrika. Er liggen plannen klaar om in Namibië een slachterij te beginnen voor het slachten en verwerken...

Afbeelding: Kantekeningen bij Frans keurmerk beloning boer
06 september 2023

Kantekeningen bij Frans keurmerk beloning boer

In Frankrijk komt er een soort Nutri-Score op primaire landbouwproducten te staan die de beloning voor de boer weergeeft, de Rémunéra-score. Nederlandse...

Afbeelding: Nieuwe kansen voor mestverwerking
04 september 2023

Nieuwe kansen voor mestverwerking

Grootschalige mestverwerking gaat er komen, maar anders aangestuurd dan in het verleden. Nu is het klimaatbeleid en de energietransitie de grote aanjager...

Afbeelding: LNV laat overvolle mestmarkt aan zijn lot over
01 september 2023

LNV laat overvolle mestmarkt aan zijn lot over

Er komt geen langere uitrijdperiode voor mest, of een andere oplossing voor de huidige mestproblematiek. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit...

Afbeelding: Stakingen bij Vion in Duitsland
28 augustus 2023

Stakingen bij Vion in Duitsland

Bij diverse slachtlocaties van Vion in Duitsland wordt vandaag gestaakt. Vakbond NGG pleit voor meer loon voor de slachterijmedewerkers. Een akkoord lijkt...

Afbeelding: Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld
16 augustus 2023

Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld

De carbon footprint van geitenmelk werd voor twee praktijkbedrijven berekend op 0,93 en 0,98 kg CO2-equivalenten per kg melk. ‘Het ziet er naar uit...

Afbeelding: De gevolgen van hittestress op lang(er)e termijn vaak onderschat
16 augustus 2023

De gevolgen van hittestress op lang(er)e termijn vaak onderschat

Door de klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer. De kans op een volgende hittegolf is nog steeds aanwezig. Zoals we weten ervaren melkkoeien...

Afbeelding: “Getriggerd”
15 augustus 2023

“Getriggerd”

“Kun jij iets schrijven over voeropname van biggen waar mensen door getriggerd worden?” Toen ik die vraag kreeg dacht ik als eerste, daar wordt...

Afbeelding: ‘Steeds efficiëntere varkens vragen ander voer’
09 augustus 2023

‘Steeds efficiëntere varkens vragen ander voer’

Moderne varkens hebben per kilogram groei steeds minder voer nodig. “Dat vraagt om voer dat mee evolueert met de genetica”, zegt Bas Philipse,...

Afbeelding: ‘Mobiele NIR analyseert snijmaïs op het boerenerf’
08 augustus 2023

‘Mobiele NIR analyseert snijmaïs op het boerenerf’

Om vleesvee optimaal te laten groeien is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de  beschikbare snijmaïs. “Alleen dan kun je met de...

Afbeelding: Voer je varkens wit of bruin brood?
19 juli 2023

Voer je varkens wit of bruin brood?

Ken je dat gevoel bij het eten van pannenkoeken? Na een paar pannenkoeken zit je helemaal vol, maar een uurtje later heb je weer honger als een paard....

Afbeelding: Een geslaagde Demo Voerdag in Nistelrode!
14 juli 2023

Een geslaagde Demo Voerdag in Nistelrode!

Op woensdag 12 juli organiseerde het rundveeteam van Voergroep Zuid samen met Kraakman voor de tweede maal een voerdemo dag met de...

Stel je vraag

 
* verplichte velden