24 augustus 2018

Korrel grover hakselen voor betere vertering

Een geit en een koe zijn beide herkauwers. Toch is de vertering van deze diersoorten verschillend. Dit heeft consequenties voor de manier van hakselen van de mais.

Een koe heeft een grote capaciteit om ruwvoer te verteren in de pens. Geiten vreten zowel de topjes van bladeren (snel verteerbaar), als de bast (traag verteerbaar). Een geit heeft daarbij een snellere vertering – in vergelijking met een koe – doordat de capaciteit van de pens relatief kleiner is en die van de darmen groter.

Korrel: 4 á 5 stukjes

Vanwege dit verschil pakt de trend om maiskorrels fijner te hakselen negatief uit voor geiten. Fijn hakselen van de korrel betekent dat het zetmeel in de korrel te snel doorstroomt van de pens naar de darmen waardoor die darmen overbelast raken. Maiskorrels moeten daarom voor geiten grover gehakseld worden.
“Het ideaalbeeld is dat een maiskorrel na hakselen in 4 á 5 stukjes uiteenvalt”, zegt nutritionist Mat Winkelmolen. “De manier zoals er vroeger gehakseld werd, is beter dan nu vaak gebeurt.” De maiskorrels blijven hierdoor langer in de pens en de vertering verloopt beter.
Het plantgedeelte van de mais mag gehakseld worden op een lengte van ongeveer 8 millimeter, vergelijkbaar met melkvee. Wanneer gekozen wordt voor shredlage, mag het plantgedeelte langer zijn, echter de korrel moet niet te fijn gemaakt worden.

Meer informatie

Heeft u vragen over de beste manier van hakselen van de mais? Raadpleeg uw specialist of neem dan contact op met het geitenteam via 088 730 05 00.
 

Overige berichten

22 maart 2019
/ Geiten / Rundvee

Nieuwe rundveespecialisten

Sinds 1 januari heeft Voergroep Zuid twee nieuwe rundveespecialisten. Maurice Meeuwissen en Vincent Leemreize.
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken...
Lees meer
22 maart 2019
/ Algemeen

Ruim assortiment meststoffen

Voergroep Zuid biedt een ruim assortiment meststoffen aan voor grasland en maisland. Via onze leverancier Agrea kunnen ook andere meststoffen geleverd worden die niet binnen dit standaard assortiment vallen....
Lees meer
13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer