16 februari 2021

Modulaire Nutritie in de praktijk - Deel 3

De derde en laatste blog in de blogreeks Modulaire Nutritie. Nadat we eerder vertelden over de totstandkoming (BLOG 1) en de mogelijkheden (BLOG 2) van Modulaire Nutritie, is vandaag zeugen- en biggenspecialist René Lemmens aan het woord. René werkt dagelijks met de Prestatie Voerreeks en kan dus als geen ander vertellen over wat hij in de stal ziet. 

Iedere week wordt er op een zeugenbedrijf een nieuwe groep biggen gespeend. In theorie hebben deze biggen steeds dezelfde kwaliteit, maar in de praktijk zien we regelmatig verschillen. Dit kan komen door verschillen in toomgrootte, een verschil in speenleeftijd of het aandeel pleegmoederbiggen in die betreffende week. Maar ook kunnen (darm)gezondheid, voeropname en stalklimaat een belangrijke rol spelen. Om goed met deze verschillen om te kunnen gaan is het zaak dat voeding perfect wordt afgestemd op de behoeftes van de biggen zoals die op dat moment aanwezig zijn. 

Gemakkelijk bijsturen 
Wanneer ik voorheen wilde bijsturen op basis van een gewijzigde voerbehoefte, schakelde ik bijna altijd over op een andere voercode. Meestal betekende dit dat de voersamenstelling waar de biggen het normaal goed op deden, behoorlijk wijzigde. Met Modulaire Nutritie is dit niet langer het geval. De basisopbouw van het voer blijft gelijk, waarbij er een extra gezondheidsmodule wordt toegevoegd. Hiermee wordt de gezondheid van dit koppel biggen tijdelijk extra ondersteund, zonder dat essentiële uitgangspunten in de voersamenstelling veranderen. 

“Voor mij is het erg belangrijk dat ik samen met mijn collega’s over alle Prestatie voeders en bedrijven heen kan analyseren hoe een gekozen module presteert. Hierdoor boeken we sneller vooruitgang en grijpen we eerder in als dit bij een koppel biggen even nodig is.” 

Een goed voorbeeld hiervan is de module ‘Streptokokken’. In de meeste weken van het jaar gaat het goed op het bedrijf. Toch zijn er soms een paar weken op het bedrijf waarin biggen net wat gevoeliger zijn voor streptokokken dan anders. Samen met de ondernemer bekijk ik dan of het nodig is om de Light, Plus of Max module tegen Streptokokken in te zetten. Afhankelijk van de problemen, kan er probleemloos op en af geschakeld worden, zonder de potentie van het voer aan te hoeven passen. Hierdoor blijven de biggen gezond en blijft hun prestatie op niveau. En is het niet meer nodig, dan halen we de module er direct weer af. Zo houden we de voerkosten zo laag mogelijk. 

Transparantie 
Deze manier van werken biedt voordelen voor de varkenshouder en voor mij als adviseur. Zo ziet de ondernemer exact wat er nutritioneel gebeurt en wat de inzet van de gezondheidsmodule hem kost. Voor mij als adviseur is het erg belangrijk dat ik samen met mijn collega’s over alle Prestatie voeders en bedrijven heen kan analyseren hoe de gekozen module in de praktijk presteert. Hierdoor boeken we samen veel sneller vooruitgang en kunnen we het voer eenvoudig finetunen als de behoefte van de dieren net even wat anders is. 

René Lemmens  

Overige berichten

30 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Van overall naar muis’

De één werkt al zijn hele carrière binnen de mengvoerindustrie, de ander is zelfs opgegroeid in de fabriek. Tegenover mij zit een berg aan ervaring in alles wat met het fabrieksproces,...
Lees meer
02 november 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rundvee / Varkens

‘Tussen 12u en 13u gingen de poorten dicht om te toepen en een boterham te eten.’

Voergroep Zuid bestaat dit jaar 125 jaar, maar deze heren werken samen al 133 jaar bij Voergroep Zuid; Hennie Van Bree, Frans van der Heijden en Marius van den Broek. En zij zijn niet de enige langgedienden...
Lees meer
26 oktober 2021
/ Geiten / Pluimvee / Rosé / Rundvee / Varkens / Vleesvee

Masterclass Agri-business weer van start met tweedaagse introductiereis!

Met de tweedaagse introductiereis hebben 15 deelnemers de Masterclass Agri-business weer afgetrapt. De Masterclass prikkelt deelnemers door middel van een introductiereis en 8 seminars om na te denken...
Lees meer
20 oktober 2021
/ Pluimvee

Fotoserie Pluimveeweb: 'Techniek is de toekomst om milieu minder te belasten'

Jos en Gerry Mans bouwden een nieuwe stal op hun legpluimveebedrijf en zorgboerderij in het Limburgse Weert. Een stal voor biologische leghennen, met oog voor biodiversiteit, maatschappelijke verbinding...
Lees meer

Wij gebruiken functionele-, analytische- en marketing- cookies om onze website te verbeteren, onze website gebruiksvriendelijker te maken en voor onze marketing doelstellingen. Klik je op 'doorgaan', geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.