29 november 2016

Najaarskuilen 2016 - Goede kwaliteit

De najaarskuilen van 2016 hebben over het algemeen een hoge voederwaarde. Ze compenseren daarmee enigszins de tweede snede die zeer wisselend van kwaliteit was.

De kuilen die in augustus en september gemaakt zijn bevatten gemiddeld een VEM van 885. Dat is relatief hoog voor najaarskuilen waardoor de kwaliteit wellicht iets te mooi is om alleen aan het jongvee te voeren. De hoge voederwaarde komt door de relatief droge en warme nazomer waarbij het gras in optimale omstandigheden geoogst kon worden.

Gemiddeld droge kuilen

De najaarskuilen zijn gemiddeld ook droog met een percentage droge stof van 51 procent. Reden dus om de conservering (broei) in de gaten te houden. Het product is hierdoor eveneens trager verteerbaar. Ook valt het lagere gehalte fosfor op. Dat is gunstig voor BEX.

Afwijkende zomerkuilen

Onderzoekslaboratorium Eurofins Agro adviseert komend stalseizoen rekening te houden met de sterk afwijkende zomerkuilen die dit jaar gemaakt zijn. Doordat dit seizoen een atypisch verloop kende, is het zaak om niet uit gewoonte te handelen en hetzelfde te doen als andere jaren. Dit seizoen moet de veehouder samen met zijn adviseur een optimale keuze maken met de analyseverslagen van de kuil in de hand.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer