Nazaaien van het vanggewas zal voor een deel van de veehouders de eerste keuze zijn. Dit betekent dat het vanggewas gezaaid wordt na de maisoogst, uiterlijk op 30 september). Voorwaarde is dat er gebruik gemaakt wordt van een (zeer) vroeg maisras en dat de mais gezaaid wordt op gronden waarvan bekend is dat de mais tijdig afrijpt. Het risico van de keuze voor nazaai is namelijk dat mais nog niet rijp is op moment van oogst. Veehouders hoeven echter niet bang te zijn voor een tegenvallende opbrengst van een (zeer) vroeg ras. De huidige beschikbare rassen geven voldoende keuze voor veel kg droge stof.
Andere onkruidbestrijding
Om een ruimere keuze te hebben in het zaaien van een maisras is onderzaai of gelijktijdig inzaaien een optie. Onderzaai kan plaatsvinden als de mais ongeveer zes bladen heeft ontwikkeld. In dit laatste geval staat de mais tot kniehoogte. Om de onderzaai te laten slagen, moet de onkruidbestrijding aangepast worden. Onderzaai leidt in veel gevallen tot een goed resultaat.
Een vanggewas kan ook gelijktijdig met mais gezaaid worden. Het grootste voordeel hiervan is dat het een extra werkgang uitspaart. Rietzwenk is een ras dat hiervoor vaak wordt gebruikt. Het heeft een trage beginontwikkeling en concurreert daarom minder snel met mais. Wel verdient de onkruidbestrijding extra aandacht omdat rietzwenk gevoelig kan zijn voor bepaalde middelen.
Grond vruchtbaarder
Groot voordeel van onderzaai en gelijktijdige inzaai is dat het wortelstelsel van gras veel organische stof vormt. De bodemvruchtbaarheid en droogteresistentie verbeteren hierdoor. Ook gaan er minder mineralen verloren met onderzaai en gelijktijdige inzaai. Het volggewas kan hiervan profiteren.
Neem voor de mogelijkheden contact op met specialist.