Bij een hoge besmettingsgraad van neospora kunnen de kosten oplopen tot 40 euro per koe. Dat heeft de Diergezondheidsdienst Vlaanderen (DGZ) berekend. De economische schade ontstaat door abortus, verhoogde tussenkalftijden, een gedaalde melkproductie, een verhoogd afvoerpercentage en gestegen dierartskosten.
Neosporose is een van de belangrijkste oorzaken van abortus bij rundvee. Zo heeft een besmet rund drie tot zeven keer meer kans om te aborteren. De neospora-parasiet komt algemeen voor en er bestaat geen behandeling voor besmette dieren. De bestrijding is vooral gebaseerd op preventie, stelt DGZ.
Aangezien de belangrijkste besmettingsroute via verticale overdracht is (de overdracht van een besmette drachtige koe op haar nakomelingen), is het in kaart brengen van positieve familielijnen een belangrijke bestrijdingsmaatregel. Tachtig procent van de kalveren geboren uit een besmette koe wordt eveneens besmet geboren. Horizontale overdracht gebeurt door honden. DGZ adviseert daarom ook contact tussen rundvee en honden te vermijden.