Droge stof is de grote sturingsfactor voor de gehaltes melkzuur en azijnzuur in graskuil. Melkzuur zorgt voor een pH-daling in de kuil en is daarmee de bepalende factor in de conservering van kuil. Hoe hoger het melkzuurgehalte, hoe lager de pH. Het aan melkzuur gekoppelde azijnzuur heeft een remmende werking op de ontwikkeling van broei en schimmels. Hoe hoger het azijnzuurgehalte, des te lager is het risico op broeiverliezen. Daarnaast zijn deze kuilen zijn het beste te verdichten door aanrijden. Dit zorgt voor een grotere dichtheid en minder luchtintreding in de kuil.
In het veld is het moeilijk om de droge stof in procenten nauwkeurig in te schatten. Het gras mag rustig nog wat handvochtig aanvoelen. De veldperiode moet niet langer dan 48 uur zijn. Door het lagere RE-gehalte in gras droogt het product tegenwoordig sneller in. Bij lichtere snedes is één keer schudden vaak al genoeg.
Bron: Eurofins Agro