Het begin van een nieuw jaar is altijd een moment om terug te kijken maar zeker ook om vooruit te kijken. Vanuit de topsport is de belangrijkste voorwaarde voor het realiseren van succes bekend, namelijk: een (zo concreet mogelijke) doelstelling. Wat is uw doel voor 2019? Zeker nu het fosfaatrechtenstelsel werkt met een staffeling is het van belang vooraf te bepalen in welke staffel u het liefst uit wilt komen. Dan weet u ook hoeveel dieren u gemiddeld kunt houden en hoeveel ruwvoer u daarvoor nodig heeft.
Wellicht klinkt het een en ander wat theoretisch maar ik ben er van overtuigd dat de Nederlandse veehouderij de komende jaren gaat veranderen. Dat vraagt om een andere focus. Het zal veel minder gaan over het aantal koeien dat u heeft maar meer over de voerefficiëntie, de stikstof- of fosfaatefficiëntie, de ruwvoer- en melkproductie per hectare, de arbeidsefficiëntie, enzovoort.
Op onze studiedag in september heeft rundveespecialist van Voergroep Zuid Eric Heber een tabel laten zien met de verschillen in ruwvoerproductie per hectare (zie figuur). Die verschillen zijn enorm, daarin is dus nog veel winst te behalen. Wellicht veel meer dan een cent krachtvoerkosten waar nu vaak de focus op ligt.
We zien de markt de laatste paar jaren hard veranderen, veel bedrijven maken keuzes, groeien, consolideren, verbreden of stoppen. Dat heeft ook impact op ons als Voergroep Zuid, de markt wordt kleiner en volumeomzet is een belangrijke parameter. Ook wij zullen onze doelen en strategie aan moeten scherpen om onze klanten het rendement te blijven bieden dat ze van ons verwachten. Eén ding is zeker: wij blijven geloven in een zeer goede plaats voor de Nederlandse veehouderij in Zuid-Nederland. Die zal wel veranderen maar elke verandering biedt ook kansen, veel kansen. Daar kan je als veehouder je doelstellingen op aanpassen.