10 maart 2022

‘ Zorg dat je aan tafel zit en praat mee. Anders praten ze over je!’

In een snel veranderende markt staat varkenshouder Theo Vernooij bekend als een ondernemer die altijd een stap vooruit denkt en niet bang is om daar voor uit te komen. Zo investeerde hij dit jaar in een nieuwe stal met vrijloopkraamhokken en was hij ruim tien jaar geleden één van de eerste deelnemers in het Good Farming Star Concept van Vion. Wij spraken Theo op zijn bedrijf in Nijkerk over zijn keuzes en hoe het is om in deze moeilijke tijd te produceren voor een concept.

Op het moment dat Vion in 2010 startte met Good Farming Star was het bedrijf van Theo Vernooij één van de eerste deelnemers. “We zijn een vooruitstrevend bedrijf. Toen dit concept op de markt kwam was dit nieuw in de markt. Iets wat ons wel paste”, aldus Vernooij, die ervan overtuigd is dat je als producent moet proberen mee te bewegen met de veranderende vraag in de markt. Inmiddels kent het concept 185 deelnemers en is er zelfs een wachtlijst voor potentiële varkenshouders om voldoende balans in de keten te houden.

Vernooij is erg blij dat hij destijds de keuze gemaakt heeft om in het concept te stappen. Vernooij: “Door in het Good Farming Star Concept te zitten ben je iets minder afhankelijk van de wereldmarkt. Zeker in een tijd als deze, waarin de prijzen erg laag zijn.” Toch waren prijzen niet de reden voor Vernooij om in 2010 in het concept te stappen. Vernooij: “Voor een extra opbrengst hoefde je het destijds niet te doen. De prijzen waren echt niet beter. Dit veranderde pas toen in 2016 meerdere supermarkten zich bij het concept aansloten.” 

Het Good Farming Starconcept werkt vraag- gestuurd. “Als er bijvoorbeeld rond kerst ineens meer varkens gevraagd worden moet je allemaal iets lichter gaan leveren. Simpelweg om voldoende vlees op de plank te krijgen. In het begin is dat niet altijd even gemakkelijk en erg dynamisch, maar daar leer je wel mee om gaan”, vertelt Vernooij enthousiast. 

Beter voor Varken, Natuur en Boer

Het Good Farming Star concept biedt volgens Vernooij veel plussen, maar het vraagt ook extra werk. “Je moet als varkenshouder zorgen voor voldoende goed afleidingsmateriaal voor de dieren en extra aandacht schenken aan de  bezettingsgraad.” Albert Heijn positioneert het varkensvlees van het Good Farming Star concept als ‘Beter voor Varken, Natuur en Boer’.  
Dit vraagt een steeds hechtere samenwerking tussen varkenshouder en retailer, met Vion als belangrijke schakel ertussen. “Doordat de retailer zich direct verbindt met de varkenshouders die de varkens voor het concept leveren, ontstaat er een wederzijdse afhankelijkheid”, legt Vernooij uit. “De retailer kan haar klanten precies vertellen waar het varkensvlees vandaan komt. Dat is een belangrijke basis voor een sterke transparante, vraaggestuurde keten met onderscheidend vermogen. Hierbij vertaalt Albert Heijn de  wensen van haar klanten via Vion door naar het ketenconcept. Gelukkig gebeurt dit steeds meer in goede harmonie met de gehele keten, dus  ook de varkenshouders praten mee.”

Verdere verduurzaming en meer dierenwelzijn zijn volgens Vernooij belangrijke speerpunten voor het realiseren van onderscheidend vermogen. “En ja, dat kost geld. Maar zolang wij als varkenshouders deze meerkosten terug zien in de prijs en de retailer de consument weet te bewegen om voor een goed Nederlands product te kiezen en daar wat extra voor te betalen gaan we allemaal vooruit.” Op deze manier bieden vraaggestuurde ketens met onderscheidend vermogen kansen voor varkenshouders. Daar is Vernooij van overtuigd. 

‘Bij deelname aan het Good Farming Star concept ben je minder afhankelijk van de wereldmarkt.’

 Albert Heijn stimuleert varkenshouders ook een stap vooruit te zetten in dierenwelzijn, CO2- uitstoot, circulariteit en biodiversiteit. Zo streeft Albert Heijn ernaar dat boeren zoveel mogelijk groene energie, circulaire grondstoffen en  reststromen gebruiken. Om de biodiversiteit op en rond het boerenerf te verbeteren wordt er gewerkt met insectenhotels en vogelnestkastjes. Daarnaast wordt het stalklimaat doorlopend gemeten. Steeds meer data uit de keten wordt via blockchain vastgelegd en er is een gedegen borging via DNA-tracering. De samenwerking is opgezet vanuit een kostprijs plus programma.  Dit zorgt ervoor dat varkenshouders ook in een slechte markt nog redelijke prijzen ontvangen. Ook worden extra kosten voor verduurzamen vergoed. “Op deze manier kunnen we samen verantwoord blijven verduurzamen”, aldus Vernooij, die blij is dat hij in de huidige tijd waarin de prijzen slecht zijn nog een redelijke prijs voor zijn varkens ontvangt.

Om verder te verduurzamen produceert Vernooij zo veel mogelijk groene stroom met  zonnepanelen, voert hij bijproducten en verbouwt hij tarwe en CCM. Daarnaast zijn er op het bedrijf een insecten-hotel en diverse vogelhuisjes geplaatst. Ook doet hij mee aan DNA-sampling om de traceerbaarheid van het vlees te borgen. “Dat laatste is heel belangrijk. Een consument moet er voor de volle 100 procent op kunnen vertrouwen dat hij daad-werkelijk krijgt wat ik met passie heb gemaakt.” In een snel veranderende markt is het volgens Vernooij belangrijk dat varkenshouders meedenken in vernieuwing. “We moeten toch aan de wensen van de consument voldoen. Als zij ons vlees niet meer eten zijn we klaar. Maar het is wel van belang dat we als varkenshouders zelf mee aan het stuur blijven zitten. Ketenconcepten hebben pas echt kansen als de belangen van alle schakels gezamenlijk goed worden afgewogen en iedereen hierin mee kan praten. Zit je zelf niet aan tafel, dan wordt er over jou gepraat.”

Voor collega varkenshouders die nadenken over instappen in ketenconcepten heeft hij een duide-lijke boodschap. “In ketenconcepten zit toekomst. Natuurlijk lever je een stuk vrijheid in, maar je krijgt er ook heel veel positieve dingen voor terug. Bovendien geeft het een ander risicoprofiel aan je bedrijf. Denk daar ook eens over na.” 

Laten zien wat je doet

Binnen de ketensamenwerking en ook bij consumenten is er volgens Vernooij best veel respect voor boeren. “Daar moeten we slim op inspelen. Dat begint bij het herstellen van de verbinding tussen het stuk vlees in de supermarkt en de Nederlandse varkenshouder waar het vandaan komt. Dat mag geen anoniem stukje vlees meer zijn. Laat zien dat het in Nederland veilig, duurzaam en met respect voor het varken geproduceerd is. Op die manier neem je de consument mee in waar het vlees vandaan komt. Doe je dat niet, dan moet je ook niet verbaasd zijn dat ze er niet een paar centen extra voor willen betalen.” Onlangs trok Vernooij samen met andere varkenshouders het land in om middels ‘The Pig Story’ het ware verhaal van de varkenshouderij aan burgers te vertellen. 

“Het is belangrijk om te laten zien wat we doen. Het gros van de mensen reageert daar heel positief op. Hierin moeten we als sector veel beter samenwerken. Het is goed dat ook steeds meer voerfirma’s, slachterijen en andere toeleve-ranciers hierin hun verantwoordelijkheid nemen.”

Vooruitdenken

Dat Voergroep Zuid vooruit denkt door op al haar bulkbonnen voor varkenshouders de duurzaamheidskenmerken (CO2 footprint, % circulaire grondstoffen en % Europese grond-stoffen) te vermelden vindt Theo belangrijk. “Als varkenshouder ben je in de basis toch druk bezig met het verzorgen van je dieren. Het is dus positief dat Voergroep Zuid hierin voorop loopt.”

Vernooij is zelf al weer volop bezig met de volgende stappen van zijn bedrijf. Zo bouwde hij afgelopen jaar een nieuwe stal met vrijloopkraamhokken. Dit is nog geen vereiste vanuit het concept, maar Theo verwacht dat het die kant uit gaat. Door hier nu al in te investeren loopt hij dus ook het risico dat zijn systeem in de toekomst niet aan de gestelde eisen voldoet. “Dat is het risico van een ondernemer. Ik kijk daar misschien wat anders tegen aan. Door voorop te lopen gaan er nieuwe deuren voor je open en kun je zelf de toekomst mee maken. Daar krijg ik juist energie van!” 


Het bedrijf

Locaties Nijkerk en Beusichem
Bedrijfsgrootte 1.250 zeugen en 7.000 vleesvarkens
Personeel 4 medewerkers
Genetica Eigen aanfok x Deense Duroc
Groei 900 gram per dag
EW Voederconversie: 2,55
Uitval 1,5%

Het bedrijf van Theo en Sharona Vernooij werd opgericht in 1980. In dat jaar startten Jan en Anny Vernooij, de ouders van Theo, een vleesvarkensbedrijf in het Gelderse Beusichem. Theo studeerde aan de CAH in Dronten, waarna hij aan de slag ging als voervoorlichter. En in 2008 stapte hij in het bedrijf, dat destijds 2000 vleesvarkens huisvestte.

In 2010 zette de vooruitstrevende familie de volgende stap. Nadat Vion startte met het Good Farming Star concept behoorden zij tot de eerste deelnemers. In 2016 ontwikkelde het bedrijf zich verder met de aankoop van de locatie in Nijkerk. Deze werd in 2021 verder uitgebreid. In totaal huisvest het bedrijf van familie Vernooij 1.250 zeugen in Nijkerk en 7.000 vleesvarkens volgens één ster Beter Leven in Beusichem.

Ook interessant voor jou!

Afbeelding: Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld
30 september 2023

Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld

Voergroep Zuid heeft samen met studenten van HAS green academy in Den Bosch bij twee geitenbedrijven de carbon footprint van geitenmelk in beeld gebracht...

Afbeelding: Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders
03 oktober 2023

Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders

Met de Farm module van PoultryPlan krijgen pluimveehouders beter inzicht in de dierprestaties en kunnen ze stalresultaten vergelijken met die van collega's....

Afbeelding: Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid
13 oktober 2023

Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid

Op 11 oktober organiseerde Voergroep Zuid een inspiratiedag voor haar Ledenraad en Raad van commissarissen. De ruim 30 boeren brachten samen met de directie...

Afbeelding: Betere vertering en minder emissie
16 oktober 2023

Betere vertering en minder emissie

Onlangs deed Voergroep Zuid een voerproef met 140 vleesvarkens, waarvan de helft voer kreeg met extra histidine. Histidine is een essentieel aminozuur...

Afbeelding: ‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’
19 oktober 2023

‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’

Sta in je kracht! En dat gebeurde, samen met 180 vrouwen met boerinnenverstand. Een thema dat goed past bij al de dagelijkse rollen van de (agrarische)...

Afbeelding: Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”
19 oktober 2023

Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”

Tijdens de tweede editie van Boer zoekt Perspectief gingen vraag en aanbod wederom met elkaar in gesprek. Een kleine 60 jongere én oudere boeren...

Afbeelding: ‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’
25 oktober 2023

‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’

Natuurlijk betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor. Deze commercial is vanaf 1 november vaak te horen op de radio. Op straat houdt gezond en...

Afbeelding: 'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'
01 november 2023

'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'

Bij aankomst in het Belgische Nieuwekerken valt de boerderij van familie Paesmans direct op. De combinatie van de historische vierkantshoeve met de vele...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde
23 november 2023

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Met onlinesupermarkt Picnic wil ondernemer Michiel Muller zijn succes met (onbemande tankstationketen) Tango overtreffen. Met elektrische busjes die bijna...

Afbeelding: Voerdirecteuren: 'Sorteer niet voor op minder vee'
29 november 2023

Voerdirecteuren: 'Sorteer niet voor op minder vee'

Hoe gaan voerbedrijven om met de verwachte krimp van de veestapel in Nederland? Welke rol vervullen circulaire bijproducten in het melkveerantsoen? En...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Compaxo koopt slachtcapaciteit van Pali
12 december 2023

Compaxo koopt slachtcapaciteit van Pali

Compaxo heeft de activiteiten van Pali Group in Geldrop overgenomen. Dit betreft het slachten van circa 15.000 vleesvarkens per week. In de nieuwe constructie...

Afbeelding: Uitstoot broeikasgassen vee en land blijft gelijk
13 december 2023

Uitstoot broeikasgassen vee en land blijft gelijk

De land- en tuinbouwsector stootte in het derde kwartaal van dit jaar 6% meer broeikasgassen uit dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Dit blijkt uit nieuwe CBS-cijfers....

Afbeelding: Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank
15 december 2023

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Met een nieuwe visie op agrarische bedrijfsfinanciering die vandaag is verschenen, wil Rabobank een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw....

Afbeelding: Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens
18 december 2023

Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens

Voor varkenshouders is 2023 een jaar om in te lijsten: nooit eerder is het inkomen zo hoog geraamd als nu. Vooral zeugenhouders profiteerden. Akkerbouwers...

Afbeelding: Duitsland telt meer varkens en minder koeien
20 december 2023

Duitsland telt meer varkens en minder koeien

Uit cijfers van de Duitse statistiekdienst Destatis blijkt dat het aantal varkens in Duitsland licht is toegenomen. Het aantal koeien laat daarentegen...

Afbeelding: Boerenbusiness krijgt een nieuwe hoofdredacteur
21 december 2023

Boerenbusiness krijgt een nieuwe hoofdredacteur

Wouter Baan wordt per 1 januari 2024 de nieuwe hoofdredacteur van de redactie van de platformen Boerenbusiness.nl en Foodbusiness.nl. De 33-jarige Baan...

Afbeelding: Er is een oplossing voor crisis op mestmarkt
23 december 2023

Er is een oplossing voor crisis op mestmarkt

'Mestmarkt stevent af op acute crisis vanwege strenge regels', kopt het Financiële Dagblad net voor de kerst. Het deed mij denken aan begin jaren '80 toen...

Afbeelding: Handelshuis Schuttert lijft varkenshandel Dijk in
28 december 2023

Handelshuis Schuttert lijft varkenshandel Dijk in

Varkenshandel Dijk uit het Overijsselse Brucht gaat per 2024 over naar Handelshuis Schuttert uit Ommen. Beide bedrijven werken al geruime tijd samen en...

Afbeelding: Het verdienmodel houdt in 2024 ook gemoederen bezig
29 december 2023

Het verdienmodel houdt in 2024 ook gemoederen bezig

Einde van het jaar, de tijd van lijstjes. Voor een verkiezing van het agrarisch woord van het jaar verdient 'verdienmodel' een hoge plek. Er is in 2023...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'
15 januari 2024

Minister Özdemir geeft Duitse boeren 'goedmaker'

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir heeft een goedmakertje bedacht om het Duitse boerenprotest te laten luwen: een dierenwelzijnsheffing, waarmee boeren...

Afbeelding: Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland
16 januari 2024

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Maar liefst vier van de negen locaties van Vion in Duitsland worden verkocht, of gesloten. Het vleesconcern neemt hiermee rigoureuze maatregelen om de...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Mestvergisters nog altijd op slot na vondst amfetamine
22 januari 2024

Mestvergisters nog altijd op slot na vondst amfetamine

De situatie voor 23 co-vergisters in het noorden van het land die zijn stilgelegd na de vondst van amfetamine in de digestaat, is nog altijd onveranderd...

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Russische landbouwexport groeit ondanks embargo
24 januari 2024

Russische landbouwexport groeit ondanks embargo

De Russische landbouwexport is vorig jaar fors gegroeid, in zowel volume als qua waarde. Dit, ondanks allerlei Westerse sancties. Er werden 14 nieuwe markten...

Afbeelding: 'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'
24 januari 2024

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

De mestmarkt staat op het punt van vastlopen door het nieuwe, aangescherpte beleid van LNV. Dat zet de gehele veehouderij muurvast en probeert deze sector...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Samen vooruit in de landbouwsector
30 januari 2024

Samen vooruit in de landbouwsector

Naar aanleiding van het interview afgelopen week op deze site over het mestoverschot heb ik enorm veel 'positief-zorgelijke' reacties vanuit de agrarische...

Afbeelding: Voergroep Zuid schroeft afzetcijfers verder op
30 januari 2024

Voergroep Zuid schroeft afzetcijfers verder op

De teruglopende dieraantallen in ons land verhinderd Voergroep Zuid niet om te groeien. In 2023 steeg de voerafzet met 7% tot 781.000 ton. Het grootste...

Afbeelding: De twee mestwerelden binnen één overheid
30 januari 2024

De twee mestwerelden binnen één overheid

Voor de productie van groengas, biobrandstoffen en waterstof is biogas uit mestvergisting een belangrijke basisgrondstof. De energietransitie is het beleidsterrein...

Afbeelding: Beter Leven Keurmerk neigt naar 'alles of niks'
05 februari 2024

Beter Leven Keurmerk neigt naar 'alles of niks'

Het Beter Leven Keurmerk (BLK) in de varkenshouderij geeft met de aanduiding van sterren het niveau aan van dierenwelzijn. Ondernemers die extra investeren...

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Amfetamine in vergisters blijkt biochemisch proces
07 februari 2024

Amfetamine in vergisters blijkt biochemisch proces

23 co-vergisters in het noorden van Nederland kunnen na vier maanden weer van het slot af. Na uitgebreid onderzoek na de vondst van amfetamine blijkt dat...

Afbeelding: Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn
10 februari 2024

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nederland kan slachterijen missen als kiespijn. Zo hard zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank het nog net niet, maar hij liet in het programma...

Afbeelding: Gesteggel in Duitse coalitie over vleestaks
12 februari 2024

Gesteggel in Duitse coalitie over vleestaks

Het plan van de Duitse landbouwminister Cem Özdemir om een vleestaks in te voeren, is niet goed gevallen bij het ministerie van Financiën van het land....

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Van Loon omarmd klimaatakkoord Parijs
27 februari 2024

Van Loon omarmd klimaatakkoord Parijs

Van Loon committeert zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Klimaatorganisatie Science Based Targets heeft...

Afbeelding: Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025
28 februari 2024

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 471 miljoen kilo in 2023, 4 miljoen kilo minder dan in 2022 en 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond....

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Stel je vraag

 
* verplichte velden